A magyar fotós, akiért rajongtak a francia nők

kollar,fotográfia,történelem
Forrás: Pinterest

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Facebook
Twitter
Pinterest

A francia művész- és divatvilág nagyjai versengtek érte!

François Kollar a mai Szlovákia területén található Szencen született 1904. október 8-án. 20 évesen költözött Párizsba, ahol a Draeger-testvérek műtermének stúdióvezetőjeként sajátította el a fotózás alapjait. Majd a '30-as években a legnagyobb márkanevek és luxuscikkek - Chanel, Balenciaga, Lanvin, L'Oréal - reklámfotóinak elkészítésével bízták meg. Innen egyenes út vezetett a legendásan zárkózott Edith Piafhoz, akinek élete szakmai sikerekkel és tragédiákkal volt tele, ám Kollar masinája előtt mégis képes volt bármikor megnyílni, aki mondhatni a korabeli sztárvilág első számú portréfotósa lett. Hercegnők, bárónők és divattervezők versengettek az idejéért.

Az 1927 és 1965 között készült, közel 32000 negatívot és 3000 papírnagyítást tartalmazó Kollar hagyatékot a francia Patrimoine Photographique őrzi és terjeszti. A gyűjtemény 29000 darab fekete-fehér negatív, 1000 darab színes diapozitív, 200 darab színes negatív és 2600 darab eredeti korabeli nagyításból áll.

Az emberi fájdalom kántora, François Kollar, minden területen tökéleteset alkotott, de elsősorban kora ’élesszemű’ tanújaként hozott létre jelentős alkotásokat. Az illusztrátor és reklámfotós Kollar tökéletes példája kora eklektizmusának, azok közé az alkotó emberek közé tartozott, akik soha nem kötelezték el magukat egy-egy téma mellett, és akik megrendelésre vagy saját elhivatottságból készült munkáikba is szívesen építették bele az avantgárd kísérleteket

- írta Patrick Roegiers, Az eklektizmus kántora (Un chantre de l'éclectisme) című kritikájában.

Galéria / 9 kép

A magyar fotós, akiért rajongtak a francia nők

Megnézem a galériát

Te mennyire ismered a stílus nagyasszonyát? Az egész világ úgy ismeri őt, mint Coco Chanel, de igazából Gabrielle Chanel volt a neve. A Coco becenevet azoktól a katonáktól kapta, akik...

Tovább olvasok

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Kép
Stílus

10 ruhadarab, amit egy igazán elegáns nő sohasem viselne

A stílus bár egyénenként változó, a szakértők szerint vannak olyan darabok, amiktől egy elegáns nőnek mindenképpen búcsút kell vennie.

Kép
Életmód

Holdhoroszkóp: Ezt a titkot árulja el a Holdjegyed rólad

Te hallottál már a Holdjegyről? Ha eddig nem, akkor itt az ideje, ugyanis sokat segíthet önmagad megértésében!

Kép
Szépség

Több mint 40 ezer vásárló és Selena Gomez is imádja ezt az 5 500 forintos arclemosót - ami puha és sima bőrt varázsol kortól függetlenül!

Selena Gomez, Drew Barrymore, Ashley Graham és Lucy Hale is ezt a pénztárcabarát bőrápolót használják az esti rutinjuknál! 40 000 vásárló pedig nem tévedhet, hiszen ennyien rendelték már meg csak az Amazonon!

Kép
Életmód

4 fűszer, amit kötelező diéta alatt használni: eltűnik tőlük a hasi zsír!

Ez a négy fűszer szinte bármivel párosítható, és nem éri meg kihagyni, ugyanis sokat segíthetnek a súly csökkentésében!

Kép
Sztárok

A meleg sztárpár igazi gyerekbirodalommá varázsolta otthonát - itt neveli gyerekeit Jesse Tyler Ferguson és férje!

A színész házaspár egy gyönyörű Los Angeles-i házban neveli két gyermekét, akik ugyan még csak totyogók, de Jesse és Justin már most olyan birodalmat rendezett be nekik, amit mindannyian megirigyelnénk!

Kép
Sztárok

Judy Garland boncolási eredménye csontig hatol! 10 sokkoló dolgok sztárok halotti anyakönyvi kivonatából

Rejtélyes halálok, kegyetlen gyilkosságok... Megmutatjuk mi állt a hollywoodi sztárok boncolási jegyzőkönyvében és halotti anyakönyvi kivonatában!