Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral
Forrás: HFDA, NUBU

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Facebook
Twitter
Pinterest

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

A cikk támogatója a HFDA

A tavasszal berobbanó pandémia nem csak home office-t, kijárási korlátozást és egyéb óvintézkedéseket jelentett, de a divatszakmát is nehéz helyzet elé állította. A tavaszra tervezett, 2020-2021-es őszi-téli kollekciókat bemutató Budapest Central European Fashion Week nem tudott megrendezésre kerülni. A tervezőknek azonban szeptember 10-13. között egy rendhagyó TRUNK SHOW keretein belül lehetősége nyílt prezentálni az épp szezonális, tavasszal be nem mutatott kollekciójukat, mindezt exkluzív, zártkörű keretek között, a legkörültekintőbb biztonsági óvintézkedések mellett, tervezői prezentációkkal, amelynek a Deák Palota impozáns belső tere adott otthont.

Ráadásul a Fashion Streeten szeptember 10-20. között Designer POP-Up Store várja a divatrajongókat, ahol megtekinthetők és megvásárolhatók a magyar dizájner alkotások, többek között a TRUNK SHOW-n bemutató márkák kollekciói is. Az érdeklődők minden nap déltől egészen este 20.00 óráig tekinthetik meg a magyar divattervezők termékeit.

A Magyar Divat & Design Ügynökség által szervezett Budapest Central European Fashion Week idén egy igazi exkluzív élménnyel készül a divatrajongóknak: első kézből szerezhetik be a 2020-21-es őszi-téli szezon darabjait a Deák Ferenc utca 19. szám alatt kialakított pop-up store-ból.

Az ideiglenesen felállított üzlet kínálatában a hazai divatvilág neves márkái kapnak helyet. A látogatók az ABODI, Artista, Celeni, Elysian, Kerényi Virág, Maison Marquise, Nini, Nubu, Romani, Sentiments, Szegedi Kata, Tomcsányi, Varga Viktória, Vetlényi Alma, Zia, Zsigmond Dóra Menswear, Babushka, Leanea Jewelry, Tipton, Vecsei Zsófi, Vengru, Wessely termékeit is kiállítják.

Az érdeklődők szigorú egészségvédelmi szabályok betartása mellett látogathatják a pop-up store-t: kizárólag maszkban lehet tartózkodni az üzletben, amely egyidejűleg csak korlátozott számban fogad vásárlókat a csoportosulások elkerülése érdekében.

Zárt körűen, biztonságban, stílusosan

A helyszínre érkezéskor egy sor egészségvédelmi szabálynak kellett megfelelni, hőmérés, nyilatkozatkitőltés, és kötelező maszkhasználat, valamint limitált létszám és távolságtartás óvta a résztvevők biztonságát. Legnagyobb örömömre mindenki betartotta az előírásokat, és BCEFW-s maszkjában szemlélte a prezentációkat. A modellek védelme is kiemelt fontosságú volt a szervezők számára, sok esetben a tervező kollekciójához stílusban passzoló maszkban, egymástól távolságot tartva, külön-külön pódiumokon állva mutatták be a ruhakölteményeket. A bemutatókat még bensőségesebbé tette, hogy a tervezők személyes kommentárja, felvezetője kísérte a látottakat, több esetben egy-egy számukra kedves márkarajongó szakember kérdéseire válaszolva - kreatívigazgatónk, Lakatos Márk például több tervező "kikérdezésében" is részt vett.

A bemutatott kollekciók alapján határozottan látszik, hogy az idei őszi-téli szezonban a főszerep az izgalmas szabásvonalaké, illetve a merész anyag- és mintapárosításoké. Nem kell félnünk a színektől, virágos mintától, pasztell árnyalatoktól - az ősz nem egyenlő a szürke monotonitással, kísérletezz bátran!

- foglalta össze Alberti Petra főszerkesztő a bemutatókon látottakat.

Fiatal tehetségek

Pályakezdő tehetségek prezentációival vette kezdetét a 2020-21-es őszi-téli kollekciókat bemutató budapesti divathét, amely a Magyar Divat & Design Ügynökség Young Talents Programjának első állomása is egyben. A rendezvény Young Talents show-jában prezentáló öt divattervező egy hat hónapos képzésen vesz részt ősszel, amely workshopokon, szakmai konzultációkon és tanulmányi utakon keresztül nyújt előremutató ismereteket és gyakorlati tapasztalatot a márkaalapítás és a piacra lépés előtt álló fiatalok számára.

