„Szerelmes vagyok a hasamba” - tapasztalatok hasplasztika után

 „Szerelmes vagyok a hasamba” - tapasztalatok hasplasztika után

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Facebook
Twitter
Pinterest

Nem csak esztétikai probléma a szülés után szétnyílt hasizom.

Tíz évvel ezelőtt nagy súllyal született Szemrád Ivett kisfia. Már a terhesség idején látta, hogy a vékony alkatához képest hatalmas a pocakja. Érezte, hogy a későbbiekben ezzel gondja lesz, de bízott abban, hogy különböző tornákkal, a köztük a speciális hasizom összehúzó tornával, illetve diétával eléri majd, hogy ismét lapos hasa legyen.

– Hát ez sajnos nem sikerült –

mondja Ivett, akinek egy idő után elkezdett fájni a dereka és a háta. Két évvel ezelőtt fordult meg komolyabban a fejében, hogy orvos segítségét kérje, csak akkor jött a Covid, és nem merte a műtétet vállalni. Aztán további kellemetlen, diszkomfort tünetek jelentkeztek a derék- és hátfájáson túl a hasi részen is.

Reggel, amikor felkeltem, tökéletesen lapos volt a hasam, aztán ahogy telt a nap, estére már úgy néztem ki, mint egy 5-6 hónapos terhes. Az elmúlt egy évben annyira sokat fájt a derekam és a hátam, hogy nem lehetett húzni a megoldást, és ekkor jelentkeztem a Dr. Rose Magánkórházban Dr. Molnár István plasztikai sebésznél, akiről nagyon sok jót hallottam, ő műtötte például a barátnőmet is

- Szemrád Ivett

– idézi fel a kezdeteket Ivett, aki azután mesél tapasztalatairól, hogy két hete átesett egy hasplasztikai műtéten.

Ivett a szülést követően szétnyílt egyenes hasizmokkal, tartásbeli problémákkal, egyenes állásban előre domborodó hassal küzdött. Ezek voltak a fő problémái. Ilyenkor állandó kontroll alatt kell tartani a hasfalat, és nehéz az ideális pozíciót tartani. A vizsgálat után hasplasztika mellett döntöttünk, amely az izmos hasfalat javítja: összevarrjuk, megszüntetjük az úgynevezett diasztázist, illetőleg eltávolítjuk a zsíros, bőrös fölösleget. A hasizom egy core izom, a testtartásunkban fontos szerepet játszik, és ha kialakul az elváltozás, súlyosbodik a későbbiekben s vannak hosszú távú következményei. Ez alatt értem, hogy a hasűri nyomás megváltozik, nincs ellentartása a hasfalnak, ami évtizedekben mérhetően bélműködési renyheséghez, különböző székrekedéses problémákhoz vezethet, majd ebből következően a különböző bélfali elváltozások, illetve divertikulumok jelenhetnek meg.

Dr. Molnár István, plasztikai sebész, Dr. Rose Magánkórház
forrás: PR
Dr. Molnár István, plasztikai sebész, Dr. Rose Magánkórház

Ivett különböző internetes oldalakon nézett utána, ki az, aki kifejezetten hasplasztikával foglalkozik. Találkozott olyan orvosokkal, akik nem vállalták a műtétet, hiszen nem volt kötényhasa, nem arról volt szó, hogy 40-50 kilót fogyott, és lógó has alakult ki – őt a diszkomfort érzés zavarta, hogy egy kicsit meg van ereszkedve a hasa. Máshol azt tanácsolták neki, hogy diétázzon, és éljen együtt ezzel pocakkal, más örülne egy ilyen hasnak is. Őt azonban nagyon zavarta, nem szeretett levetkőzni még nők előtt sem, nem szeretett bikiniben lenni. Ha leült, akkor folyamatosan arra kellett figyelnie, hogy be legyen húzva a hasa.

A hasplasztikai beavatkozás részleteiről Dr. Molnár István elmondta, hogy a műtőben a bikinivonal magasságában történő metszésből végzik a beavatkozást, a szétnyílt hasizmokat összevarrják, majd a hasfal fölöslegét eltávolítják, így a köldök is áthelyezésre kerül. Végeredményben egy csípőtövisek között húzódó metszés lesz a bikinivonalban, amit ideális esetben a bugyi eltakar.

Izgatottan érkezett meg a Dr. Rose Magánkórházba Szemrád Ivett a műtét napján, ám ahogy visszaemlékszik, egy nagyon kedves, nappalos nővér megnyugtatta, Dr. Molnár István pedig teljesen közérthetően mindent elmagyarázott, minden kérdésére választ kapott. Összességében mindenki segítőkész volt vele. Korábbi rossz tapasztalatai miatt nagyon félt az ébredéstől, mert rosszul szokott lenni altatást követően, ám most semmilyen problémája nem volt, amiért hálás az altatóorvosnak is. Tartott az első felkeléstől is, ugyanis császárral szült, és emlékezett arra, hogy az első felállás mennyire fájdalmas tud lenni. A hasplasztika után nem okozott gondot az első felkelés, ki tudott menni mosdóba kis segítséggel.

