Egy város, amit látnod kell! 5 kihagyhatatlan hely Krakkóban, amiért érdemes eltölteni itt egy hétvégét

Egy város, amit látnod kell! 5 kihagyhatatlan hely Krakkóban, amiért érdemes eltölteni itt egy hétvégét

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Az ibis jóvoltából nemrég lehetőségem volt ellátogatni néhány napra Krakkóba. Korábban még sosem jártam itt, és azt kell mondjam, minden igaz, amit erről a városról mondanak, ez egy olyan hely, melynek hangulata azonnal beszippantja az embert.

A cél az volt, hogy elkerüljük Krakkó tipikusan turistás részeit, a kötelező nevezetstégeket, az óvárost, mindezek helyett inkább kóstoljunk és lássunk bele a város pezsgő és színes életébe. Szerintem sikerült! Jöjjön is 5 hely az utazásomból, amit szerintem nem érdemes kihagyni, ha Krakkóban jársz!

Most pedig mindezekről részletesebben!

ibis Styles Kraków Centrum

Minden utazás alapja a szállás. Én most az ibis Styles Kraków Centrumban szálltam meg, ami azonnal levett a lábamról. Ez nem egy nagy hotel, ami az árazásában is látszik, ám minden megvan benne, amire egy rövid utazás alatt szükséged lehet, arról nem is beszélve, hogy az enteriőr egészen kreatív és játékos. Laza, mégis elegáns terek jellemzik, mind színekben mind formákban nagyon modern, közben otthonos és barátságos a hangulata, egyszerűen egy olyan hely, ahol jól érzi magát az ember.

A zsidó negyed

A zsidó negyed, vagy más néven Kazimierz egy igazán különleges hangulatú negyede a városnak. Az óváros mellett vagy helyett érdemes ezen a részen elkalandozni, ahol egyszerre keveredik a múlt súlya és a pillanat könnyedsége. Kazimierz a második világháború alatt elvesztette zsidó lakosságát, a városrész hosszú éveken át pusztult. A 90-es években Schindler listája című film forgatásával kezdődtek meg a rehabilitációs munkák a negyedben, mára pedig Krakkó egyik legnépszerűbb és legdivatosabb negyedének számít, mind a lakóhely, mind szórakozás kikapcsolódás szempontjából. Új élet indult itt, múzeumok, művészeti galériák, antik boltok, kávézók, pubok és éttermek érik egymást a kis utcákban, mind igazán izgalmas, egyedi és összetéveszthetetlen stílussal és dizájnnal megáldva. Ahogy megy le a nap, érezni, hogy az élet lüktetni kezd a környéken, ebből pedig te sem akarnál kimaradni!

Nowa Huta

Ha valami olyasmire vágysz, ami tényleg nem egy tipikus turistás hely, akkor pedig Nowa Hutában a helyed. Ez Krakkó legnagyobb és legnépesebb városrésze, nevének jelentése: Új Kohó, innen pedig már talán sejtheted, hogy a szocializmus szelleme erőteljes átlengi a környéket. Nowa Huta egykor maga volt a „szocialista paradicsom”, amolyan mintaváros, ennek köszönhetően pedig minden szempontból elüt a tipikus Krakkói városképtől és életérzéstől. Nagyon izgalmas ebben a városrészben sétálgatni, miközben az embert elfogja valami furcsa nosztalgia, maga a tömény retró. Nem véletlen, hogy 2004-ben Nowa Huta egy jelentős részét műemlékké is nyilvánították, ugyanis máig hűen őrzi a szocializmus lenyomatát. A tősgyökeres helyiek állítólag nem is tartják magukat krakkóinak, az ő fejükben Nowa Huta egy külön város, külön szabályokkal. Hallani arról, hogy a közbiztonság nem is számít valami jónak ezen a környéken, de azt minden krakkói megerősítette, hogy nappal egyáltalán nincs miért aggódni, sötétedés után viszont inkább vedd az irányt a belváros felé.

Chill #53 Cafe & Bar

A városnézés mellett a kulináris különlegességek sem maradhattak el. Lengyelországban hagyománya van annak, hogy a különböző hotelek nemcsak a szállóvendégek számára vannak nyitva, az itt helyet kapó kávézókba és éttermekbe szívesen járnak a helyiek is. Ami a Chill #53-at illeti, ahogy a neve is árulkodik róla, itt minden a lazításról szól. Az étterem és bár stílusa egyszerre meghitt és nyüzsgő, az enteriőr pazar. A napok különböző szakaiban is visszatértem ide, és legalább olyan hangulatos volt reggel itt elkortyolni egy jó kávét, amit egyébként itt Krakkóban pörkölnek, mint este egy kézműves sör vagy lengyel bor társaságában beszélgetni egyet. Az italok mellett pedig az étlap is nagyon izgalmas, az árak pedig nagyon hasonlóak a Budapesti viszonylathoz. Lehet választani regionális specialitások mellett egészséges fogásokat, valamint olyan jolly jokereket, mint egy jó hamburger.

Winestone

Utazásom egyik legszebb pillanata a Winestoneban eltöltött vacsora volt. Ez az étterem magas minőséget képvisel, a kulináris élvezetek halmozóinak nem érdemes kihagyni. Az ételek a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, a legtöbb dolgot pedig helyi termelőktől szerzik be, sőt ez egy külön misszió. A régió hagyományaiban gyökerező régi receptek felkutatása és a helyi beszállítókkal való együttműködés elsőszámú küldetés számukra, valamint az étlapon akad olyan fogás is, ami teljes mértékig hulladékmentes, azaz az alapanyagokat 100%-ban, mindenféle maradék nélkül felhasználásra kerülnek. Emellett kiemelkedő a borkínálat is, valamint az úgynevezett les planches fogások, azaz az étvágygerjesztő falatokkal teli kőtányérok.

És ezt láttad már?

Galéria / 7 kép

Ez a legjobb úti cél számodra a kedvenc filmed szerint

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Életmód

3 csillagjegy, akinek szerencsét hoz az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek különösen jól érezhetik magukat az áprilisi telihold utáni időszakban!

Kép
Szépség

7 könnyen lemásolható frizura, amire a francia nők esküsznek 2024-ben

Íme 7 könnyedén lemásolható frizuratrend 2024-re, amik a francia nők kedvenceik!

Kép
Életmód

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép
Életmód
Kép
Életmód

Toplista: A filmtörténet 10 legkedveltebb filmes szerelmespárja, akiktől sokat tanultunk a párkapcsolatokról

A filmekből sok mindent megtanulhatunk az életről, ezek a filmes szerelmespárok pedig megmutatták, milyen az igazi szerelem!

Kép
Sztárok

Jennifer Lopez bemutatja: íme a tökéletes tavaszi outfit, ami elegáns, mégis kényelmes

Jennifer Lopez megint csak egy szuper outfitötletet hozott tavaszra!