Jézus nem istállóban született: 6 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz

Jézus nem istállóban született: 6 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz
Forrás: Liliboas/ Getty Images

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

A karácsony, illetve az azt övező hagyományok körül számos olyan tévhit terjeng, melyeket abszolút evidensnek veszünk, pedig valójában valóságalapjuk igencsak kevés van. A legtöbb tévhit pedig Jézus születése körül alakult ki, méghozzá az egyház által elterjedt hagyományokon keresztül. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket gyűjtöttük össze.

A kereszténység hosszú idők óta ünnepli karácsonykor Jézus, vagyis a Megváltó születését. E hagyomány köré pedig számos legenda épült. Az alábbiakban ezeket a tévhiteket vizsgáljuk meg...

1. Jézus nem i.e. 0-ban született

Bár elképesztően sok vita alakult ki Jézus születésének dátumát illetően, de valójában teljesen lehetetlen, hogy időszámításunk szerint 0-ban szülessen meg a Megváltó. Ezt onnan tudhatjuk pontosan, hogy a Biblia két támpontot is ad, melyet a történelemből vissza tudunk keresni. Az első, hogy Augustus császár összehívott egy népszámlálást, mely folytán Józsefnek és Máriának Júdeába kellett mennie. A második pedig az, hogy Nagy Heródes elrendeli, hogy az összes 2 év alatti fiú gyermeket végezzék ki.

Kezdjük az elsővel: Augustus császár uralkodása Kr. e. 27-től tartott, Kr.u. 14-ig. Eddig valójában stimmel az időszámítás. Ám mindössze 3 alkalommal tartott uralkodása alatt népszámlálást. Ebből az egyik i.e. 28-ban (uralkodását megelőző évben), i.e. 8-ban, és i.sz. 14-ben. Azonban kapunk még egy támpontot, miszerint ez az első összeírás Quirinius, Szíria helytartója alatt történt. Azonban a történelemből azt is tudjuk, hogy a helytartó i.e. 14-ben kezdi meg a pályafutását kormányzóként, tehát az i.e. 28-as dátum automatikusan kiesett.

A következő nyomunk szerint Nagy Heródesnek még élnie kell ebben az időben. A probléma ezzel csupán az, hogy i.e. 4-ben Heródes meghal, így mindenképpen ez előtt kellett megtörténnie Jézus születésének. Tehát az i.sz. 14 is kiesett.

Ezek szerint egyetlen dátumunk marad, méghozzá az i.e. 8. Így valószínűsíthetően Jézus ekkor született. Külön érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy ez a dátum Dániel próféta próféciáival is megegyezik, így sokan ezt tartják a leghitelesebb verziónak.

Kép
forrás: Fred de Noyelle/ Getty Images

2. Jézus nem december 25-én született

Az egyik legnagyobb tévhit, hogy Jézus december 25-én született. Nos, ez szinte lehetetlen, ugyanis a Szentírás azt állítja, hogy amikor Jézus megszületett, akkor pásztorok voltak a mezőn, akik vigyáztak a nyájra. Fontos tudni, hogy Júdeában szintén hideg van a téli időszakban, így teljesen valószínűtlen, hogy a pásztorok kint, a hidegben ültek volna, és őrizték volna a juhokat. Ezentúl azt is megtudjuk, hogy Mária és József a népszámlás elrendelésének indokán mentek fel Betlehembe (nem a Galileába), így szinte lehetelten, hogy a császár arra kényszerítette volna alattvalóit, hogy a hidegben keljenek útra.

Jézus születésének napját valójában a korai egyház jelölte december 25-re, mely eredetileg egy pogány ünnep volt, mikor is azt ünnepelték, hogy a Napisten legyőzte a sötétséget. A korai kereszténység pedig úgy vélte, hogy ez csodálatos metafora arra, ahogyan Jézus legyőzte a halált.

A további tévhiteket pedig az alábbi galériában olvashatod!

Galéria / 4 kép

Jézus nem istállóban született: 4 karácsonyi tévhit, amiről sokan hiszik, hogy igaz

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Rózsaszíntől a cseresznyepirosig: a CCC tavaszi Jenny Fairy, DeeZee és Nine West New York kollekciója elbűvölő színekben és formákban érkezik fantasztikus áron, 4995 Ft-tól

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Shopping

Áprilisi shoppinglista: 10 darab, ami szinte kötelező minden stílusos nőnek a hónapban

Segítünk kicsit eligazodni a tavaszi választék között és megmutatjuk, hogy áprilisban mely darabok és újdonságok azok, amikre érdemes lecsapni!

Kép
Sztárok

10 híresség, akik teljesen hétköznapi autókat használnak

Nem minden sztár igényli a luxusautókat, van, aki beéri egy teljesen átlagossal is.

Kép
Életmód

8 sorozat és film, amit meg kell nézned, ha imádtad a Bridgertont

Ha te is imádod A Bridgerton családot, akkor ezeket a filmeket és sorozatokat muszáj megnézned!

Kép
Életmód

8 étel, ami csökkenti a vérzsírt, ezzel meghosszabbítva életed: szíved hálás lesz ezekért!

A trigliceridek a szervezetben található zsírok egy fajtáját jelentik. Az emelkedett szintek a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához kapcsolódnak. Az étrend fontos szerepet játszik a trigliceridek termelésében a szervezetben, és bizonyos élelmiszerek akár csökkenthetik is a vérzsír szintjét.

Kép
Életmód

Ezektől lesz igazán lapos a has! 4 prebiotikumokban gazdag étel, amit mindenkinek ennie kellene

A prebiotikumok sok ételben benne vannak, ezeket érdemes gyakran fogyasztani a szakértők szerint a lapos hasért!

Kép
Életmód

Szerelmi horoszkóp: A Vénusz-jegyed elárulja, mire lenne igazából szükséged egy párkapcsolatban

A Vénusz-jegyből arra lehet következtetni, milyen vagy a szerelemben, a párkapcsolatodban.