A műtétet követően egy éjszakát tartózkodik bent a kórházban a páciens, akit visszahagyott szívócsövekkel enged el Dr. Molnár István, hogy ne alakuljon ki folyadékgyülem. Egy hét után kiszedi a csöveket és haskötő hordásának ajánlásával engedi útnak a beteget, akit két hét múlva ismét megnéz az orvos.

Mindig az a kérésem, hogy csak annyit töltsön a páciens az ágyban, amennyit szükséges, nyilván, ha elfárad, akkor pihenjen, de mozogjon, sétáljon minél többet, végezzen könnyű tevékenységeket. Az utolsó rövid távú ellenőrzés a hatodik héten zajlik, eltávolítjuk a nem felszívódó varratokat a bőrből, hiszen hathetesen a bőrmetszés már gyógyultnak tekinthető. A belső hegek nyilván tapinthatók még, ezek felszívódása, illetőleg a hasfal teljes letapadása körülbelül 2-3 hónapot vesz igénybe. A hasfali varratgyógyulás még hosszabb folyamat, akár hat hónap is lehet.

- Dr. Molnár István
Kép
forrás: PR

A pácienstől azt kérik, hogy a haskötőt ne hirtelen, hanem fokozatosan hagyja el, hiszen támasztó funkció és kényelmi szempontból is fontos.

Így két hét után gyakorlatilag szerelmes vagyok a hasamba, és azon gondolkozom, hogy miért nem vállaltam korábban a beavatkozást, hiszen most lapos a hasam, tartja ezt az állapotát. Ahogy az orvos mondta, számos problémám megszűnt, nem fáj a hátam, nem fáj a derekam. Még nem tudom magam teljesen kiegyenesíteni, de ettől függetlenül az emésztésem is rendben van, úgyhogy gyakorlatilag csak pozitívan tudok nyilatkozni a műtétről. A seb az még persze húzódik, de fájdalmak két nap után megszűntek: pénteken engedtek haza, és vasárnaptól már semmilyen fájdalomcsillapítót nem kellett szednem. Megjegyzem: az én fájdalomküszöböm és tűrőképességem híresen alacsony.

- Szemrád Ivett

Mindig felhívom a pácienseim figyelmét, hogy hétköznapi életbe való visszatérésnek, az újbóli intenzív sportolásnak, mozgásnak fokozatosan kell történnie. Tehát nem terheljük a szervezetet, nem terheljük a műtéti eredetű sebeket. A műtét utáni 6. héttől fokozatosan felépített mozgásprogrammal indítjuk a sportot.

- Dr. Molnár István

Türelemjátékként éli meg a rehabilitációt Szemrád Ivett, hiszen már sportolna, de tudja, hogy vigyáznia kell, óvnia kell a sebét. A haskötőt kényelmesnek érzi. Nagyon várja, hogy a hatodik héten kiszedjék a varratokat, és vissza tudjon térni a mindennapi életéhez.

Videók

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Kép
Sztárok

Lekapták őket: Már nem tudják tovább titkolni, ő a Bridgerton sorozat sztárjának gyönyörű barátnője! - FOTÓ

Colin Bridgertont alakító szexi színész már nem tudja tovább titkolni kapcsolatát, ugyanis lencsevégre kapták őket. Mutatjuk, ki Luke Newton csinos barátnője!

Kép
Szépség

Tényleg árthat hajunknak a sós víz? Ha erre figyelsz, nem lehet baj a nyaralás során

A nyári tengerparti nyaralások alkalmával nem csupán bőrünk védelme érdemel kiemelt figyelmet, hanem fontos, hogy hajtincseink is megfelelő ápolásban és gondoskodásban részesüljenek. Mutatjuk, hogyan!

Kép
Életmód

Már nem a fehérje a legnagyobb táplálkozási őrület: 2024-ben ez a makrotápanyag vált a legfontosabbá

Igen, igen, fontos a fehérjebevitel, de 2024-ben a rostok kerültek a reflektorfénybe!

Kép
Stílus

Tuti vételek! 15 kihagyhatatlan nyári ruha 15 ezer forint alatt

A nyári ruhák terén tényleg megéri a változatosságra törekedni.

Kép
Életmód

Hiányuk demenciához vezethet! Avagy íme a 6 legerősebb agyműködést serkentő vitamin

Az emberi agy a testünk legbonyolultabb szerve. Felelős a gondolkodásért, az érzelmekért, a memóriáért, a tanulásért, a kreativitásért és még hosszan sorolhatnánk. Ahogy öregszünk, vagy ha krónikus betegségekkel küzdünk, a kognitív funkcióink romlani kezdhetnek. Ez a hanyatlás számos tényezőből eredhet, beleértve a nem megfelelő táplálkozást, a genetikai hajlamot, a stresszt, és természetesen a vitaminhiányokat is. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a vitaminokat, melyek az agyműködés serkentéséért is felelnek.

Kép
Sztárok

Volt, hogy tizenhárom hónap alatt 42 kilót fogyott! Avagy 10 őrültes dolog Karl Lagerfeldről

Karl Lagerfeld életét megannyi titok és szóbeszéd lengte körbe és ez a varázs az évek múlásával sem veszít érdekes bájából.