El tudsz képzelni egy fantázia nélküli életet?

El tudsz képzelni egy fantázia nélküli életet?
Forrás: Getty
Facebook
Twitter
Pinterest

Elképzeled, milyen lesz az első csók! Elképzeled a születésnapi bulidat vagy, hogy milyen szép lesz az első lakásod. Nos, erre valaki képtelen!

Az afantázia egy olyan rendellenesség, amiről keveset hallunk, pedig az emberiség 2-3%-át érinti. Egy idegrendszeri rendellenesség, amely során az agy kicsit másképp működik: a gondolatokhoz nem társít képeket, azaz ha egy afantáziás gyereknek mesét olvasnak, a sárkány és a lovag közötti harc csak egy történés, helyzet, nem társul hozzá fantáziadús képi világ.

Más látni és más gondolatban látni...
Más látni és más gondolatban látni...

AFANTÁZIA


A vizuális képzelet nélküli agyi működés, amikor az agy nem kapcsol képeket bizonyos információkhoz, gondolatokhoz.

Mérhető a képzelet? Igen!

Az ideggyógyászok a Vividness of Visual Imagery Questionnaire módszerrel figyelik az agyi működést fantáziálás közben, hogy mennyire élesen rajzolódik ki az elmében a kép. A kutatók számára sokáig egy ismeretlen terület volt, hogy ez a mentális probléma mire vezethető vissza, honnan ered vagy mit lehet vele kezdeni. Azok, akik így születtek, sokáig rá sem jönnek, hogy az ő agyuk másképp működik. Struktúrákat és információkat raktároz az agyuk és vetít ki, de nem képként. Arra jöttek rá a kutatók, hogy valakinél agysérülés okozza a bajt, és előfordul, hogy átélt trauma váltja ki ezt az állapotot.

Örülj, ha működik:

A 26 éves Liam McNulty, aki mérnőkként dolgozik, akkor jött rá, hogy valami nála másképp működik, amikor egy rokona elkezdett erről a rendellenességről beszélni egy családi összejövetelen, egészen addig nem tudta, hogy mások el tudnak képzelni képeket a fejükben. Ő csak monitoron, fényképen, magazinban stb., lát képet, amit a szemével érzékel.

Egy fordítot Heuréka-pillanat volt, hiszen akkor tudatosult bennem, hogy egészen eddig úgy éltem, hogy nem tudok elképzelni dolgokat. Ha például valaki azt mondaná, képzeljem el, mi lehet a házam előtt, akkor képtelen lennék rá.

- Liam, egy afantáziás mérnök

A vizualizáció Liam számára csak annyi, hogy vázlatosan, körvonalaiban van egy gondolat a fejében, a neurológusok szerint éppen ezért a múltra is nehezebben emlékeznek, nem látnak minifilmet, mint az átlagos emberek, ha vissza kell emlékezniük. A jövőre gondolva sem látnak kirajzolódó képeket, sőt a jelenben sem működik a fantáziájuk.

Amikor gyerekkoromban az iskolában a tanár azt mondta, képzeljünk el valami, nekem elkalandoztak a gondolataim, és fogalmam sem volt, hogy mit kéne épp csinálnom.

- Liam

Mihez kell képalkotás?

Jóformán mindenhez – gondolhatnád, az afáziások között rengeteg mérnök, programozó, matematikus, biológus, kémikus van, azaz reál beálítotságúak, pedig csak arról van szó, hogy a művézi oldaluk nem olyan erős, hiszen ahhoz el kell fejben képzelni a dolgokat. A regények számukra betűk halmaza, a lerajzolni való emlék pedig csak egy fekete folt vagy egy rács információkból. Persze erre is van kivétel, a Disney egyik illusztrátora, Glen Keane, aki a Kis hableányt rajzolta, ő is afantáziában szenvedett, de megtanult magától egy technikát, hogyan tudjon alkotni.

Tovább olvasok
Kép
Stílus

Budapest Central European Fashion Week: Stílusosan, maszkban, biztonságban, designer POP-Up Store-ral

Ötletes és biztonságos megoldással reagált a Magyar Divat & Dizájn Ügynökség a koronavírus járvány okozta helyzetre. Főszerkesztőnk, Alberti Petra beszámolója a rendhagyó divathétről.

Kép
Sztárok

Miley Cyrus sztriptízzel ünnepli a szingliséget

A 27 éves sztár még tőle is szokatlan a szingliséget ünneplő sztriptízvideóval lepte meg követőit az Instagramon.

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Premier a Radnótiban: megérkeztek a Csapodárok!

Az elmúlt időszak után jól esik újra nevetni, szórakozni és végre együtt lenni a színházban, de akár otthonról is megnézheted a Radnóti új komédiáját, ha úgy kényelmesebb.

Kép
Szépség

A mellednek is jár a törődés

Bőrünk minden egyes részlete megérdemli a gondoskodást.

Kép
Szépség

Kézfertőtlenítő vs. szappan: melyik jobb a bőrnek?

Végre eldőlt a vita, mi jobb a kézbőrnek. A kézfertőtlenítő vagy a szappan?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem