A dietetikus szakértők egyetértenek: a tejtermék, amelynek fogyasztását sokaknak abba kellene hagynia

Forrás: Getty Images
2023. október 18.
Szerző: Nedjalkov Beáta

Sokáig az egyik legegészségesebb természetes fehérje-, és kalciumforrásként tekintettünk a tejre, az utóbbi években azonban egyre több kutatás bizonyítja az ellenkezőjét, amit most dietetikusok is megerősítenek.

Amilyen jónak gondolták nagyanyáink, manapság már épp annyira tartják károsnak a túlzásba vitt tejfogyasztást a dietetikus szakértők, akik szerint a szervezetben kialakult gyulladásos folyamatokért, és megbetegedésekért sokszor a tejtermékekben gazdag étrend okolható. Legfőképp pedig maga a tej fogyasztása, ugyanis a szervezet gyakran nem ismeri fel a tej legfontosabb alkotóelemeit, a kazeint és a tejsavót, és amolyan betolakodóként kezeli a tejfehérjéket, amire védekezésképp, gyulladásos folyamatok beindításával reagál. Manapság nem véletlen, hogy milyen sokaknál diagnosztizálnak például laktózérzékenységet, ami a tejben lévő cukor megemésztéséhez szükséges laktáz enzim hiányállapotát jelenti. A másik legjellemzőbb tünet a tejfehérje intolerancia, ami olyan tipikusan kellemetlen tünetekkel jár, mint a puffadás, és egyéb emésztési zavarok.
A legfontosabb a dietetikus szakértők szerint, hogy először is figyeld meg a szervezeted reakcióit, tapasztalsz-e bármilyen panaszt tejfogyasztás után. Érdekes teszt lehet az is, ha 14-21 napra teljesen száműzöd az étrendedből a tejtermékeket, majd újra fokozatosan visszavezeted, és meglátod, miként reagál rá az emésztésed, vagy épp a bőröd. Sokaknál például a tejfehérje érzékenység olyan jellegzetes tünetekkel is párosul, mint a piros, zsíros, pattanásos bőr, kiütések, vagy épp a még kellemetlenebb viszketés. A tejmentes időszakra jó alternatíva lehet a különféle növényi italok széles választéka, amikből már nem csak tejpótlót, de tejfölt, joghurtot, sőt, főzőtejszínt is találsz, így nem kell lemondanod a tejalapú élvezetekről. Az élelmiszeripar fejlődésének hála pedig már nagyon sok készítmény kifejezetten finom is, ráadásul alacsonyabb zsír-, és kalóriatartalommal bír, mint a hagyományos változatok. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a tej még mindig az egyik legegészségesebb természetes fehérje, ráadásul gazdag kalciumban és D-vitaminban is, így ha semmilyen negatív reakciót nem tapasztalsz, akkor fogyaszd bátran, de azért mértékkel.

Most pedig íme néhány táplálkozási tévhit, amit ideje végleg elfelejtened!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
Táplálkozási tévhitek, amelyeket jobb, ha elfelejtesz