Engedett az angol nemesek nyomásának! Károly király az utolsó pillanatban változtatta meg döntését ezzel kapcsolatban a szombati koronázásra

Engedett az angol nemesek nyomásának! Károly király az utolsó pillanatban változtatta meg döntését ezzel kapcsolatban a szombati koronázásra
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Évtizedek óta tervezik III. Károly király koronázást, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy az utolsó pillanatban is váratlan változások történjenek!

Károly király szombati koronázás egy extra csipetnyi pompát kap, miután a Buckingham-palota egy utolsó pillanatban végrehajtott fordulat bejelentésével engedélyezte, hogy a nemesek koronázási palástot viseljenek. A döntést azután hozták meg, hogy az arisztokrácia tagjai elborzadtak attól, hogy szombaton a Westminster Apátságban csak egy üzleti öltönyben vehetnek részt a történelmileg is jelentős szertartáson.
Eredetileg azt közölték velük, hogy a visszafogott hangvételnek megfelelően öltözzenek és csak a parlamenti köntösüket (a Lordok Házának tagjai) vagy a szokásos üzleti öltözetüket viselhetik - így egy ideig nem maradt más választásuk, mint a padláson hagyni féltve őrzött ereklyéiket. Az örökös tagok és a Lordok Házának azon tagjai azonban, akik meghívást kaptak a koronázásra, az elmúlt 72 órában értesültek arról, hogy ha kívánják, mostantól koronázási palástot is viselhetnek. Egy királyi forrás megerősítette, hogy a szervezők meggondolták magukat. Eredeti aggályuk az volt, hogy nem mindenki fog majd koronázási palástot viselni, ezzel pedig megszűnik az egységesség látszata. Kiderült azonban, hogy „néhányan meglehetősen lelkesek”, ezért úgy döntöttek, hogy ha akarják, akkor viselhetik a köntösöket, a páratlan gonddal elkészített koronácskákat azonban feltehetően nem veszik fel.

Kép
forrás: Getty Images

EGY KIS TÖRTÉNELEM


A nemesi rangú tagok ünnepi öltözetét a 15. században vezették be, majd a koronázási palástok és koronácskák kinézetét 200 évvel később egységesítették. A koronázási palást a férfi arisztokrácia számára egy lábfejig érő, elöl nyitott, fehér selyemszatén szalaggal átkötött és hátul lecsüngő, bíborvörös bársonyból készült köpeny. A palásthoz egy tiszta miniver köpeny és gallér is kapcsolódik; a peer rangját a miniver köpenyen található hermelinfarkak (Erzsébet királynő jóváhagyta a nyúllal való helyettesítést a háborút követő megszorítások miatt) sorai jelzik: 4 sor a hercegnek, 3 és fél a márkinak, 3 a grófnak, 2 és fél a viscountnak és 2 a bárónak.

Az egyik forrás azt állította, hogy Károly király felülbírálta a marsallt a döntéssel kapcsolatban, miután elégedetlen ismerősök lobbiztak nála. A Buckingham-palota azonban ezt illetően nem kívánt nyilatkozni. A döntés azt követően született meg, hogy a koronázást kritikák érték, miszerint egy „csökkentett árú”, visszafogott esemény lesz, amely túlságosan is a megélhetési válságra összpontosít. A Buckingham-palota visszautasította ezeket az állításokat, és ragaszkodott ahhoz, hogy a koronázás az életben egyszeri, „dicsőséges”, pompával teli látványosság lesz. A Palota szóvivője kedden azt mondta: „Őfelsége temetésének egyik tanulsága az volt, hogy egy ilyen nemzeti esemény, egy ilyen nagy állami esemény hatalmas globális érdeklődést vált ki, amely bőven megtéríti a vele járó kiadásokat”. A feltételezések szerint a koronázás több milliárd fonttal fogja fellendíteni az Egyesült Királyság gazdaságát, és bár a szóvivő konkrétumokról nem kívánt nyilatkozni, azt mondta, hogy ez „fantasztikus lehetőség a hálózatépítésre, a kormány számára, és arra, hogy az említett nemzetek érdeklődését felkeltse mindaz, amit Nagy-Britannia nyújtani tud”.
Eközben Norfolk hercege, aki hagyományosan a koronázást felügyeli, „nemzeti történelmünk büszke pillanatának” nevezte az eseményt. A herceg, akinek családja 1483 óta felelős az állami ünnepségek megszervezéséért, hozzátette, hogy Károly folytonosságot kínál azzal, hogy néhai édesanyja nyomdokaiba lép, de „a maga módján” fogja csinálni.

Azok között, akik nemtetszésüket fejezték ki a koronázási palástok tilalma miatt, volt Lord Carrington is, aki Lord Nagy Kamarásként a ceremónia során átadja majd a királynak a sarkantyút. „Nagyon szomorú vagyok, hogy ez egy történelmi alkalom, amin a feleségem nem kap helyet” - mondta egy múlt havi interjúban. Egy másik örökös peer, vagyis nemes pedig a Telegraphnak nyilatkozott: „A palástunk a 19. századig nyúlik vissza, és én lennék az ötödik generáció, aki viseli. Ez nagyon szomorú”.
Egy palotai forrás elismerte, hogy az eredeti döntést részben a koronázás megjelenésének és hangulatának megfelelően hozták meg, ám a viszonylag kis létszám miatt ezt a döntést újragondolták, hiszen csupán mintegy 80 parlamenti képviselő és főnemes lesz az apátságban, valamint néhány magas rangú főnemes, akik ceremoniális szerepet kaptak, vagy akiket a király vagy a királyné barátjaként hívtak meg. Az a tény, hogy senki sem fog új palástot rendelni, a hírek szerint döntő tényező volt. Torrington vikomt, az Örökös Peerage Association tagja, akit nem hívtak meg, azt mondta, hogy „örömmel hallotta” a szemléletváltozást: „Szerintem ez nagyon is előnyös - mondta a Telegraphnak, majd így folytatta - Az elképzelés az volt, hogy a koronázási bizottság visszafogottabb ceremóniát akart, de az egyik dolog, amit engedélyeztek, a parlamenti talár volt, ami sokkal rikítóbb, mint a koronázási”.
Török Zoltán Patrik, a Windsorék - A Brit Királyi Család történészének írása.

Galéria / 10 kép

10 érdekesség, amit lehet nem tudtál III. Károly királyról

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!