12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen!

12 étel, amiben sok a C-vitamin: 13 okunk is van rá, miért fogyassz belőlük rendszeresen!
Forrás: ivabalk/ Pixabay

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Valljuk be, a téli időszak igencsak megviselheti a szervezetünket. Azonban fontos tudni, hogy megfelelő mennyiségű vitaminbevitel mellett, bizony könnyedén segíthet túllendülni ezen a kellemetlen évszakon. Az alábbiakban pedig azt is elmagyarázzuk, hogy miért olyan fontos a vitaminok rendszeres bevitele.

Figyelj oda az étrendedre

Fontos, hogy a téli időszakban is törekedjünk a kiegyensúlyozott, vitamindús és változatos étrendre. Ez azért is elengedhetetlen, mivel a téli hónapok kifejezetten kedveznek az olyan légúti betegségek megjelenésének, mint a nátha vagy az influenza. Éppen ezért a szervezet vitaminigénye is jelentősen megnőhet. Azonban érdemes figyelünk a vitaminokban gazdagabb étkezésre, mivel elengedhetetlen, hogy támogassuk immunrendszerünket a hatékonyabb védekezésben.

A kevesebb több

Miután sokan oda akarnak figyelni a megfelelő C-vitaminfogyasztásra, így előfordulhat, hogy akár napi 1000 mg C-vitamint is beszednek a téli időszakban. A szervezet a felszívódási folyamatok sajátosságai miatt, gyakorlatilag már egy hagyományos, 200 mg C-vitamint tartalmazó tablettával is csaknem telítődik. Ennek következményeként minél nagyobb dózisban juttatjuk be a hagyományos C-vitamintablettát a szervezetünkbe, azt annál kisebb arányban tudjuk hasznosítani.

Kép
forrás: stevepb/Pixabay

Fontos tudni, hogy a C-vitamin felszívódása a szájnyálkahártyán veszi kezdetét, majd a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik. Tartózkodási ideje a gyomorban 0,5-3 óra, a vékonybélben pedig a bevételtől számítva pár óra múlva jelenik meg. Minden tévhittel ellentétben a vékonybélből fel nem szívódott C-vitamin a vastagbélbe kerül, és a széklettel ürül, vagyis teljesen kárba vész. Illetve sokan nem tudják, de az esetenkénti túl nagy dózisok akár hasmenést is okozhatnak mellékhatásként.

Ennek oka pedig abban rejlik, hogy a C-vitamin felszívódása történhet aktív transzporttal, amikor a C-vitamin, a nátrium- és glükóz csatornákon keresztül kerül a bélből a véráramba. Ezen csatornák száma azonban korlátozott, és ahogy telítődnek, nem lesznek képesek több C-vitamint továbbítani a véráramba. Ez történik akkor, amikor nagy dózisban veszünk be hagyományos C-vitamin készítményeket.

Ezentúl a másik C-vitamin felszívódási út a passzív transzport, amikor a C-vitamin a bélfal sejtjeinek membránjain keresztül kerül a véráramba. Ennek a folyamatnak a lezajlása nem igényel energiabefektetést a szervezet részéről, és a telítődő csatornák sem akadályozzák a hatékony felszívódást.

Kép
forrás: Myriams-Fotos/ Pixabay

Mire jó a C-vitamin?

A C-vitamin a szervezetünk egészséges működésében vállal hatalmas szerepet. Éppen ezért fontos a megfelelő pótlásáról gondoskodni. De lássuk is, mennyi mindenre jó a C-vitamin.

Érdekesség, hogy az egyik legfontosabb erőforrás, amely számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható méghozzá jelentősebb mennyiségben.

  • Fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenállást.
  • Részt vesz a regenerációban és sebgyógyulásban is.
  • Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
  • Kiváló a stressz csökkentésére.
  • Enyhíti az allergiás panaszokat.
  • Részt vesz a kollagén képzésében.
  • Erősíti és tisztítja az érfalat.
  • Védelmet nyújt a fogínynek.
  • Segíti a növekedést.
  • Közreműködik a hormonképzésben.
  • Részt vesz különböző anyagcsere-folyamatokban.
  • Koleszterinszint-csökkentő hatása van.
  • Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

Fontos tudni, hogy nem kizárólag csak étrend-kiegészítők formájában lehet bevinni C-vitamint. Valójában a legideálisabb esetben kizárólag a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával bevihető lenne. Az alábbiakban olyan gyümölcsöket és zöldségeket hoztunk, melyeknek kifejezetten magas C-vitamintartalma van.

Íme a legmagasabb C-vitamin tartalmú ételek!

Galéria / 12 kép

12 egészséges étel, amiben sok a C-vitamin

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!