Csak akkor hatásos a kollagén, ha ezzel a vitaminnal szeded

Csak akkor hatásos a kollagén, ha ezzel a vitaminnal szeded
Forrás: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Tudtad, hogy a kollagén egy olyan fehérje, amely az emberi testben legnagyobb arányban fordul elő, és a bőr, a csontok, a kötőszövetek, ízületek és porcok rugalmasságáért és feszességéért felel? Azonban a kollagéntermelés folyamatosan csökken a testünkben, ezért érdemes por, ital, kapszula vagy akár tabletta formájában pótolnod. De vigyázz, mert nem mindegy, hogy milyen vitaminokat szedsz mellé!

Nemrégiben utána jártunk, hogy vajon melyik napszakban a legjobb szedni a kollagént, de arra nem tértünk ki, hogy bizonyos vitaminokkal segíthetjük a felszívódását. Ezért most összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, hogy biztosan minden információ birtokában legyél az értékes fehérjével kapcsolatban.

Miért csökken a kollagénszint a szervezetünkben?

Ennek több oka is lehet: az egyik legfőbb ok szimplán az, hogy öregszünk. A kollagénszint csökkenése azonban nemcsak a 30-40-es korosztályt érinti, már a 20-as éveink közepén apadni kezd a kollagén szintje a szervezetünkben, majd a folyamat felgyorsul. Ezt könnyen észreveheted, ha a tükörben megpillantod az öregedés jeleit magadon, ráncok vagy akár száraz bőr formájában. De a változás nemcsak a bőrünket érinti, kihathat az ízületeinkre, és megmutatkozhat a rosszabb fizikai erőnlétben, sőt akár a bélrendszerünk egészségi állapotában is.

Az erős napsütés és az UV-sugárzás negatív hatásai közismertek, de azt talán kevesebben tudják, hogy a vitaminszegény életmód és étkezés hatására is csökkenhet a kollagén mennyisége a szervezetünkben, amely a köröm és a haj töredezéséhez, és a bőr megereszkedéséhez vezethet.

Szinergizmus


Azt a jelenséget nevezzük szinergizmusnak, amikor két gyógyszert vagy vitamint egy időben alkalmazunk, és azok egymást erősítik és támogatják.

Nem mindegy, hogy mikor, de az sem, hogy mivel szeded a kollagént.
forrás: Getty Images
Nem mindegy, hogy mikor, de az sem, hogy mivel szeded a kollagént.

Melyek a kollagén szinergistái?

Szakértők szerint a kollagén hatását két adalék tudja felerősíteni, az egyik a hialuronsav, a másik pedig a C-vitamin. Előbbi a bőr hidratálásában és a ráncok elleni küzdelemben fontos szerepet játszik, így a kollagénnel közösen alkalmazva hozzájárulhat ahhoz, hogy bőrünk minél fiatalosabb maradjon. A C-vitamin is hasonló hatást fejt ki bőrünkre és szintén segíti szervezetünk kollagéntermelését, ezáltal bőrünk rugalmasabb maradhat.

Miért fontos a C-vitamin a szervezünk számára?

A C-vitamin egy antioxidáns, a szabad gyököket, azaz a felhalmozódott molekulákat semlegesíti a testünkben és a bőrünkben. A C-vitamint szervezetünk nem tudja előállítani, ezért pótlása különösen fontos, hiszen nemcsak az immunrendszer erősítésében, hanem a bőrápolásban is kiemelkedő szerepe van: segít a sebek gyógyulásában és védelmet nyújt az UV-károsodással szemben.

Hogyan függ össze a C-vitamin és a kollagén?

A C-vitamin hozzájárul a kollagéntermeléshez, úgynevezett kollagénépítő. Ahogy említettük, a kollagén egy fehérje, azaz aminosavakból áll. Ha egy fehérje azonban nem rendelkezik a megfelelő aminosavakkal, akkor nem úgy működik, ahogy kellene: ebben segít a C-vitamin, mert gondoskodik arról, hogy a megfelelő aminosavak kapcsolódjanak egymáshoz, ezáltal kollagén termelődjön. Tehát, ha a kollagént a C-vitaminnal együtt szeded, a bőröd rugalmasabb és egészségesebb lehet.

A C-vitamint nemcsak tablettákból, hanem gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatod.
forrás: Unsplash / Diana Polekhina
A C-vitamint nemcsak tablettákból, hanem gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is pótolhatod.

Hogyan juthatunk C-vitaminhoz?

Arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire érdemes a C-vitamint kapszula formájában pótolni, hiszen ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, amelyek fogyasztásával biztosítani lehet a szükséges mennyiséget. Ide tartoznak a citrusfélék, a paprika, a brokkoli, a kivi, a kelkáposzta és más leveles zöldségek.

Ezzel ellentétben gyakran hallhatjuk, hogy mivel a C-vitamin vízben oldódik, ezért nem lehet túladagolni, mivel a felesleges mennyiség a vizelettel ürül, így a tabletta formájú vitaminpótlásból sem származhat bajunk.

Mi a helyzet más vitaminokkal?

A kollagén akár D-vitaminnal közösen is szedhető, hiszen az segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, amely hozzájárul a csontok egészségéhez, a kollagén pedig az ízületek körüli kötőszöveteket erősíti.

Egyes ajánlások szerint a kollagén akár magnéziummal vagy kalciummal is szedhető, hiszen a természetben is több olyan példát találhatunk, amelyek kollagént és magnéziumot egyaránt tartalmaznak. Ilyen például a mandula, az avokádó vagy a spenót. A csontokban pedig rengeteg kalcium található, és mivel a csontok is nagyrészt kollagénből állnak, ezek együttes szedésével hozzájárulunk ahhoz, hogy csontjaink még egészségesebbek legyenek.

Arra azonban ügyelj, hogy egyes kutatások szerint a magnézium és a kalcium semlegesíti egymást, ezért nem jó egy időben szedni őket, legalább két-három órát várj a magnézium és a kalcium bevétele között.

Fontos: a fenti információk csupán tájékoztató jellegűek, általános információkat tartalmaznak, így a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésével és pontos alkalmazásukkal kapcsolatban mindenképpen kérd ki dietetikus és/vagy a háziorvos véleményét.

Kíváncsi vagy rá, hogy mely vitaminok hiánya okozhat alvásproblémákat? Nézd végig a lenti galériánkat!

Galéria / 4 kép

4 vitamin, aminek hiánya alvásproblémákat okozhat

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.