Recept: Márton napi diétás sült libacomb lilakáposztával

2015. november 10.
Szerző:

A Márton nap (november 11.) a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor valami finomat még ehetünk. A hagyományos sült libacomb és párolt lilakáposzta ilyenkor nem maradhat el, amit diéta alatt is nyugodtan ehetünk, sőt a sült liba combja kifejezetten zamatosabb, mint a csirkéé.


Márton nap sült libacombja


1. Alaposan mossuk meg a libacombokat, majd sózzuk be a bőrével együtt, de mivel diéta alatt semmilyen állati bőrt nem tanácsos enni, így ez maradjon a vendégeknek. Majd bőrükkel lefelé egy tepsibe helyezzük bele.
2. Ezután 220C-os előmelegített sütőbe tesszük a libacombokat és combonként fél dl vörösbort is önthetünk rájuk. Kb. 40 perc után fordítsuk meg a libacombokat és még süssük kb. 30 percet. Ezek után takarjuk le a tepsit alufóliával, és süssük kb 25 percig, amíg nem lesz puha. Ez idő alatt ellenőrizzük időnként, hogy elég puha-e már.
3. Célszerű ilyenkor már visszavenni a sütőt 180C-ra.
4. Ha már jó puha a libacomb, akkor levesszük a fóliát, és még 15 percre visszatesszük, hogy kicsit barnuljon.



Márton nap párolt lilakáposztája



1. Aprítsunk fel 1 kg lilakáposztát.
2. 150 ml repceolajat forrósítjuk fel egy edényben, majd 8 evőkanál vagy ízlés szerinti cukrot beleteszünk és hagyjuk karamellizálódni. Ne kavargassuk, csak mozgassuk az edényt. A cukrot akár ki is hagyhatod.
3. Eztán beletesszük a lilakáposztát, jól összekeverjük és ízlés szerint megsózzuk.
4. Hozzáteszünk 2 tk őrölt köményt és egy citrom levét, majd 150 ml vörösbornak a felét.
5. Lefedve hagyjuk párolódni, de néha kavargassuk, hogy ne égjen le.
6. Ha a lilakáposzta alól eltűnne a leve, a maradék vörösborral kicsit locsolgassuk, miközben puhára pároljuk.
Nem csak Márton nap alatt finom a sült libacomb és a párolt lilakáposzta, ezért célszerű kicsit többet készíteni, hogy másnapra is maradjon, hiszen kifejezetten diétás ételnek mondható. Jó étvágyat!
Szerző: Teremy Alex/ dietmaker.hu

A TÖKÉLETES HAMBURGER RECEPTJE - kattints!