Tudtad? Lassan 100 éve annak, hogy elcsattant az első férficsók Hollywood filmvásznán

Tudtad? Lassan 100 éve annak, hogy elcsattant az első férficsók Hollywood filmvásznán
Forrás: Paramount Pictures
Facebook
Twitter
Pinterest

Ráadásul ez az első férficsókot bemutató alkotás végül egy igencsak nívós díjat is bezsebelt!

Manapság már teljesen elfogadott az, hogy egy-egy filmművészeti alkotásban a szerelem összes létező formájába és vetületébe betekintést nyerhetünk. Ennek köszönhetően pedig az álomba illő boldogság tökéletességétől kezdve a megcsaláson és a szakításon át, a szerelmi kalandok, a leszbikus szeretők és a férficsók is egyre többször kap helyet a filmvásznon.

És ha már itt tartunk! Mikor és milyen körülmények között csattant el az első filmkockákra tervezett férficsók?

William A. Wellman rendezésében, 1927-ben mutatták be a Szárnyak című romantikus háborús drámát. Ez a 141 perces némafilm azonban nem csak a férficsók miatt számít filmtörténeti mérföldkőnek! Na de haladjunk csak sorban!

A történet szerint Jack (Charles Rogers) és David (Richard Arlen) ugyanabba a nőbe, Sylvia-ba (Jobyna Ralston) szerelmesek. A hölgy kegyeiért vívott rivalizálásukat azonban az első világháborúba szóló behívójuk szakítja meg, a fronton a két férfi kapcsolata végül barátságba fordul, amit egy szomorú tragédia tör ketté. És itt jön be a cselekményszálba az a bizonyos csók, amikor Jack a haldokló Davidet vigasztalja. A jelenetben nagyon jól érezni a két barát közötti szoros kötődést, amit a végső búcsú tesz még szívszorítóbbá...

A film a New York-i premier után szinte azonnal a közönség kedvence lett olyannyira, hogy 63 hétig játszották a híres Criterion Színházban. Sikerében kétségtelenül nagy szerepet játszott az, hogy a repülős jelenetek nagyon élethűre sikerültek, illetve hogy Charles Augustus Lindbergh pont abban az évben, 33 óra alatt repülte át az Atlanti-óceánt.

A Szárnyak egyébként nemcsak a férficsók miatt volt különleges, hanem azért is, mert ez volt az első olyan, nyilvánosan vetített mozifilm, melyben a meztelenség is megjelent. Clara Bow színésznő mellei ugyanis egy pillanat erejéig láthatóvá válnak a filmkockákon. A közönség és a kritikusok körében elért hangos siker pedig meghozta a gyümölcsét, hiszen az 1929. május 16-án megrendezett, első Oscar-gálán eme alkotás kapta a legjobb filmnek járó szobrocskát (a 2012-es The Artist – A némafilmes előtt ez volt az egyetlen némafilm, ami ebben a kategóriában díjat kapott).


És ezt láttad már?

Galéria / 8 kép

LMBTQ filmajánló: 8 csodálatos film a szabad szerelemről

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.