Kellemetlen púp a nyakon? Mutatunk pár tuti trükköt, hogyan előzheted meg a banyapúp okozta fájdalmakat

Kellemetlen púp a nyakon? Mutatunk pár tuti trükköt, hogyan előzheted meg a banyapúp okozta fájdalmakat
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Furcsa domborulat nőtt a nyakadra, és gyakran érzel fájdalmat is miatta? Akkor sajnos nálad is kialakulhatott a banyapúpnak nevezett mozgásszervi elváltozás, ami sokkal nagyobb gondot jelenthet annál, minthogy nem néz ki jól.

Ha beállsz a tükör elé, oldalról nézve könnyen ellenőrizheted, hogy a te nyakadon is kialakult-e a banyapúp, mely többségében a rossz testtartásnak „köszönhető”. A helytelen póz számítógépezés közben vagy a folytonos lefelé bámulás a telefon kijelzőjét nézve, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kellemetlen, fájó púpot érezz a nyakad és a hátad találkozásánál.

Az okok a rossz testtartásban keresendők

A számítógép előtt ülve sajnos akarva-akaratlanul olyan testtartást veszünk fel, amelynek hatására a vállunk előreesik, és ahhoz, hogy a képernyőt lássuk, nem a föld felé nézünk, ahogy természetes lenne, hanem előre, ezzel megtörve a nyakunk ívét. Röviden és tömören, oldalról nézve úgy nézünk ki, mint egy kérdőjel.

A rossz hír az, hogy az emberi test ilyenkor nem korrigálja a helytelen pózt, hanem a gyurmához hasonlóan alakítja az izomzatunkat, így ha egy bizonyos – sok esetben helytelen – testtartás állandósul, a testünk is alkalmazkodik hozzá. Így ha órákat töltünk ebben a rossz pózban a gép előtt ülve vagy sokat nézzük a telefonunk képernyőjét, a hátunk meggörbülhet, és a fejtartásunk is megváltozhat: előrébb tolódik.

A banyapúp nem csak fáj, de sajnos nem is mutat jól.
forrás: Getty Images
A banyapúp nem csak fáj, de sajnos nem is mutat jól.

De miért alakul ki a banyapúp?

A válasz nagyon egyszerű: ez a testünk védekező mechanizmusa, amibe ha jobban belegondolunk, valójában zseniális. Még ha esztétikusan nem is mutat jól, és sajnos fájdalommal is jár. Mivel a rossz póznak köszönhetően a fejünk előrébb tolódik a normálisnál, a gerincünk nyaki szakaszának legalsó csigolyájának helyzete is megváltozik, kiemelkedik a többi közül, ami sérülékennyé teszi. Ezért a testünk egyfajta puha kötőszövet-réteget képez a csigolya köré, amit mi kívülről nézve púpnak érzékelünk. Innen kapta a banyapúp elnevezést, bár korántsem csak a nőket érintheti ez a probléma, sőt!

Miért nem jó, ha banyapúpod van?

A banyapúp kialakulását azért jobb elkerülni, mert számos egészségügyi problémához vezethet: nemcsak fülzúgást és rendszeres migrént okozhat, de állandó fájdalom és merevség alakulhat ki a nyakban és a vállban, főleg fokozott terhelés hatására.

Hogyan előzheted meg a banyapúpot, illetve mit tehetsz ellene, ha már kialakult?

A legfontosabb lépés a megelőzés lenne, amit életmódváltással érhetsz el. Ebben gyógytornász vagy mozgásterapeuta segítségét is érdemes kikérni, aki segít a helyes testtartás elérésében. Ezenfelül ami nagyon fontos még, az a gerinckímélő mozgás, amit rendszeres időközönként kell végezned. A helyes alváspóz, megfelelő pihenés a masszázs is sokat javíthatnak a helyzeten.

Akkor se aggódj, ha már kialakult a kellemetlen púp a nyakadon! Mindenképpen fordulj gyógytornászhoz, aki a megfelelő gyakorlatok betanításával segíthet a banyapúp megszüntetésében.

Bizony, van egy jó hírünk!

A banyapúp mérete csökkenthető, sőt, ha a megfelelő életmódot választod és rendszeresen végzel tornagyakorlatokat, akár teljesen is eltüntetheted.

Van pár tippünk, hogyan enyhítheted a fájdalmakat, mielőtt gyógyszerhez nyúlnál!
forrás: Pexels / Jeeshoots.com
Van pár tippünk, hogyan enyhítheted a fájdalmakat, mielőtt gyógyszerhez nyúlnál!

Galériánkban most adunk pár tippet, hogyan előzheted meg a banyapúp kialakulását vagy csökkentheted a vele járó fájdalmakat!

Galéria / 7 kép

Kellemetlen púp a nyakon? Mutatunk pár tuti trükköt, hogyan enyhítheted a banyapúp okozta fájdalmakat

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!