Divatklasszikusok: Calvin Klein igaz története, avagy a férfi, aki farmernadrágot egy egészen új szintre emelte

Divatklasszikusok: Calvin Klein igaz története, avagy a férfi, aki farmernadrágot egy egészen új szintre emelte
Forrás: Getty Images

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Calvin Klein korszakalkotó farmernadrágja.

A zsidó-magyar bevándorlók gyermekeként Bronxban született Calvin Kleint bár az érettségi után felvették a New York-i Fashion Institute of Technology-ba, 20 évesen otthagyta az iskolát és sose diplomázott le - ettől függetlenül 2003-ban tiszteletbeli doktori címet kapott az intézménytől. A '60-as években közel öt éven át különféle New York-i üzleteknek tervezett, majd 1968-ban egy gyerekkori barátjával, Barry Schwartzcal hozta létre első vállalatát, ahol kezdetben kabátok és ruhák gyártásával foglalkoztak.

Ejtsünk gyorsan pár szót a farmernadrágokról is...

A farmer szó az 1800-as években jelent meg először a munkaruházatok között, és az általunk ismert klasszikus farmernadrágokat 1873-ban Jacob Davis szabó és Levi Strauss textilkereskedő szabadalmaztatta San Franciscóban. A lincencük azonban 1890-ben lejárt, és egyre több vállalat kezdett el farmernadrágokat gyártani. A '20-as és '30-as években még leginkább a western filmekben, férfiakon volt látható, majd idővel több színésznő is ráérzett a trendre, aminek köszönhetően egyre több hollywoodi produkció fedezte fel ezt a darabot, így nem kellett sokat várni arra, hogy szélesebb körben is divatossá váljon. A hippik és a háborúellenes tüntetők az 1960-as években és az 1970-es évek elején kezdtek el farmernadrágot hordani, hogy kifejezzék támogatásukat a munkásosztály iránt; míg a feministák a kék farmert választották a nemek közötti egyenlőség demonstrálására. A '70-es években eljutottunk oda, hogy a nagy divatházak is egyre nagyobb érdeklődést mutattak ezen darab iránt, és közülük Calvin Klein volt az, aki egy egészen új szintre emelte ezen klasszikus darab történetét.

És most térjünk vissza Calvin Kleinhez!

A fiatal és lelkes tervezőt imádta a New York-i elit és első divathetes bemutatója után már az új Yves Saint Laurent-ként emlegették. 1976-ban úgy döntött, hogy az akkor sokak szemében még mindig a lázadás egyik fő szimbólumaként számon tartott kék farmert a divat történetében először a kifutón is bemutatja, a hátsó zsebén Calvin Klein felirattal ékesített, karcsúsított farmernadrág fogadtatása pedig minden várakozást felülmúlt. 1978-ban dobta piacra első, szűk szabású ikonikus farmernadrágját, ami olyan szinten kelendő lett, hogy már az első héten 200 ezer darabot adtak el belőle.

Ma már persze nem nagy dolog az, ha egy farmernadrág szerepet kap egy bemutatón, ám akkoriban ez a darab még azt a fajta csendes sikert ünnepelte, amihez elég volt pár jó kampány és néhány húzó celebnév is. Calvin Klein szerencsére nem érte be ennyivel és forradalmasította a divat- és designercikkek között ezt a közkedvelt hétköznapi darabot, ami neki hála szintet tudott lépni, hogy aztán alig pár év leforgása alatt tényleg a trendek előkelő köreiben találja magát.

Most pedig íme még több ikonikus ruha, ami meghatározták a divatot!

Galéria / 17 kép

Ikonikus ruhák, amelyek meghatározták a divatot

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.