Ne maradj le a JOY-napokról,
keresd a kuponokat az Instyle magazinban!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!

Nem csak a csoki tilos: 6 mérgező dolog, amit sose adj a kutyádnak, mert az életébe is kerülhet az állatorvosok szerint!

Nem csak a csoki tilos: 6 mérgező dolog, amit sose adj a kutyádnak, mert az életébe is kerülhet az állatorvosok szerint!
Forrás: Pexels

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Facebook
Twitter
Pinterest

Tudatos állattartóként felelősséggel tartozunk szeretett háziállatunk iránt, hiszen az, hogy milyen élete van mellettünk, csakis saját magunkon múlik. Ennek tükrében amellett, hogy biztosítjuk neki a megfelelő körülményeket, fontos, hogy odafigyeljünk egészségére is, így egyáltalán nem mindegy, mivel etetjük.

Megvan az a sztori, amikor otthagyod a konyhaasztalon a szendvicsedet, mert csönget a postás, majd mire visszaérsz, a finom reggelinek már se híre, se hamva? Szeretett kutyáink mindenre kaphatóak, ha plusz falatokról beszélünk, így legyen szó a gyerek megmaradt vacsorájáról vagy az aznapi ebédmaradékról, mindet nagyon szívesen fogadják tőlünk. Ennek függvényében sokan talán azt gondolhatjuk, végül is teljesen mindegy, mit adunk enni kutyánknak, mert „úgyis mindent megeszik”. Való igaz, hogy az állatok általában könnyen kaphatóak a házi kosztra, és mindent, de tényleg mindent hajlandóak pillanatok alatt eltűntetni. De sajnos vannak olyan ételek, amik kifejezetten tiltólistások, ha a kutyusok egészségéről és etetéséről van szó, mert nemhogy nem tesznek jót nekik, hanem egyenesen mérgezőnek is számítanak a szervezetükre nézve.

Kaphat-e a kutyus egyáltalán ételmérgezést?

Sajnos igen. És a dolog sokkal komplikáltabb, mint az embereknél, mert a kutyáknál nem feltétlen kell az állatnak valamilyen mérgező dolgot vagy romlott ételt megennie ahhoz, hogy rosszul legyen. Elegendő csupán egy-egy olyan ételt elfogyasztania, amitől ételmérgezést kaphat. A leggyakoribb mérgező dolgok közé tartozik a nyers étel, a lejárt szavatosságú kutyaeledel, más állatok ürüléke vagy egyes állati tetemek, de sajnos akkor is nagyon rosszat teszünk a kutyusunkkal, ha olyan ételt adunk neki, amire neki egyáltalán nincsen szüksége.

A tünetek nagyon nyilvánvalóak lehetnek, hiszen az állat elkezd furcsán viselkedni, hányás és hasmenés fordulhat elő nála, levertséget, étvágycsökkenést vagy koordinációs zavart tapasztalhatunk, de egyes kirívó esetekben akár az életébe is kerülhet a számára nem megfelelő étel felkínálása. Ezért nagyon fontos ügyelnünk, hogy mit adunk a kutyának és mit nem, ugyanis az állateledel biztonsága, megfelelősége és hatékonysága nagy jelentőséggel bír a házi kedvencek egészsége szempontjából.

De akkor mit adhatunk enni házi kedvencünknek?

Ahhoz, hogy a kutyák energiaszükségeleteiket fedezzék, megfelelő mennyiségű fehérjére és szénhidrátokra van szükségük. Minden kutya más és más, ennek tükrében eltérő igényekkel rendelkeznek, de általánosságban elmondható, hogy a ma megvásárolható, jó minőségű száraz tápok megfelelő és színes étrendet tudnak biztosítani a kutyusoknak. Fontos, hogy úgy válasszunk tápot, hogy az kutyusunk egyéni szükségleteit kielégítse, és életkorának is megfelelő legyen. A száraz táp a konzervvel ellentétben több rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, mindemellett a fogkőképződésben is hasznos lehet a kutyáknak, hiszen a fogukra tapadt fogkövet könnyedén lemorzsolhatja. A konzerv sok esetben felesleges vizet tartalmaz, ami nem túl energiadús. Régebben nagy népszerűségnek örvendett a házi koszt, hiszen amit nem evett meg az ember, egyértelmű volt, hogy a kutyának adta. Mára azonban bebizonyosodott, hogy még fogyasztásra alkalmas maradékaink semmilyen esetben sem fedezik kutyánk energiaszükségletét, így nem érdemes kísérletezni az otthoni ételekkel való etetés kapcsán. Persze ez nem azt jelenti, hogy olykor nem juthat egy-egy lepattanó finom falat házi kedvencünknek, de vannak olyan ételek, melyek állatorvosok szerint egyenesen mérgezők lehetnek a kutyusok számára.

Galériánkból 6 ételt ismerhetsz meg, ami tiltólistás kutyád étrendjében!

Galéria / 6 kép

6 étel, amit sose adj kutyusodnak

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Szépség

Az 8 legnagyobb tévhit a fényvédelemről, avagy ragyogj egész nyáron pigmentfoltok nélkül

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Igazi különlegességgel nyitott a White Raven Skybar & Lounge Budapest felett a világ egyik legnagyobb presztízsű pezsgője

Kép
Stílus

Eláll a lélegzet! Mutatjuk a 2024-es cannes-i filmfesztivál legcsodásabb ruhakölteményeit

Szombaton ért véget a cannes-i fesztivál, ami hűen magához, ismét számos emlékezetes vörös szőnyeges pillanatot hagyott az utókorra.

Kép
Életmód

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Íme 10 meglepő utalás, amit a Disney elrejtett a rajzfilmjeiben

Fogadjunk, hogy eddig te sem vetted észre! Mutatjuk a rejtett utalásokat és "easter eggeket" a Disney-rajzfilmekben!

Kép
Életmód

10 meglepő tényező, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát: egy friss kutatás megdöbbentő felfedezést tett

Hajlamosak vagyunk arra, hogy a bőrrák kialakulásának kockázatát kizárólag a napozással, szoláriumozással kapcsoljuk össze. Azonban ez tévhit, számos tényező növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát, és némelyikről bizonyosan még nem is hallottál. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép
Életmód

Óriási hiba: Egész életünkben rosszul mostuk az epret! Így csináld, hogy tovább friss maradjon!

Ha eddig azt hitted, az epermosást nem lehet elrontani, sajnos tévedtél! Mutatjuk, hogy csinálják a profik!

Kép
Életmód

A híres táncosnő elárulta lapos hasának titkát: ezt fogyasztja minden reggel!

Ezt edd edzés után, ha olyan lapos hasat szeretnél, mint amilyennel a híres táncosnő, Julianne Hough büszkélkedhet!

Kép
Életmód

Leckének sem utolsók: 8 film, ami arra inspirál, hogy szeresd magadat

Ezek a filmek nemcsak abban segítenek, hogy elfogadd és szeresd önmagad, hanem abban is, hogy észrevedd a körülötted lévő emberek néha láthatatlan, de segítő szándékát is.