12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen!

12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen!
Forrás: ivabalk/ Pixabay

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Facebook
Twitter
Pinterest

Valljuk be, a téli időszak igencsak megviselheti a szervezetünket. Azonban fontos tudni, hogy megfelelő mennyiségű vitaminbevitel mellett, bizony könnyedén segíthet túllendülni ezen a kellemetlen évszakon. Az alábbiakban pedig azt is elmagyarázzuk, hogy miért olyan fontos a vitaminok rendszeres bevitele.

Figyelj oda az étrendedre

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vitamindús és változatos étrendre. Ez azért is elengedhetetlen, mivel a téli hónapok kifejezetten kedveznek az olyan légúti betegségek megjelenésének, mint a nátha vagy az influenza. Éppen ezért a szervezet vitaminigénye is jelentősen megnőhet. Azonban érdemes figyelünk a vitaminokban gazdagabb étkezésre, mivel elengedhetetlen, hogy támogassuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben.

A kevesebb több

Miután sokan oda akarnak figyelni a megfelelő C-vitaminfogyasztásra, így előfordulhat, hogy akár napi 1000 mg C-vitamint is beszednek a téli időszakban. A szervezet a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt, gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamintablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani.

Kép
forrás: stevepb/Pixabay

Fontos tudni, hogy a C-vitamin felszívódása a szájnyálkahártyán veszi kezdetét, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva jelenik meg. Minden tévhittel ellentétben a vékonybélből fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, vagyis teljesen kárba vész. Illetve sokan nem tudják, de az esetenkénti túl nagy dózisok akár hasmenést is okozhatnak mellékhatásként.

Ennek oka pedig abban rejlik, hogy a C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin, a nátrium- és glükóz csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket.

Ezentúl a másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Ennek a folyamatnak a lezajlása nem igényel energiabefektetést a szervezet részéről, és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást.

Kép
forrás: Myriams-Fotos/ Pixabay

Mire jó a C-vitamin?

A C-vitamin a szervezetünk egészséges működésében vállal hatalmas szerepet. Éppen ezért fontos a megfelelő pótlásáról gondoskodni. De lássuk is, mennyi mindenre jó a C-vitamin.

Érdekesség, hogy az egyik legfontosabb erőforrás, amely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható méghozzá jelentősebb mennyiségben.

 • Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
 • Részt vesz a regenerációban és sebgyógyulásban is.
 • Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
 • Kiváló a stressz csökkentésére.
 • Enyhíti az allergiás panaszokat.
 • Részt vesz a kollagén képzésében.
 • Erősíti és tisztítja az érfalat.
 • Védelmet nyújt a fogínynek.
 • Segíti a növekedést.
 • Közreműködik a hormonképzésben.
 • Részt vesz különböző anyagcsere-folyamatokban.
 • Koleszterinszint-csökkentő hatása van.
 • Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

Fontos tudni, hogy nem kizárólag csak étrend-kiegészítők formájában lehet bevinni C-vitamint. Valójában a legideálisabb esetben kizárólag a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával bevihető lenne. Az alábbiakban olyan gyümölcsöket és zöldségeket hoztunk, melyeknek kifejezetten magas C-vitamintartalma van.

Íme a legmagasabb C-vitamin tartalmú ételek!

Galéria / 12 kép

12 egészséges étel, amiben sok a C-vitamin

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Kép
Stílus

Varázslatos női ruhák a múltból: Fotók a 20. századi magyar divat évtizedeiből

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy, szólt a Neurotic egyik száma. Valóban a divat diktálja a világ, a felnőtté válás, az életszakaszváltások egyre gyorsuló tempóját?

Kép
Szépség

Letisztult, egyenes frizura villámgyorsan! Teszteltük az új The Dyson Airstrait™ hajvasalót

Egy igazán modern és sok lehetőséget rejtő készüléket próbálhattunk ki, de vajon mennyire hatékony? Megosztjuk a tapasztalatainkat!

Kép
Sztárok

Selena Gomez manikűrje már a tavaszt idézi: imádni fogod ezt az árnyalatot te is!

Selena Gomez körmeit elnézve szinte biztos, hogy nem lehet túlontúl korán kezdeni a tavaszi manikűröket!

Kép
Sztárok

Híres leszbikus nők, akik egykoron férfihoz mentek feleségül

A szerelem bár néha tesz egy kis kerülőt, de idővel mindig célba ér!

Kép
Életmód

Így élnek a világ leggazdagabb kisállatai: vacsora ezüst tálcán, hatalmas medence, nemes textilekből készült ágynemű

Ezüst tányéron felszolgált steak vacsorára, óriási medence, nemes textilekből készült ágynemű, sok millió Instagram-követő. A világ leggazdagabb kutyái és macskái olyan elképesztő luxusban élnek, amiről a legtöbb ember csak álmodozik.

Kép
Sztárok

Sztárpárok, ahol a nő sokkal többet keres a férfinál

Sok párkapcsolat tönkremegy amiatt, mert a férfi egója nem tudja elviselni, hogy párja többet ad hozzá a családi kasszához. De szerencsére az ellenkezőjére is bőven akad példa, még a sztárok között is.