A legizgalmasabb női ruhadarab

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

A melltartó rövid története.

Egyesek a nők felszabadításának eszközét látták benne, mások éppen hogy az elnyomásukét

Ha van ruhadarab, amely szorosan összeforr a nők és asszonyok történelmi szerepének alakulásával, akkor az csakis a melltartó, amelynek sziluettje bámulatos mennyiségű formát öltött az évezredek során: a rafinált újítástól egészen a rettenetes kínzóeszközig tartó skálán mozgott. Hogy ki volt az, aki elsőként valóban feltalálta a melltartónak tekinthető ruhadarabot az máig vita tárgya.

Az első darabok egyike a brooklyni Henry S. Lesher nevéhez köthető, aki fából és drótokból tervezett felesége számára "fehérneműt" - sikertelenül.

mell,malletartó,fehérnemű,történelem,divat,nők
forrás: Pinterest

Majd az 1860-as években jött egy nő, Hermine Cadolle, aki a fűzőt két részre osztotta, és az itt látható szabadalmi kérelmében egy melltartóra már valóban emlékeztető alternatívával találkozhatunk. Habár az anekdoták szerint Mademoiselle Cadolle fehérnemű üzletében még a legismertebb kémnő, Mata Hari is vásárolt, a történészek mégsem őt tekintik a melltartó feltalálójának.

cici

A nagyvilági dáma, Caresse Crosby egy nap, amikor az általa szervezett úri mulatságra készülődött, sehogy sem volt elégedett a fűzőjével, amely előnytelenül összeráncolta selyemruhája finom esését. Elszalasztotta szobalányát két zsebkendőért, amelyeket háromszögletűre hajtogatott, majd és cérna segítségével szalagokkal rögzítette össze őket. És voilá! Megszületett a melltartó, amelyet rögvest szabadalmaztatott.

Az első világháborút megelőző évek lazább esésű ruhái már nem követelték meg a fűző viselését, míg a melltartó egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A korszak flapper avagy garcon stílusa a fiús, androgün testalkatot preferálta, így a melltartók inkább laposították, semmint domborították a kebleket. A nőies vonalak a 1930-as évekre tértek vissza a divatba, a s velük a melltartók is visszakapták eredeti feladatukat: a keblek hangsúlyozását, amihez az elasztikus anyagok, pántok kifejlesztése nagy segítséget nyújtott.

Galéria / 6 kép

Torpedo melltartók

Megnézem a galériát

A melltartó hódító útjának az 1960-as években kezdődő feminista mozgalmak vetettek véget: nők ezrei dobták el tüntetésképpen fehérneműiket, illetve minden olyan hamis képet festő vagy kényelmetlen ruhadarabot, mint a magas sarkú, műszempilla vagy hajcsavaró. Másnap a New York Post hangzatos szalagcímben melltartó-égető feministákról számolt be, habár lángokba semmit nem borítottak.

Galéria / 8 kép

TOP 8 ikonikus melltartó

Megnézem a galériát

A csaknem három évtizede a pályán lévő 49 éves szexikon filterrel vagy filter nélkül...

Tovább olvasok

Videók

Sztárok

Magyar tervezők ruháiba bújtak a filmcsillagok! Mutatjuk a 2024-es Magyar Mozgókép Díj gála legjobb szettjeit

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Mit jelent, ha azt álmodom, hogy zuhanok? Utánajártunk a 7 leggyakrabban előforduló álom jelentésének

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy vannak olyan álmaid, amelyek gyakran ismétlődnek. Legyen az üldözés, zuhanás vagy egy szeretett személy elvesztése, neked is gyakran vannak visszatérő álmaid, melyeknek nem tudod az okát? Ne aggódj, segítünk az álomfejtésben!

Kép
Sztárok

Váló ok lehet? Justin Timberlake felesége ezért nem ment el a rendőrségre!

Jessica Biel, Justin Timberlake felesége nem ment el a rendőrségre letartóztatott férjéhez. Ez az oka!

Kép
Stílus

3 nyári ruhadarab, ami már nem lesz divatos 2024-ben - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Természetesen most sem kell szigorúan a szekrény mélyére száműznöd ezeket a ruhadarabokat, de azért érdemes adni egy esélyt ezeknek az új divatirányzatoknak is.

Kép
Életmód

Így tüntetheted el a zsírt a karodról pár nap alatt - ezt a trükköt a mindennapokba is könnyedén beépítheted!

Nemcsak a hason és a fenéken múlik a bikini forma, hanem a felkarokon és a combokon is. Mutatunk egy trükköt, amivel napokon belül látható eredményt érhetsz el!

Kép
Életmód

Mutatjuk a Bridgerton család 10 leforróbb intim jelenetét! - Ezek a rajongók kedvencei!

A Bridgerton család sorozatban nincs hiány az intim jelenetekből, és egy-kettő igen emlékezetesre sikerült. Mutatjuk a 10 leforróbb intim jelenetet Bridgertonból!

Kép
Sztárok

A magyar színésznő, aki Erno Laszlo felesége volt, de Greta Garbóhoz is szerelmi szálak fűzték

Gombaszögi Irén kalandos életéről viszonylag keveset hallattunk, pedig bizony cseppet sem volt unalmas!