Divatklasszikusok: Calvin Klein igaz története, avagy a férfi, aki farmernadrágot egy egészen új szintre emelte

Divatklasszikusok: Calvin Klein igaz története, avagy a férfi, aki farmernadrágot egy egészen új szintre emelte
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Calvin Klein korszakalkotó farmernadrágja.

A zsidó-magyar bevándorlók gyermekeként Bronxban született Calvin Kleint bár az érettségi után felvették a New York-i Fashion Institute of Technology-ba, 20 évesen otthagyta az iskolát és sose diplomázott le - ettől függetlenül 2003-ban tiszteletbeli doktori címet kapott az intézménytől. A '60-as években közel öt éven át különféle New York-i üzleteknek tervezett, majd 1968-ban egy gyerekkori barátjával, Barry Schwartzcal hozta létre első vállalatát, ahol kezdetben kabátok és ruhák gyártásával foglalkoztak.

Ejtsünk gyorsan pár szót a farmernadrágokról is...

A farmer szó az 1800-as években jelent meg először a munkaruházatok között, és az általunk ismert klasszikus farmernadrágokat 1873-ban Jacob Davis szabó és Levi Strauss textilkereskedő szabadalmaztatta San Franciscóban. A lincencük azonban 1890-ben lejárt, és egyre több vállalat kezdett el farmernadrágokat gyártani. A '20-as és '30-as években még leginkább a western filmekben, férfiakon volt látható, majd idővel több színésznő is ráérzett a trendre, aminek köszönhetően egyre több hollywoodi produkció fedezte fel ezt a darabot, így nem kellett sokat várni arra, hogy szélesebb körben is divatossá váljon. A hippik és a háborúellenes tüntetők az 1960-as években és az 1970-es évek elején kezdtek el farmernadrágot hordani, hogy kifejezzék támogatásukat a munkásosztály iránt; míg a feministák a kék farmert választották a nemek közötti egyenlőség demonstrálására. A '70-es években eljutottunk oda, hogy a nagy divatházak is egyre nagyobb érdeklődést mutattak ezen darab iránt, és közülük Calvin Klein volt az, aki egy egészen új szintre emelte ezen klasszikus darab történetét.

És most térjünk vissza Calvin Kleinhez!

A fiatal és lelkes tervezőt imádta a New York-i elit és első divathetes bemutatója után már az új Yves Saint Laurent-ként emlegették. 1976-ban úgy döntött, hogy az akkor sokak szemében még mindig a lázadás egyik fő szimbólumaként számon tartott kék farmert a divat történetében először a kifutón is bemutatja, a hátsó zsebén Calvin Klein felirattal ékesített, karcsúsított farmernadrág fogadtatása pedig minden várakozást felülmúlt. 1978-ban dobta piacra első, szűk szabású ikonikus farmernadrágját, ami olyan szinten kelendő lett, hogy már az első héten 200 ezer darabot adtak el belőle.

Ma már persze nem nagy dolog az, ha egy farmernadrág szerepet kap egy bemutatón, ám akkoriban ez a darab még azt a fajta csendes sikert ünnepelte, amihez elég volt pár jó kampány és néhány húzó celebnév is. Calvin Klein szerencsére nem érte be ennyivel és forradalmasította a divat- és designercikkek között ezt a közkedvelt hétköznapi darabot, ami neki hála szintet tudott lépni, hogy aztán alig pár év leforgása alatt tényleg a trendek előkelő köreiben találja magát.

Most pedig íme még több ikonikus ruha, ami meghatározták a divatot!

Galéria / 17 kép

Ikonikus ruhák, amelyek meghatározták a divatot

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.