Ha hagyod a levegőn megszáradni a hajad, több kárt okoz, mintha hajszárítóval csinálnád? A szakértő válaszol

Ha hagyod a levegőn megszáradni a hajad, több kárt okoz, mintha hajszárítóval csinálnád? A szakértő válaszol
Forrás: Unsplash/Theme Photos

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Fogadjunk, hogy egészen eddig azt hitted, jót teszel, ha hidegfokozaton szárítod a hajadat!

Mondhatni már ősidők óta kitart az a vélekedés, amely azt mondja, minél forróbb levegővel formázod a hajad és minél gyakrabban, annál jobban károsodnak a hajszálak és a fejbőr. Emiatt alakult ki az a trend, hogy sokan a hajszárítójuk hideglevegős funkciójával szárítják a hajukat hajmosás után, abban reménykedve, így egészségesebb marad a hajkoronájuk. Ugyanakkor a mesterfodrász szerint ez nem biztos jó megoldás, sőt, talán több kár származhat belőle, mint előny.

Hajszárítás: melyik árt jobban, a hideg vagy a meleg levegő?

Erről az egészről senki nem beszélt, míg meg nem jelent 2022-ben a TikTok-on Scarlett Rocourt, egy neves hajápoló márka vezérigazgatója és azt nem mondta egy videóban, hogy a hideglevegős szárítás többet árt, mint a forrólevegős. A nő állításai egy koreai tanulmányból származnak, ennek lényege az volt, hogy orvosok azt tesztelték, hogyan reagál a hajszerkezet a különböző hőmérsékletű szárításra. Öt különböző csoport volt, különböző hőfokokkal, illetve az sem volt egyforma, milyen távolságról szárították a résztvevők haját.

Az eredmények szerint a hajszárító minden hőmérsékleten roncsolja valamennyire a hajat, viszont amennyiben legalább 15 centire tartjuk a fejünktől, ezt a hatást némiképp mérsékelhetjük. A tudósok hozzátették, a hideg levegővel vagy szobahőmérsékleten való "hagyom megszáradni" módon történő szárításnak valóban vannak hátrányai. Az egyik ilyen, hogy míg a hő a hajszál külső rétegében tesz kárt, a szobahőmérsékletű levegő a belsőt roncsolja, ami hosszabb távon jobban gyengíti a hajat, mint a forrólevegős módszer.
A szobahőmérsékleten történő szárítás akkor a legegészségtelenebb, ha gyakran éri víz a hajadat, ugyanis a hajszálak minden hajmosáskor megduzzadnak egy kicsit, ami sérülékenyebbé teszi őket.

A mesterfodrászok mindezt még azzal egészítették ki az amerikai Instyle magazin kérdésére, hogy a legjobb, ha a nedves hajadat a lehető legkevésbé fésülöd, mert ebben az állapotában extra könnyen szakad, töredezik, sérül. Illetve az sem jó, ha túl sokáig marad vizes, a nedves közeg sajnos kedvez a baktériumok és gombák megtelepedésének, így fertőzés lehet a dolog vége.

Hozzátették, nyugodtan lehet hajszárítót használni, ám arra kell ügyelni, hogy olyan típust válassz, aminek legalább három fokozata van, vagyis hideglevegős, meleg, illetve forró. Mondanunk sem kell, a középső beállítás a leginkább ajánlott.

És te hogyan szoktad megszárítani a hajad?
Hajszárítóval, meleg levegővel
Hajszárítóval, hideg levegővel
Hagyom magától megszáradni
Megosztom az eredményt

Nem csak a hajszárítás, a hajformázás közben is belefuthatsz néhány bakiba, ami előnytelenné teszi frizurádat - a galériában a mesterfodrászok segítenek tippjeikkel, és azt is elmondják, mi a legnagyobb hiba a hajszárító használata közben!

Galéria / 4 kép

4 hajformázási hiba a sztárok kedvenc mesterfodrásza szerint

Megnézem a galériát

Tudtad, hogy az is okozhatja a hajhullásod, hogy nem megfelelő hajápoló termékeket viszel fel a hajadra és fejbőrödre? A galériából kiderül, mit érdemes elkerülni!

Galéria / 4 kép

Hajhullást okozó hajápolási összetevők, amelyektől érdemes távol tartani magad

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!