A magyar fotós, akiért rajongtak a francia nők

Facebook
Twitter
Pinterest

Kollar egyike azon divatfotográfusoknak, akiért a francia művészvilág nagyjai versengettek: Coco Chaneltől Edith Piafon át a Hermès divatházig.

François Kollar a húszas éveiben vándorolt ki Párizsba, ahol a Draeger-testvérek műtermének stúdióvezetőjeként sajátította el a fotózás alapjait. Néhány évvel később a divatvilág legcsábítóbb márkanevek és luxuscikkek - Chanel, Balenciaga, Lanvin, L'Oréal - reklámfotóinak elkészítésével bízták meg az 1930-as években. Innen egyenes út vezetett a legendásan zárkózott Edith Piafhoz, akinek élete szakmai sikerekkel és tragédiákkal volt tele, ám Kollar masinája előtt mégis bármikor megnyílt. A korabeli sztárvilág első számú portréfotósa lett. Hercegnők, bárónők és divattervezők versengettek az idejéért.

Kollár Ferenc
forrás: Pinterest
Kollár Ferenc

Az 1927 és 1965 között készült, közel 32000 negatívot és 3000 papírnagyítást tartalmazó Kollar hagyatékot a francia Patrimoine Photographique őrzi és terjeszti. A gyűjtemény 29000 darab fekete-fehér negatív, 1000 darab színes diapozitív, 200 darab színes negatív és 2600 darab eredeti korabeli nagyításból áll.

Az emberi fájdalom kántora, François Kollar, minden területen tökéleteset alkotott, de elsősorban kora ’élesszemű’ tanújaként hozott létre jelentős alkotásokat. Az illusztrátor és reklámfotós Kollar tökéletes példája kora eklektizmusának, azok közé az alkotó emberek közé tartozott, akik soha nem kötelezték el magukat egy-egy téma mellett, és akik megrendelésre vagy saját elhivatottságból készült munkáikba is szívesen építették bele az avantgárd kísérleteket. - írta Patrick Roegiers Az eklektizmus kántora (Un chantre de l'éclectisme) című kritikájában.

Galéria / 9 kép

A magyar fotós, akiért rajongtak a francia nők

Megnézem a galériát

Te mennyire ismered a stílus nagyasszonyát? Az egész világ úgy ismeri őt, mint Coco Chanel, de igazából Gabrielle Chanel volt a neve. A Coco becenevet azoktól a katonáktól kapta, akik...

Tovább olvasok
Tovább olvasok
Kép
Stílus

Az utcán táncolnak az Operaház balettművészei

A tánc az egyik legjobb dolog, amit magunkért tehetünk, ráadásul bárhol, a nappalink, a házunk tetőteraszán, vagy akár az utcán is megtehetjük, akárcsak ezek a profi táncosok, akik most az utcán gyakorolnak.

Kép
Sztárok

Kylie Minogue visszatért, és 52 évesen is zavarba hozza a világot

Az énekesnő bátor, stílusteremtő ereje mindig is egészen kivételes volt, és ez ma sincs másképp. Hallgass bele Kylie hamarosan megjelenő albumába.

Kép
Életmód

Climate Clock: Ennyi ideje maradt hátra a Földnek

Pereg az óra, a tét pedig magas. Vajon van az emberiségnek annyi tudása és bölcsessége, hogy megelőzze a katasztrófát?

Kép
Sztárok

Magyar forgatókönyvírónő a világ tíz legjobbja között

Legutóbb, mikor magyar filmes feltűnt a Variety listáján, az Oscar-díjig meg se állt.

Kép
Sztárok

A legújabb sztárőrület: smoothie méhlepényből

Hilary Duff tapasztalatai alapján erős gyomor kell hozzá.

Kép
Szépség

Az ősz legszebb szemhéjpúder palettái, amik megdobogtatják a szíved

Mivel most mindannyian maszkot viselünk, a rúzst elfelejthetjük, hangsúlyozzuk, emeljük ki merészebben a szemeinket. Az őszi szemhéjpúder palettáktól nincsenek szebbek. Mutatjuk a kedvenceinket!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem