A nagy Gatsby - már a mozikban

A nagy Gatsby - már a mozikban

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

"Valami újat akartam írni, különlegeset, szépet és egyszerűt, ugyanakkor bonyolult szerkezetűt.”(F. Scott Fitzgerald)


Az egyedülállóan kreatív író/producer/rendező, Baz Luhrmann legújabb filmes adaptációja A nagy Gatsby, mely F. Scott Fitzgerald azonos című regénye alapján készült. Luhrmann feldolgozásában ötvöződik a képi elegancia, a rendkívül különleges hangzásvilág és előadói stílus, méghozzá 3D-ben. A főszerepben Leonardo DiCaprio brillírozik.
A nagy Gatsby a leendő író, Nick Carraway történetét követi nyomon, attól kezdve, hogy 1922 tavaszán elhagyja Közép-Nyugatot, és megérkezik New Yorkba, egy olyan időszakban, amikor az erkölcsök lazák, tombol a jazz, virágzik az alkoholcsempészet, egekbe szöknek az értékpapírok. Miközben Nick a saját „amerikai álmát” kergeti, megismerkedik a szomszédságában élő titokzatos particsászárral, Jay Gatsbyvel, s találkozik unokatestvérével, Daisyvel, valamint annak szoknyabolond férjével, Tom Buchanannal. Nekik köszönhetően Nicket beszippantja a gazdagok magával ragadó világa, az illúzióik, szerelmeik és cselvetéseik. És ahogy Nick bekerül ebbe a világba, tolla megelevenedik, és mesél az elérhetetlen szerelemről, a megvesztegethetetlen álmokról és óriási tragédiákról, tükröt tartva ezzel saját modern világuknak és küzdelmeiknek.

„Egyedül a te képzeleted szülte mindezt a csodát?”(Daisy Buchanan)

