Kik azok a Kodak lányok?

Kik azok a Kodak lányok?
Forrás: Getty

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Gyönyörű modellek, akik önbizalmat és erőt adtak nőtársaiknak ahhoz, hogy kilépjenek a sorból.

George Eastman amerikai feltaláló fáradhatatlanul kísérletezett, hogyan könnyíthetné meg a fotósok életét, mígnem rábukkant a megoldásra és megalapította Kodak névre keresztelt vállalkozását 1880-ban. A folyamatos innovációnak és a szüntelen fejlesztéseknek köszönhetően alig tíz évvel később piacra dobta a kifejezetten nők számára tervezett gyors, könnyen használható és megfizethető masináját és a fényképezés úri hobbiból mindenki számára elérhetővé vált a 19. század végén.

Kép
forrás: Getty

Ezekben az években a lányok, nők és asszonyok többsége a kamera előtt pózolt. Eastman Kodak Girl reklámkampányának hatására azonban a nők önbizalma megnőtt és egyre többen sajátították el a fényképezés alaptechnikáit. A reklámokban szereplő kalandvágyó, függetlenségre törekvő, gyönyörű nőként bemutatott modellek megtették a hatásukat.

kodak
forrás: kodakcollector.com
Kodak Girl, 1909

A művészettörténészek leírásai szerint az első Kodak Girl Kitty Cramer volt, aki titkárnőként dolgozott a Kodaknál. A reklámkampányok a magyar nőkre is ösztönzőleg hatottak. A Fényképészeti Lapok beszámolója szerint hazánkban tizenhárom műkedvelő nőt tartottak számon az 1880-as években.

A fényképésznők hazánkban örvendetes számban kezdenek szaporodni. A mellett, hogy mi ez idő szerint ötöt számíthatunk olvasóink sorába, biztos tudomásunk van arról, hogy kivülük mintegy nyolczan foglalkoznak még e szép iparművészettel, kik részint műtermet tartanak, részint pedig műkedvelők. Örömmel üdvözöljük őket e pályán s ajánljuk mindazoknak, hogy lépjenek e térre, kik a természettudományok iránt rokonérzéssel vannak, mert alig van tér, melyen oly szép alkalom nyilnék ezek széles körű megismerésére, mint éppen nálunk. Lapunk egyik derék munkatársa külömben megigérte, hogy még ez évben írni fog fűzeteinkben a nőkről, mint fényképészekről s reméljük, hogy ki fogja mutatni mennyire ajánlható ez a pálya a gyöngébb nemnek. - Fényképészeti Lapok, 1883, II./10. 207. p.

Galéria / 7 kép

A legszebb Kodak lányok

Megnézem a galériát

A galériában látható több mint százéves reklámplakátok, hirdetések és képeslapok segítségével George Eastman elérte, hogy a nők is megmutassák művészi alkotóképességüket.

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.

Kép
Életmód

Magyar Mozgókép Díj 2024: Nézd meg itt a nyertesek teljes listáját!

A Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Mutatjuk a győztesek listáját!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!