A filmtörténet 14 legemlékezetesebb alkotása, amit női rendezők jegyeznek

A filmtörténet 14 legemlékezetesebb alkotása, amit női rendezők jegyeznek
Forrás: InterCom
Facebook
Twitter
Pinterest

A filmtörténet során nem egy olyan neves alkotással gazdagodhattunk, amiről könnyen lehet, hogy nem is tudtad, hogy nők rendeztek.

A nők és a férfiak közti komoly társadalmi különbségek az elmúlt évszázadok során folyamatosan formálódtak és alakultak a filmtörténet berkeiben. Ma már talán elképzelni sem tudjuk azt, hogy egy nő, aki körülbelül 1000 rövidfilmet rendez, ennyire sikertelen is lehet Hollywoodban, pedig sajnos egykor még ez sem volt meglepő.

A francia Alice Ida Antoinette Guy-Blaché volt az egyik első filmes, aki narratív fikciós műveket készített, valamint az első nő, aki filmet rendezett. A Solax Studios művészeti igazgatójaként és társalapítójaként kitartóan dolgozott azon, hogy alkotásait elismerje a szakma, de az igazán átütő siker sajnos sosem jött el. Az utókor szerencsére már nagyobb figyelmet fordít arra, hogy neve és közel 150 megmaradt alkotása már többé ne vesszen el a filmtörténeti nagyok csarnokában.

Alice Guy-Blaché több mint 100 évvel ezelőtt a külső hangok ellenére sem félt a kihívásoktól, és egy olyan út alapköveit fektette le, amiért ma már nagyon sok női rendező hálás lehet neki. Talán maga sem gondolta volna, hogy elszántságát és álmait egy szép napon ennyi erős és inspiráló nő viszi majd tovább, pedig így lett! A filmszakma pedig nem lehet elég hálás azért, hogy ennyi tehetséges hölgyet üdvözölhet köreiben!

Következzen most 14 ikonikus film, ahol a rendezői székben bizony egy nő foglalt helyet!

Galéria / 14 kép

14 ikonikus film, amit női rendező jegyez

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Stílus

Minden idők legszebb kismama szettjei a vörös szőnyegről: neked hogy tetszik az első helyezett?

Ezek voltak a legszebb kismama ruhák, amiket valaha a vörös szőnyegen láthattunk.

Kép
Életmód

Emily Párizsban: miért nézem, ha olyan borzalmas?

Lehet, hogy agyzsibbasztó, nevetséges, lekezelő, olykor sértő és felháborító az a kliséhalom, amit a sorozat készítői immár három évadon át fáradhatatlanul az arcunkba tolnak. De valljuk be: imádjuk utálni. Kezdem én a vallomást, ha segít!

Kép
Sztárok
Kép
Sztárok

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép
Sztárok

Kínos! Madonna lányát ezért nem engedték be Marc Jacobs New York-i showjára

Úgy tűnik, hogy a divathét szabályai alól Madonna lánya sem kivétel.