Ha hagyod a levegőn megszáradni a hajad, több kárt okoz, mintha hajszárítóval csinálnád? A szakértő válaszol

Ha hagyod a levegőn megszáradni a hajad, több kárt okoz, mintha hajszárítóval csinálnád? A szakértő válaszol
Forrás: Unsplash/Theme Photos

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Fogadjunk, hogy egészen eddig azt hitted, jót teszel, ha hidegfokozaton szárítod a hajadat!

Mondhatni már ősidők óta kitart az a vélekedés, amely azt mondja, minél forróbb levegővel formázod a hajad és minél gyakrabban, annál jobban károsodnak a hajszálak és a fejbőr. Emiatt alakult ki az a trend, hogy sokan a hajszárítójuk hideglevegős funkciójával szárítják a hajukat hajmosás után, abban reménykedve, így egészségesebb marad a hajkoronájuk. Ugyanakkor a mesterfodrász szerint ez nem biztos jó megoldás, sőt, talán több kár származhat belőle, mint előny.

Hajszárítás: melyik árt jobban, a hideg vagy a meleg levegő?

Erről az egészről senki nem beszélt, míg meg nem jelent 2022-ben a TikTok-on Scarlett Rocourt, egy neves hajápoló márka vezérigazgatója és azt nem mondta egy videóban, hogy a hideglevegős szárítás többet árt, mint a forrólevegős. A nő állításai egy koreai tanulmányból származnak, ennek lényege az volt, hogy orvosok azt tesztelték, hogyan reagál a hajszerkezet a különböző hőmérsékletű szárításra. Öt különböző csoport volt, különböző hőfokokkal, illetve az sem volt egyforma, milyen távolságról szárították a résztvevők haját.

Az eredmények szerint a hajszárító minden hőmérsékleten roncsolja valamennyire a hajat, viszont amennyiben legalább 15 centire tartjuk a fejünktől, ezt a hatást némiképp mérsékelhetjük. A tudósok hozzátették, a hideg levegővel vagy szobahőmérsékleten való "hagyom megszáradni" módon történő szárításnak valóban vannak hátrányai. Az egyik ilyen, hogy míg a hő a hajszál külső rétegében tesz kárt, a szobahőmérsékletű levegő a belsőt roncsolja, ami hosszabb távon jobban gyengíti a hajat, mint a forrólevegős módszer.
A szobahőmérsékleten történő szárítás akkor a legegészségtelenebb, ha gyakran éri víz a hajadat, ugyanis a hajszálak minden hajmosáskor megduzzadnak egy kicsit, ami sérülékenyebbé teszi őket.

A mesterfodrászok mindezt még azzal egészítették ki az amerikai Instyle magazin kérdésére, hogy a legjobb, ha a nedves hajadat a lehető legkevésbé fésülöd, mert ebben az állapotában extra könnyen szakad, töredezik, sérül. Illetve az sem jó, ha túl sokáig marad vizes, a nedves közeg sajnos kedvez a baktériumok és gombák megtelepedésének, így fertőzés lehet a dolog vége.

Hozzátették, nyugodtan lehet hajszárítót használni, ám arra kell ügyelni, hogy olyan típust válassz, aminek legalább három fokozata van, vagyis hideglevegős, meleg, illetve forró. Mondanunk sem kell, a középső beállítás a leginkább ajánlott.

És te hogyan szoktad megszárítani a hajad?
Hajszárítóval, meleg levegővel
Hajszárítóval, hideg levegővel
Hagyom magától megszáradni
Megosztom az eredményt

Nem csak a hajszárítás, a hajformázás közben is belefuthatsz néhány bakiba, ami előnytelenné teszi frizurádat - a galériában a mesterfodrászok segítenek tippjeikkel, és azt is elmondják, mi a legnagyobb hiba a hajszárító használata közben!

Galéria / 4 kép

4 hajformázási hiba a sztárok kedvenc mesterfodrásza szerint

Megnézem a galériát

Tudtad, hogy az is okozhatja a hajhullásod, hogy nem megfelelő hajápoló termékeket viszel fel a hajadra és fejbőrödre? A galériából kiderül, mit érdemes elkerülni!

Galéria / 4 kép

Hajhullást okozó hajápolási összetevők, amelyektől érdemes távol tartani magad

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.