Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész

Egy ikonikus darab, amit Coco Chanel árvaházi emlékei inspiráltak! A 2.55-ös táska különleges története - Divatklasszikusok 7. rész
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Facebook
Twitter
Pinterest

Divatklasszikusok sorozatunkban a divattörténelem legikonikusabb darabjait és történeteit mutatjuk be neked. A mai cikk főszereplője Coco Chanel híres 2.55-ös táskája.

Coco Chanel neve hallatán sokaknak szinte azonnal a kis fekete ruha jut az eszébe vagy az ikonikus Chanel N°5 parfüm, esetleg a tweed, netalántán a matróz csíkok. Pontosan ezért gondoltuk úgy, hogy karrierjének és terveinek egyik olyan gyöngyszeméről mesélünk most jobban, amit viszonylag kevesebben ismernek név szerint, pedig legalább annyira ikonikusnak számít, mint a fentebb felsorolt divattörténetileg is emlékezetes fordulót jegyző ötletek.
A francia tervezőzseni mindössze 26 évesen, 1909-ben nyitotta meg kalapüzletét a Boulevard Malesherbes 160. szám alatt és alapította meg hivatalosan is saját divatházát. Az évek múlásával a kínálat egyre változatosabb és színesebb lett, majd Coco Chanelben az 1920-as években merült fel az a gondolat, hogy jó lenne egy olyan táskát megalkotni, ami úgy tartja meg elegáns kézitáska jellegét, hogy közben nem túl nagy és nem feltétlen kell kézben vinni. A tervből 1929-ben valóság lett, majd Coco 1955-ben újratervezte kedvelt alapdarabját, ami ebben az évben kapta meg a ma már ismert és beszédes 2.55-ös nevet. A 2-es szám a második verziót jelölte, míg az 55-ös pedig az évre utalt.

Mit kell tudni Chanel ikonikus táskájáról?

A külseje steppelt gyapjúból készült, amit a lóversenyeken használt nyeregtartók, míg a burgundi vörös bélést azon egyenruhák ihlették, amit Coco gyerekként az árvaházban viselt. A táska láncos pántját szintúgy korai éveiben gyűjtött emlékei inspirálták, a nevelőnők ugyanis ilyen láncra fűzték fel a kulcsaikat. A táskáról keringő legendák szerint az elülső fedél belső részében található kis rekeszben tárolta Chanel a szerelmes leveleit. A tervezőhölgy 1971-es halála után a márka körüli felhajtás egy kicsit elcsendesült, és csak 1983-ban kelt új életre, amikor Karl Lagerfeld lett a ház kreatív igazgatója, aki idővel újragondolta a darabot, és a kiegészítőn található eredetileg Mademoiselle Lock névre keresztelt zár - utalva arra, hogy a Coco sose ment férjhez - ekkor nyerte el ma is ismert logóval ékesített változatát, továbbá a láncos pántot bőrszíjjal dobta fel, ez a két elsőszámú jel, amivel megkülönböztethető egymástól a 2.55 és 11.12-es, bár divattörténeti szemmel már mind a két darab kultikusnak számít.

Most pedig kattints galériánkra 10 sokkoló sztorira a divatvilágból. Hiszen a divat hosszú múltra nyúló története tele van botrányokkal és vitatható viselkedésű alakokkal, akik bizony számos alkalommal nem munkájuk és tehetségük miatt szereztek maguknak nemzetközi figyelmet. E szövevényes szálakkal teli szcéna zengett már nagy perektől, csalásoktól, kíméletlen kirúgásoktól, tragédiáktól, sőt, gyilkosságoktól is!

Galéria / 10 kép

10 sokkoló történet a divatvilág történetéből

Megnézem a galériát

Te már beszerezted?


Az InStyle tavaszi lapszáma az ikonok körül forog. Többek közt szót ejtünk a divattörténet 10 ikonikus ruhájáról is, olyan ma már klasszikusnak számító darabok történetét meséljük el, amik nagyban átírták a nők divatról alkotott nézeteit, és amely mérföldkőnek számító hatásait a mai napig is érezhetjük minden szezonban.
A magazin már kapható az újságosoknál, vagy megvásárolható digitális formátumban ITT. Ráadásul JOY-napok kuponokat tartalmazó kedvezménykártyával elérhető!

Kép

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Kép
Szépség

A vásárlók azt mondják, úgy kisimítja a ráncokat ez a primer, mintha photoshoppolták volna őket - most akciósan szerezheted be!

A vásárlók szerint nemcsak tartósabbá teszi a sminket, de minden bőrhibát és a tág pórusokat is eltünteti ez a primer! Olyan, mintha photoshoppolták volna a bőrünket.

Kép
Életmód

Tényleg fogyaszt a citromos víz? Utánajártunk!

Gyakran halljuk, hogy a citromos víz mennyi mindenre jó, és a fogyókúrázók egyik csodaszere. Mások ezt kételkedve hallgatják, de mi az igazság? Valóban olyan hatásos, amilyennek mondják vagy ez is csak egy mítosz?

Kép
Életmód

Elrontott filmes plakátok, amik elspoilerezték a csattanót: a nézők szerint ezek a legrosszabbak!

Na ez ám a csalódás! Nem elég, hogy spoiler, de egyenesen a gyártóktól: ezek a filmtörténet legrosszabb filmes plakátjai!

Kép
Életmód

A legmeglepőbb titkok Sisi és Ferenc József történelmi nászról

Sisi a történelem egyik legnagyobb hatású nőalakja volt, most pedig megismerheted Ferenc Józseffel kötött házasságának részleteit!

Kép
Életmód

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép
Sztárok

Szabó Kimmel Tamás: "Engedjük már el, hogy a férfiak nem sírnak!" - #Képesvagyok podcast S2E4

A #Képesvagyok podcast legújabb adásában Szabó Kimmel Tamás volt a vendégünk. Beszélgettünk a gyermekkoráról, nevelési stílusáról, maximalizmusról, határhúzásokról, a közelgő negyedik X-ről és persze legújabb filmjéről.