Innovatív és fenntartható ruhafestési technikával érkezik a H&M következő kollekciója - Mutatjuk a kedvenc darabjainkat!

Innovatív és fenntartható ruhafestési technikával érkezik a H&M következő kollekciója - Mutatjuk a kedvenc darabjainkat!
Forrás: PR
Facebook
Twitter
Pinterest

A H&M büszkén mutatja be a legújabb Innovation Stories kollekcióját, amely a Colour Story fantázianevet kapta.

Az első, Science Story (Tudományos történet) nevet viselő kollekció után ez a következő, amely a legújabb, fenntarthatóbb ruhafestési technikákra és a színekkel való munkára helyezi a hangsúlyt. Olyan forradalmi technikákat alkalmazó partnerekkel készítette a H&M ezt a kortárs darabokból álló kollekcióját, akikkel a festési és nyomtatási folyamatok környezetre mért hatására szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan úttörő festési technikákkal készültek a darabok, mint a biotechnológia, növényi alapú színezőanyagok, zártkörű rendszerek, amelyek nem csak egyedi és elbűvölő színeket hoznak létre, de sokkal kisebb a környezetre gyakorolt hatásuk is. A gondosan kidolgozott földszínek természetes hatást kölcsönöznek, míg a húzott, megkötős stílusok és a farmer magabiztos, városi érzetet ad a kollekciónak. A Colour Story április 15-től elérhető online, a hm.com oldalon.

Kép
forrás: PR

A bohém darabokat tartalmazó Colour Story kollekció a fenntarthatóbb módszerrel előállított színek felfedezetlen szépségét szeretné kiemelni. A kollekció kulcsdarabjai között megtaláljuk többek között a spagetti pántos crop topot, melyre digitális nyomtatással került a minta. A szövetre történő nyomtatás hagyományos módszereihez képest a digitális szövetnyomtatás sokkal kisebb hatással van a környezetre. Ennek oka, hogy csökkenti a vegyszerek és a víz hatalmas mennyiségét a hagyományos módszerekhez képest.

Kép
forrás: PR

A homokszínű ruhát és poncsószerű pulóvert növényi alapú festékekkel festették. Ezek többnyire zöldségekből, illetve egyéb növényekből - gyökerekből, bogyókból, fakéregből és levelekből - kinyert színezőanyagok, vagy más biológiai források, például gombák és zuzmók. A gesztenyeszínű felsőt és a hozzá tartozó nadrágot a We aRe SpinDye® cég innovatív technikájával színezték. A cég egy alacsony környezeti hatású módszert alkalmaz az újrahasznosított és újrahasznosítható poliészterek színezésére. Ez a technika egy zárt rendszerű folyamat, melynek eredményeként átlagosan 75%-kal csökken a vízfogyasztás, 90%-kal kevesebb a vegyszerfelhasználás, 30%-kal kevesebb az energiafogyasztás és 30%-kal csökken a CO2 kibocsátás. A We aRe SpinDye® módszer növeli a ruhák élettartamát és kiváló tartósságot biztosít a színeknek.

Kép
forrás: PR

A kollekcióhoz tartozó kiegészítők közül, a fülbevaló újrahasznosított üvegből készült. Különféle színekben olvasztott színes, újrahasznosított üvegeket használtak a kiegészítők színezéséhez és a ruhák díszítéséhez, ezáltal nem adtak mesterségesen hozzá színanyagot ezekhez a darabokhoz. A vastag talpú szandál pedig a korábbi kollekciókból már jól ismertBloom™ habszivacsból készült, ez egy olyan rugalmas anyag, amelyet részben alga biomasszából készítettek.

Kép
forrás: PR

“Folyamatosan törekszünk olyan különleges darabok létrehozására, amelyek úttörő módon, fenntarthatóbb anyagokkal és folyamatokkal készülnek - legyen az alacsonyabb vízfogyasztás, vagy újragondolt gyártási folyamat. Ez a kollekció elbűvölő és szabadszellemű; vásárlóink kétségtelenül imádni fogják ezeket a kortárs darabokat, de reméljük, hogy a fenntartható anyagok és technikák ösztönözni és inspirálni is fognak mindenkit.“ - mondja Ann-Sophie Johansson, a H&M kreatív tanácsadója.

Kép
forrás: PR

“Hihetetlen utazás volt ilyen érdekes újítókkal és a csodálatos ötleteikkel dolgozni. A Colorifix az első olyan cég, akik természetes biológiai folyamatokat használnak a gyártáshoz és a színek textilekre való rögzítéséhez. Ezzel a kollekcióval fognak világszerte debütálni.” Mondja Ella Soccorsi, a H&M designere.

Íme a kollekció legkülönlegesebb darabjai!

Galéria / 8 kép

Innovatív és fenntartható ruhafestési technikával érkezik a H&M legújabb kollekciója

Megnézem a galériát

A Colorifix egy biotechnológiai vállalat, amely kifejlesztette az első teljesen biológiai eljárást, amelynek segítségével pigmenteket állítanak elő, raknak rá és rögzítenek textilekre. A Colorifix inspirációja a színek természetbeni előállításának és a szintetikus biológiának a megalkotása, ahol folyamatuk teljes mértékben kizárja a kemény vegyi anyagok alkalmazását, és a festékek létrehozása vagy lerakódása során jelentősen csökkenti a víz- és energiafogyasztást. A folyamat első lépése egy olyan szín megtalálása, amelyet egy élőlény, például állat, növény vagy mikróba hoz létre. DNS-szekvenálás útján a Colorifix megtudja, mi kódolja az utasításokat egy pigment előállításához, majd ezt az üzenetet lefordítják a létrehozott mikroorganizmusaikba, amelyeket aztán felhasználnak a szín megalkotásához és továbbításához.

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.