Galéria / 5 kép

BCEFW TRUNK SHOW: Young Talents

Megnézem a galériát

Első nap

A Young Talents show után a Zsigmond Dóra Menswear izgalmas férfikollekcióját láthattuk. Zsigmond Dóra az archaikus paraszti kultúra esszenciáját építi be az általa megálmodott darabokba. Öltözékei a tradíciókból építkeznek, de a 21. század elvárásainak megfelelően funkcionálisak, sőt sokszor a sportruházat jegyeit is magukon viselik. Kizárólag organikus vagy újrahasznosított alapanyagokból, fenntartható módon és természetesen Magyarországon készülnek. Karakteres sziluettjeit a különféle hosszúságú rétegek, az eltérő faktúrájú matériák, a kézműves megoldások és a vidéki tájat meghatározó jellegzetes színpaletta teszi egyedivé, dinamikussá – és persze azonnal felismerhetővé.

Kép
forrás: HFDA, Zsigmond Dóra Menswear

Az első napot pedig a NUBU bemutatója zárta - akik még arra is gondoltak, hogy a vendégeket stílusos és praktikus egyenmaszkkal lássák el, a kollekcióhoz illeszkedő színben. A kollekció a kifinomult, modern városi nők és férfiak belső harmóniáját testesíti meg. Letisztult, mégis különleges szabásvonala a kényelem és a funkció összehangolása. Az új modellekben Forgó Árpád, hazai kortárs képzőművész moduláris konstrukciói és geometrikus alapformái a kollekció felületi struktúráiban és a szabásvonalakban előtűnő és eltűnő élhajtásokban jelennek meg. A fenntarthatóság jegyében egyre több újrahasznosított anyaggal dolgoznak. A bemutatott kollekcióról Lakatos Márk beszélgetett Garam Judit tervezővel.

Kép
forrás: HFDA, NUBU

Második nap

Az Artista kollekciókat leginkább a kényelmes, nyugodt eleganciát sugárzó, mégis extravagáns mindennapi öltözékek jellemzik, amelyek könnyedén transzformálhatóak át különleges, alkalmi öltözékké , a nap minden szakában magabiztosságot kölcsönözve viselőjüknek. A kollekció érdekességei az izgalmas minták és a keleties hangulatú, grandiózus szabásvonalak.

Kép
forrás: HFDA, Artista

A CAKO kollekciójában a letisztult színek és formák dominálnak, a pasztell finom árnyalatai nőies elenganciával finomítják a tervezőre jellemző bő szabású darabokat. A kényelem és légiesség a kollekció egészén visszaköszön. A Cako bemutatott kollekciójáról Lakatos Márk beszlégetett Cakó Kinga tervezővel.

Kép
forrás: HFDA, CAKO

A Maison Marquise márka kollekcióitól elválaszthatatlanok a művészi grafikai minták és formák. A ruhadarabokban megjelenő bőrbetétek, csipkék, és selyem nagyon nőies összhatást kölcsönöznek a márka számára.

Kép
forrás: HFDA, Maison Marquise

Harmadik nap

Minták, ide veletek! A Tomcsányi márka letisztult és nőies sziluettjeiről, valamint jellegzetes, saját tervezésű printjeiről ismert, melyek mindig a Keleti Blokkhoz köthető, kedves gyerekkori emlékekből táplálkoznak. A szezonális kollekciók mellett a TOMCSANYI egy állandó szobanövényes printelt kollekcióval is rendelkezik, ami a legkeresettebb ruhadarabjait: ingeket, ruhákat és overálokat tartalmazza.

Kép
forrás: HFDA, Tomcsányi

A fenntartható és etikus divat vonalát, kortárs tervezőként Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt, évről- évre innovatív megoldásokkal képviseli az Alma Vetlényi márka. Őszi téli kollekciójában jól kombinálható alapdarabok, komplementer színkombinációk illetve olyan klasszikus minták és színpárosok, mint a kocka vagy a királykék-piros is megtalálhatóak.

Kép
forrás: HFDA, Alma Vetlényi

Varga Erika, a Romani Design alapítója, Magyarország első roma stúdióját hozta létre, azzal a céllal, hogy elősegítse a divat és az iparművészet világán keresztül a roma kisebbség társadalmi integrációját. A divattervező a cigány viseleti hagyományokat és azok motívumkincsét helyezi át modern európai kontextusba. A piros virágok, a hímzett minták és a kiegészítők most is főszerepet kaptak a kollekcióban. A tervező csodás énekhangjával emelte a kollekció prezentációjának fényét.