Nick Carraway, az elbeszélő – aki a történet szerint megírja A nagy Gatsbyt (The Great Gatsby), s aki önmagát alakítja a regényben – így jellemzi a látszólag sötét és korrupt, de alapvetően jóra törekvő és inspiratív Jay Gatsbyt: „Rendkívüli érzékkel ismerte fel az élet kínálta lehetőségeket, és a sors megáldotta azzal a képességgel, hogy mindenben a legjobbat lássa, úgy, ahogy azt senkinél nem tapasztaltam eddig, és már nem is igen fogom többé.”
Majdnem egy évszázada, 1923-24-ben írta a Gatsbyt F. Scott Fitzgerald Long Island, New York és a francia St. Raphael között ingázva. Baz Luhrman rendező/producer/író 1974-ben találkozott először a történettel, de a mozivásznon, Ausztráliában, ahol apja egy benzinkutat és egy mozit üzemeltetett. A Jack Clayton által rendezett moziverzióban Robert Redford játszotta a címszereplőt.
A következő találkozás a történettel 2004-ben következett, mégpedig a zord Észak-Oroszországban, egy zakatoló vonaton. „Éppen befejeztem a Moulin Rouge-t, és próbáltam feltöltődni – emlékszik Luhrmann. – Elég őrült ötlet volt, de elhatároztam, hogy a Transz-Szibériai Expresszel végig utazom Pekingből Észak–Oroszországot, majd Párizsban találkozom a feleségemmel és újonnan született lányommal, Lillyvel.” Még Szibériában történt, egy aprócska kabinban, hogy Luhrmann újra találkozott A nagy Gatsbyvel, ezúttal hangoskönyv formájában.
„Töltöttem egy kis bort, bámultam ki a jégvirágos ablakon, néztem, hogy száguld el mellettem a szibériai táj, és elkezdtem hallgatni a könyvet. Reggel 4 óra tájban aludtam el – emlékszik vissza Luhrmann. – A következő napon alig bírtam kivárni az estét, hogy elővehessem újra a kis dobozom, megbontsam a második üveg borom, és meghallgassam az utolsó részt. A végén 3 dologra jöttem rá: 1.: nem igazán ismertem A nagy Gatsbyt, 2.: végtelen tömör a könyv szerkezetileg, 3.: egy nagyszerű film lehetősége van benne. Természetesen hatalmas kihívás rejlik abban, hogyan fejezzük ki a Nick Carraway bensőjében zajló indulatokat, érzelmeket, de ez akkor is hihetetlenül filmszerű könyv. Arra gondoltam, hogy egy napon szeretném megcsinálni ezt a filmet.” Így, ahogy a vonat haladt a síneken, születtek meg Luhrman első elképzelései A nagy Gatsby megfilmesítéséről.
Végül Luhrmann összefogott Douglas Wick és Lucy Fisher producerekkel, akik Luhrmannhoz hasonlóan, próbálkoztak már egy ideje a filmes jogok megszerzésével. „Az egyik nap kopogtattak az ajtónkon, bejött Baz Luhrmann, és azt mondta: ’Én is megszeretném filmesíteni A nagy Gatsbyt’. Nagyon izgatottak lettünk, mert nála jobb rendezőt nem is kívánhattunk volna. Olyan volt ez, mint egy valóra vált álom. Hirtelen megtaláltuk a módját, hogy csöppenjünk bele a húszas évekbe. Hiszen, amikor Bazzal dolgozol, az olyan, mintha időgépbe ülnél, és egy másik világba repülnél” – magyarázza Fisher.
A jogok megszerzése volt az első lépés, de Luhrmann tudta, hogy a film elsősorban a címszereplőn múlik. Meg kellett találni azt a színészt, aki képes Gatsby összetett személyiségét kifejezni, aki egyik pillanatban megnyugtatóan mosolyog, a másikban úgy néz, mint aki megölt egy embert.
„Nem akartam rögtön elárulni, kit képzelek a szerepre – mondja Luhrmann. – Bár nem volt egy nehéz kitalálni. Hát, nem is tudom, bonyolult, romantikus, sötét, elbűvölő, hatalmas színész…” Ki más lehet ez a színész, mint Leonardo DiCaprio, akivel Luhrmann már dolgozott együtt a Rómeó + Júliában…
„Középiskolában olvastam a regényt, és nagyon meghatott a története – ecseteli Leonardo DiCaprio. – Legközelebb akkor került a kezembe, amikor Baztól megkaptam azzal a megjegyzéssel, hogy ’megvannak a jogok’. Nagyon ijesztő volt hirtelen, mert óriási felelősség egy ilyen filmet elkészíteni, ami örökre összekapcsolódik minden idők egyik legnagyobb regényével.”
A regény New York világát tárja elénk, azét a városét, amit Fitzgerald „tündöklő káprázatnak” nevezett, azét a városét, ahol Fitzgerald korán sikeres lett, és ami inspirálta őt a regény megírásakor. Luhrmannék kivettek egy irodát az Ace Hotel Midtown Manhattanben, a Canal és a Broadway sarkán, és itt kezdte meg munkáját a kreatív csapat: Catherine Martin, a rendező felesége, Oscar-díjas jelmez- és látványtervező, Anton Monsted, társproducer és zenei vezető, Craig Pearce forgatókönyvíró, aki Luhrmann barátjaként és írótársaként szintén számos produkciójában közreműködött.
