A szalámi is lehet múzsa! Rendhagyó kiállítás mutatja be az ikonikus íz és a kortárs művészet kapcsolatát

A szalámi is lehet múzsa! Rendhagyó kiállítás mutatja be az ikonikus íz és a kortárs művészet kapcsolatát
Forrás: Ghyczy Dia és Csordás Levente vászontáska grafikái

Promóciók

Légy a saját történeted hősnője! - Az Answear.LAB bemutatja a BE SHERO kollekciót

Facebook
Twitter
Pinterest

Május 9-18 között tekintheted meg a BBB KultPont és Közösségi Térben az „ÍZ-EMLÉK-KÉPEK” címet viselő tárlatot, amit a hungarikummá minősített PICK Téliszalámi generációkon átívelő hatása hívott életre.

Tudtad, hogy a gyermekkorunkban elfogyasztott ételek felnőttként is hatással lehetnek az evési szokásainkra? Képzeld, kutatások bizonyítják, hogy az első ízélményeink óriási szerepet töltenek be az életünkben, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérunkra. A 2014-ben hungarikummá minősített PICK Téliszalámi története például 1869-ben, azaz több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött el, így számtalan generáció tányérján megfordult már az étkezések során. Sőt, időközben olyan ikonikus termékké nőtte ki magát, ami korosztálytól függetlenül szép emlékeket idéz fel a család bármelyik tagjában – akár egy pillanat alatt.

Ízek, szalámik, emlékek

Ennek a jelenségnek eredtek a nyomába a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi és volt tervező grafikusok hallgatói a „Generációink szalámis emlékei” elnevezésű pályázat keretében, akiknek munkáiból kiállítást is rendeztek. Az egyszerre hagyományőrző és újító szellemű „ÍZ-EMLÉK-KÉPEK” című tárlatot május 9-18. között tekintheted meg a Bartók Béla utcai BBB KultPont és Közösségi Térben, ahol személyesen is meggyőződhetsz arról, miért lehetett tökéletes múzsája a PICK Téliszalámi ennek a kreatív projektnek. Gondolj csak bele: ennek az időtálló terméknek az előállítása éppen úgy nevezhető alkotói folyamatnak, mint egy tájkép megfestése, így végsősoron a klasszikussá vált PICK Téliszalámi megteremtése is művészi értékkel bír.

Ízemlékek nyomában

A „ÍZ-EMLÉK-KÉPEK” kurátora Herbszt László, többszörös Graphic Design és Aranyrajzszög-díjas grafikus,a MOME oktatója, aki május 10-én, 11-én, 12-én és 14-én is tárlatvezetést tart néhány pályázó részvételével: ezeken az eseményeken szó esik a stílus és stílus közti eltérőségekről, a kiállított művek mögött rejlő személyes történetekről, továbbá arról, hogy ezek miként mutatják be a generációk közti különbségeket.

Ütemezés: május 10. (szerda) 17:00 óra, május 11. (csütörtök) 16:00 óra, május 12. (péntek) 17:00 óra, május 14. (vasárnap) 15:00 óra
Időtartam: 60 perc

Herbszt László
forrás: MOME
Herbszt László

A MOME egykori hallgatója, Góg Angéla food designer, elméleti szakértő pedig két alkalommal, május 13-án és május 17-én is interaktív előadást tart az érdeklődőknek, amelyeken az ízek és emlékek kapcsolatának természetéről beszél a kutatásai és a PICK projekt példája alapján. Sőt, a résztvevők végül a saját ízemlékeik nyomába is eredhetnek Angéla útmutatásával!

Ütemezés: május 13. (szombat) 15 óra és május 17. (szerda) 17 óra
Időtartam: 90 perc.

Góg Angéla
forrás: Rizmajer Antal, készült az együttműködést bejelentő sajtóuzsonna alkalmával
Góg Angéla

IDŐPONT:
2023. május 9-18.

HELYSZÍN:
BBB KultPont és Közösségi Tér

Az eseményre május 17-ig lehet regisztrálni >> ezen az oldalon!

___

Kattints a képre és tudj meg többet!
Kattints a képre és tudj meg többet!

Videók

Promóciók

TOP10 élmény Máltán: a tökéletes bakancslista

Kép
Szépség

10 frizura, ami teljesen elrontja a megjelenésed - olcsó és igénytelen hatást keltenek!

Bizony a klasszikusnak mondható frizurák között is akadnak olyanok, amik képesek egy másik, nem tervezett irányba elbillenteni az összképet.

Kép
Sztárok

Ben Affleck és Jennifer Lopez öt gyereket nevelnek együtt: így tud békésen működni mozaikcsaládjuk!

A legidősebb 17 éves, a legkisebb 11, három lány és két fiú. Ezek az arányok Jennifer Lopez és Ben Affleck családjában.

Kép
Sztárok

Valóra vált álmok! Avagy a sztárvilág 13 legszebb és legdrágább menyasszonyi ruhája

Ha valaki hát a sztárok bizony szeretik a lehető leglátványosabb formában megadni a módját annak a bizonyos nagy napnak, és ez alól a esküvői ruha sem kivétel.

Kép
Sztárok

„Ha ránézek a testemre, már nem csak a hibáimat látom” - interjú Szilágyi Szilvivel

A hónap témája: body positivity. Példaértékű hazai sztárok, akik bátran vállalják, hogy elfogadják, és szeretik a testüket! Elsőként ismerd meg Szilágyi Szilvi történetét!

Kép
Sztárok

#afilmamimeghatároz: Ez az a film, amit Erős Antónia már legalább százszor látott, mégsem tudja elkapcsolni, ha megy a TV-ben

A film, ami meghatároz cikksorozatunk első részében Erős Antónia mesélt nekünk meghatározó filmélményéről!

Kép
Sztárok

„Fontos, hogy az ember megtalálja, miként tud kikapcsolni” - interjú Olasz Renátóval

Az Aranyélet című sorozattal országos ismeretséget szerző Olasz Renátó 2023 márciusában átvehette a legjobb színésznek járó elismerést a Televíziós Újságírók Díja gálaestjén A Király miniszériában nyújtott alakításáért. Mi pedig kifaggattuk őt arról, mire készül a jövőben.