Két étrend-kiegészítő, aminek a szakértő szerint veszélyes az együttes szedése - csontritkulást, de akár neurológiai problémákat is okozhat!

Két étrend-kiegészítő, aminek a szakértő szerint veszélyes az együttes szedése - csontritkulást, de akár neurológiai problémákat is okozhat!
Forrás: Pexels

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

A legújabb kutatások alapján több vitaminról és ásványi anyagról is kiderült, hogy fogyasztásuk együttesen nem javasolt, sőt, még akár veszélyesek is lehet a következő két étrend-kiegészítő!

Az elismert amerikai táplálkozástudományi szakember, Lisa Richards nemrég egy interjúban hívta fel a figyelmet két olyan ásványi anyagra, melyeket külön-külön érdemes csak rendszeresen szedni, mivel ezek az étrend-kiegészítők rossz dózisú kombinációban veszélyesek és számos káros mellékhatást okozhatnak a szervezetben.
A réz és a cink pótlása bizonyos esetekben indokolt, ám a Candida-diéta megalkotója szerint nagyon oda kell arra figyelni, hogy semmiképp nem szabad egyszerre szedni az ilyen készítményeket. Kóros hajhullás, vagy bizonyos májbetegségek esetén például kifejezetten ajánlott a cink és a réz pótlása, ám együtt ez a két nagyon fontos ásványi anyag bizony komoly mellékhatásokat okozhat.

Két nagyon bonyolult vegyületről van szó, amelyek a szervezetben versenyt vívnak a felszívódásért, egymás jótékony hatásainak kárára

- figyelmeztet Lisa Richards.

„Tehát az egyik túlzott bevitele, a másik hiányát eredményezheti, ami pedig kockázatos a szervezet egyensúlyi állapotának megőrzése szempontjából. Különösen veszélyes lehet a rézhiány, amit a magas dózisú cink bevitele is előidézhet“ - magyarázza a szakember, aki a konkrét mellékhatásokat is részletesen ismerteti a két étrend-kiegészítő tekintetében.
„A réz létfontosságú szerepet játszik a szervezet egészséges működésében, többek között az energikus állapot fenntartásában, de a vörösvértestek képzéséhez és az immunrendszer általános egészségéhez is nélkülözhetetlen, így hiánya számos élettani problémához vezethet, kezdve a vérszegénységtől, a csontritkuláson keresztül a neurológiai problémákig.”
Lisa Richards véleménye alapján megállapítható, hogy érdemes elsősorban természetes úton fedezni a mindennapi réz- és cinkszükségletet. A réz napi ajánlott adagja egy felnőtt ember számára mindössze 2 mg, míg a cinkből 15 mg már fedezi a szükségletet. A tengeri herkentyűk, a máj, és a tojás is kiváló természetes rézforrás, a vegetáriánusok pedig a napon érlelt paradicsomból, mustárból, vagy olyan fűszerekből fedezhetik a szükségletet, mint a curry, a köménymag, vagy a sáfrány. Cinket tartalmaz többek közt a zabpehely, és a kemény sajtok, de olajos magvak és a hüvelyesek fogyasztásával is biztosítható a kellő cinkbevitelt.

És ha már étrend-kiegészítők, íme 3 olyan népszerű vitamin, ami hajhullást okozhat!

Galéria / 3 kép

3 vitamin, ami hajhullást okoz

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.

Kép
Életmód

Külföldön vadásszák, itthon könnyen elérhető: 8 jótékony hatása, ami miatt fogyaszd bőséggel ebből a zöldségből

Sokan nem is gondolnák, de valósággal megőrülnek külföldön a magyar termesztésű tormáért. Ezzel szemben itthon nem gyakran fogyasztjuk, jellemzően csak húsvétkor, esetleg karácsonykor kerül az asztalra az ízletes zöldség. Azonban eláruljuk, nem csak az ünnepek alatt érdemes fogyasztani ezt a népszerű ételt, ugyanis számos jótékony hatása van, ami miatt érdemes beépíteni az étrendedbe.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 13 izgalmas gasztroarc, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány gasztroarcot!