New York City inspirálta őket, a város, ahol minden este kalandok várják az embert, ahol vibrál a levegő férfiak és nők között. „New Yorkban rengeteget olvastunk azokról az időkről, különösen a gazdaságról, a tőzsdéről – mondja Pearce. – Hiszen a világgazdasági válság közepén tartottunk… vagy hát, éppen lábaltunk ki belőle.”
„Úgy gondolom, A nagy Gatsby ma időszerűbb, mint bármikor – fejtegeti Wick. – Abban az időben tündöklő, de rendkívül kiszámíthatatlan volt a gazdaság, és azt érezték az emberek, hogy a jól bejáratott utak eltűntek. Akár tegnap is írhatta volna a regényt Fitzgerald. De nem akkor írta. A könyv egy másik helyre és időbe visz el, a vakító varázslatosság letűnt világába, ami extravaganciából, nagyratörő reményekből és összetört álmokból épült. S ennek a világnak a bemutatására Baznál jobban senki sem ért.”
„Azt hiszem, Fitzgerald nagyon jól ráérzett a húszas évek morális válságára, hogy a dolgok nem lesznek egyre csak jobbak és jobbak, hanem egy idő után elromlanak – mondja Luhrmann. – És szerintem a 2008-as világválság ugyanezt példázza. Ugyanaz történik, mint amiről A nagy Gatsby szól. Azért jöttünk New Yorkba, hogy megértsük és megismerjük azokat a párhuzamokat, amiket a mai kor mutat kulturálisan és gondolkodásmódban a Jazz korszakkal.”
„Mindig gyűjtéssel kezdem a munkáimat – írja körül Luhrmann a munkamódszerét. – Fényképeket gyűjtök, kollázsokat készítek, össze-vissza firkálok.”
„Nagyon boldogok voltunk, mert a húszas években rendkívül elterjedt és népszerű volt a fotózás és a filmezés – teszi hozzá Martin. – Így aztán nemcsak illusztrációkból, rajzokból és karikatúrákból meríthettünk, hanem kiterjedt fotóarchívummal dolgozhattunk. Ez rendkívül érdekes volt, hiszen láthattuk, hogyan született meg a modern kortárs kultúra.”
Mindezek mellett Luhrmann és csapata aprólékosan elemezte Fitzgerald szövegét és egyéb írásait, különösen A nagy Gatsby első vázlatát, aminek Trimacho (Trimalcho) a címe, és konzultáltak a Pennsylvania State University professzorával, a híres Fitzgerald-szakértővel, James L. Westtel is.
A csapat azokra a helyekre is ellátogatott, ahol Daisy felnőtt és élt, Long Island nagy palotáihoz, az Astoria sztrádáira, Louiswille hatalmas zöld gyepjeire, ahol Daisy először találkozott Gatsbyvel. Luhrmann elment a princetown-i egyetemi könyvtárba, ahol Fitzgerald diákként tanult, és ahol a hozzá kapcsolódó gyűjteményeket, dokumentumokat őrzik.
„Baz mindig a saját képzeletének megfelelően készíti el a filmjeit, de ebben az esetben nagyon kötődött a könyvhöz – mondja DiCaprio. – Sokkal kevesebb szabadságot engedett meg magának. A sztori és Fitzgerald szövege végig meghatározó volt.”
Luhrmann hű akart maradni a regényhez is, a korhoz is, de azt is szerette volna, hogy a történet érthető legyen az új generációk számára. Hogy ezt elérje, a kortárs zenét is a film szerves részévé tette, együttműködött Shawn „Jay Z” Carterrel, a híres rapperrel, dalszerzővel.
„Azt akartuk, hogy az emberek érezzék, milyen lehetett azokban a hihetetlenül modern időkben élni, amikor megszületett ez a világ, és mindenki olyan fiatal és szép volt, és megrészegülten s kicsit őrülten élt, no, és gazdagon – magyarázza Pearce. – Azt akartuk, hogy érezzék, milyen elmenni a világ legcsodálatosabb éjszakai partijába, és milyen a leggyorsabb autót vezetni. És a zene megfelelőképpen támogatta ezt a szándékunkat.”


  • Mozibemutató: 2013. május 16.
  • Műfaj: romantikus
  • Gyártó: Warner Bros
  • Játékidő: kb. 140 perc

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!

Kép
Életmód

7 varázslatosan hangulatos vár Magyarországon, amit egyszer látnod kell

Számtalan programlehetőség, gyönyörű kilátás, középkori hangulat. Többet nem is kívánhatunk!

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!