Kép
forrás: HFDA, Romani Design

Nora Sarman bemutatóján a finoman libbenő tüllök és romantikus csipkék, illetve furfangos vállmegoldások mellett ebben a szezonban a színes ruhák és pasztell csodák is hangsúlyos szerephez jutottak. A fejdíszeket a bemutatóhoz már hagyományszerűen a Vecsei Millinery tervezte. Csak legyen jó sok alkalom, amire fel lehet venni ezeket a földig érő csodákat!

Kép
forrás: HFDA, Nora Sarman

Negyedik nap

Merész színhasználat, kortalan design és a különleges szabásvonalak – ezek jellemzik a VIKTORIA VARGA BUDAPEST alkotásait. A márka két meghatározó vonalat képvisel. A szezonális kollekciók hangulatokat, inspirációkat, kreatív, újító világot jelenítenek meg, folyamatosan új formákat keresve a szépség és elegancia kifejezésére. A Signature kollekció a márka meghatározó vonala, a kifinomult anyagok és újító vonalak egyvelege, magas minőségi részletekkel. Estélyi ruhák, alkalmi szoknyák és kézzel készült kabátok eklektikus keveréke.

Kép
forrás: HFDA, VIKTORIA VARGA BUDAPEST

Celeni a klasszikus, letisztult, de valami apró csavarral mégis különlegessé tett darabokra esküszik. Szezononként megjelenő kollekcióival mindig egy újonnan felfedezett magyar kincset használ inspirációnak, az egyedi kabátok, ruhák, nadrágok és kiegészítők tervezésénél. Azokért a fodros ujjakért odáig vagyunk!

Kép
forrás: HFDA, Celeni

Az Elysian a tőle megszokott visszafogott, szolid eleganciát sugallja ebben a szezonban is kollekciójával. Az Elysian szó összetett jelentést hordoz: szépség, tökéletesség, békesség. Kifejezi azokat az alapértékeket, amelyeket a márka közvetíteni szeretne különleges alkotásaival. A nőies alakot hangsúlyozó vonalak, a pliszírozott szoknyák és gallérok az angol kisasszonyok eleganciáját idézik

Kép
forrás: HFDA, Elysian

Bár a bemutatók szűk körben kerültek megrendezésre, ha szeretnéd közelebbről megnézni az alkotásokat, látogass el szeptember 20-ig a Fashion Streeten kialakított POP-Up Store-ba, és ismerd meg közelebbről a márkákat!

Videók

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Kép
Életmód

A leptinrezisztencia árulkodó tünetei és 4 természetes kezelési módja

Sokan küzdenek az elhízással és az étel utáni állandó sóvárgással, anélkül, hogy pontosan tudnák, mi áll a háttérben. A leptinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a szervezet nem reagál megfelelően a leptin nevű hormon jelenlétére. Ez a hormon a zsírszövetben termelődik, ahol az étvágyat szabályozza és az energiagazdálkodást irányítja. Ha a szervezet nem tudja megfelelően érzékelni a leptin jelenlétét, akkor az továbbra is éhesnek érzi magát, még akkor is, ha az egyén hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt, és túlsúlyos lesz.

Kép
Sztárok

Bréking: Palvin Barbi így érkezett meg a cannes-i filmfesztiválra - fotók

Figyelem, Palvin Barbi 5 év után ismét Cannes-ban!

Kép
Szépség

Martha Stewart ragyogó arcbőrének titka ez az 5 ezer forintos termék: eltünteti a sápadtságot és kiegyenlíti az arcbőrt!

Martha Stewart kedvenc sminkterméke nem más, mint a nyári sminktrendek egyik alapköve! Most már itthon is kapható ez a legnépszerűbb highlighter!

Kép
Sztárok

10 meleg színész, akik heteroszexuális karaktert alakítottak

Jonathan Bailey sokunk bánatára a férfiakhoz vonzódik, de nem ő az egyetlen meleg színész, aki heteroszexuális karaktert alakít a legtöbb szerepében!

Kép
Életmód

Smink nélkül mentem az esküvőmre: életem legjobb döntése volt!

Egy névtelen menyasszony esküvői története bejárta az internetet!

Kép
Életmód

9 szokás, amit a hiperegészséges emberek követnek: ezért olyan erős az immunrendszerük

Te is szeretnél szuperegészséges lenni, fitten élni, és kicsattanó energiával bírni mindennap? Nos, az alábbiakban olyan szokásokat gyűjtöttünk össze, melyek nemcsak abban segítenek, hogy egészséges legyél, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy az immunrendszered legyőzze a vírusokat, és szinte sose legyél beteg. Mutatjuk is, melyek ezek!