Egy laza kis főzés? - Sajtos kifli

2013. október 10.
Szerző: admin

Azoknak, akik nemcsak főzni meg enni szeretnek, de élvezik azt a minőségi időt, ami ezzel a tevékenységgel együtt jár, és tudják, minden elkészített étel/ital/desszert olyan finom lesz, amennyire szeretjük azt, akinek készítjük. Rózsa Szonja rovata.


Hozzávalók:


  • 1 kg liszt, 25 dkg margarin, fél liter tej, 4 dkg élesztő vagy 2 csomag száraz (instant) élesztő, 1 egész tojás + 1 tojás sárgája, kb. 1 evőkanál cukor (nem púposan), kb. 1 evőkanál só,
  • A kiflire hajtogatáshoz még további 25 dkg vaj, 30-40 dkg sajt, és 1-2 tojás.

Elkészítés:


  1. A lisztet keverd el alaposan a puha margarinnal, majd a összes többi hozzávalót is. Érdemes először a cukrot és az élesztőt hozzáadni. Kézzel is összedolgozhatod a tésztát, de ha keverőgépbe teszed, jobban jársz...
  2. Hagyd kb. 1 órán át letakarva a tésztát, addig amíg a duplájára nem nő (maradjon „konyhameleg” helyen, ne érje huzat).
  3. Ezután tedd ki a tésztát a lisztezett nyújtódeszkára és oszd 8 egyenlő részre.
  4. Egymás után mindegyiket nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, kend meg vajjal, vágd fel téglalapokra, majd ezeket egyenként tekerd fel átellenben és hajlítsd kifli formára.
  5. Kend meg tojással, szórd meg reszelt sajttal és helyezd a sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
  6. Amikor megtelt a tepsi (kb. 2-3 cm távolságra helyezd őket egymástól, mert sütés közben tovább dagadnak majd), rakd az előmelegített 180-200 fokos sütőbe, kb. 20 perc alatt megsül az adag. Ezt addig ismételd, amíg el nem fogy az alapanyag.

Egy pohár tejjel, tejeskávéval csodálatos uzsonna vagy reggeli. Ha légmentesen tárolod még másnap, harmadnap is friss és nagyon finom.
Fotó: Zimmermann Zsolt