Kik azok a Kodak lányok?

Kik azok a Kodak lányok?
Forrás: Getty

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Facebook
Twitter
Pinterest

Gyönyörű modellek, akik önbizalmat és erőt adtak nőtársaiknak ahhoz, hogy kilépjenek a sorból.

George Eastman amerikai feltaláló fáradhatatlanul kísérletezett, hogyan könnyíthetné meg a fotósok életét, mígnem rábukkant a megoldásra és megalapította Kodak névre keresztelt vállalkozását 1880-ban. A folyamatos innovációnak és a szüntelen fejlesztéseknek köszönhetően alig tíz évvel később piacra dobta a kifejezetten nők számára tervezett gyors, könnyen használható és megfizethető masináját és a fényképezés úri hobbiból mindenki számára elérhetővé vált a 19. század végén.

Kép
forrás: Getty

Ezekben az években a lányok, nők és asszonyok többsége a kamera előtt pózolt. Eastman Kodak Girl reklámkampányának hatására azonban a nők önbizalma megnőtt és egyre többen sajátították el a fényképezés alaptechnikáit. A reklámokban szereplő kalandvágyó, függetlenségre törekvő, gyönyörű nőként bemutatott modellek megtették a hatásukat.

kodak
forrás: kodakcollector.com
Kodak Girl, 1909

A művészettörténészek leírásai szerint az első Kodak Girl Kitty Cramer volt, aki titkárnőként dolgozott a Kodaknál. A reklámkampányok a magyar nőkre is ösztönzőleg hatottak. A Fényképészeti Lapok beszámolója szerint hazánkban tizenhárom műkedvelő nőt tartottak számon az 1880-as években.

A fényképésznők hazánkban örvendetes számban kezdenek szaporodni. A mellett, hogy mi ez idő szerint ötöt számíthatunk olvasóink sorába, biztos tudomásunk van arról, hogy kivülük mintegy nyolczan foglalkoznak még e szép iparművészettel, kik részint műtermet tartanak, részint pedig műkedvelők. Örömmel üdvözöljük őket e pályán s ajánljuk mindazoknak, hogy lépjenek e térre, kik a természettudományok iránt rokonérzéssel vannak, mert alig van tér, melyen oly szép alkalom nyilnék ezek széles körű megismerésére, mint éppen nálunk. Lapunk egyik derék munkatársa külömben megigérte, hogy még ez évben írni fog fűzeteinkben a nőkről, mint fényképészekről s reméljük, hogy ki fogja mutatni mennyire ajánlható ez a pálya a gyöngébb nemnek. - Fényképészeti Lapok, 1883, II./10. 207. p.

Galéria / 7 kép

A legszebb Kodak lányok

Megnézem a galériát

A galériában látható több mint százéves reklámplakátok, hirdetések és képeslapok segítségével George Eastman elérte, hogy a nők is megmutassák művészi alkotóképességüket.

Tovább olvasok

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Életmód

Nyaralás 2023: 5 dolog, amit tudnod kell, ha Horvátországba utazol

Promóciók

A streetstyle az ikonikus Converse cipővel - rakd össze a megismételhetetlen lookot

Kép
Stílus

Hogyan tűnhet drágábbnak az outfitted? Gisele Bündchen nyári szettje a válasz mindenre

Gisele Bündchen könnyű szettjében minden megvan, ami egy tökéletes nyári inspirációhoz kell.

Kép
Sztárok

Méz és főtt tojás: híres emberek tippjei alvászavar ellen

Az alvás az életünk egyharmadát teszi ki, ami elengedhetetlen a normális agyműködésünkhöz, egészségünkhöz, mentális állapotunk megtartásához.

Kép
Sztárok

7 eszméletlenül sármos híresség, aki eddig sosem volt házas

Sármosak és sikeresek, mégsem indultak el a házasság útján. Hogy mindez minek köszönhető, azt még nem tudni. Egy biztos: mi tuti nem mondanánk nekik nemet a nagy kérdésre!

Kép
Sztárok

A reflektorfényen túl is van élet! Avagy ezzel tölti manapság a mindennapjait Jack Nicholson

Jack Nicholson körül mostanság számos pletyka kering, így úgy gondoltuk, hogy kicsit utánajárunk a dolgoknak.

Kép
Stílus

Emlékszel még rá? 2010-ben volt utoljára trendi, most újra visszatér ez a megosztó ruhadarab

A legtöbb divatirányzat esetén számolni lehet azzal a perccel, amikor ismét köreinkben köszönthetjük őket, szóval semmi meglepő sincs abban, hogy a 2023-as trendek között számos régi ismerős is helyet kapott!