Ne féljünk a mammográfiától! A mellrák szűrése ma már kényelmesen végezhető

Ne féljünk a mammográfiától! A mellrák szűrése ma már kényelmesen végezhető

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Facebook
Twitter
Pinterest

Miközben egyre nyíltabban és egyre többet beszélünk a prevenció fontosságáról, még mindig sokan tartanak a vizsgálattól. A legújabb eszközfejlesztéseknek köszönhetően a vizsgálatok mára már sokkal gyorsabbak, pontosabbak és lényegesen kényelmesebbek, mint a korábbi években.

A mammográfia 1930-as évekbeli megjelenése óta gyors fejlődésen ment keresztül a diagnosztika ezen területe. Cikkünkben a Dr. Rose Magánkórház radiológusa Dr. Fülöp Rita beszél a modern mammográfiáról.

Mit kell tudni a mellrák szűrésről, miért fontos a rendszeres vizsgálat?

A mellrákszűrés azért nagyon fontos mert a nőknél a mellrák a leggyakoribb daganat, minden nyolcadik nő lehet érintett ebben a betegségben. Mivel gyakori betegségről van szó fontos, hogy korai szakaszban kiszűrjük az eltéréseket. A mellrák elsődleges vizsgálati formája a mammográfia, jelenleg első lépésként ezt használjuk a 30 év feletti hölgyeknél panaszok esetén, szűrő jelleggel pedig 40 év felett. A mammográfiát évente, másfél évente végzünk, későbbiekben stabilitás esetén kétévente. A mammográfia alkalmas arra, hogy mindkét mell képét egyszerre lássuk illetve az előző évi felvételeket az ideivel összevethetjük. Ez azért nagyon fontos, mert észrevehetjük az apró változásokat, így a daganat korai stádiumban, kisebb méretben kiszűrhető. Ultrahanggal vizsgáljuk első körben a 30 év alatti hölgyeket és ultrahangot használunk azokban az esetekben is, amikor szükség van kiegészítő vizsgálatra, hogy elkülönítsük a cisztákat vagy az esetleges szolid elváltozásokat, mint a jó és rosszindulatú daganatok. Az ultrahang alkalmas arra is, hogy segítségével biopsziát végezzünk.

Nézd meg hogyan is működik!

Mit jelent a modern mammográfia, mit tudnak a legújabb eszközök?

A mai modern mammográfiás berendezéseknek a digitális technika alkalmazása mellett számos egyéb a betegek számára komfortot biztosító előnyük is van. A mammográfia esetében azt jelenti a digitalizáció, hogy a képek bármikor előhívhatók, összehasonlíthatók, ezek az eszközök alacsonyabb sugárterhelés mellett kiváló minőségű képeket készítenek. A digitális felvételeket lehet rekonstruálni, nagyítani, megforgatni és részleteiben vizsgálni. A hölgyek számára ezek a modern gépek kényelmesebb környezetet biztosítanak, megjelenésük modern és ergonomikus, megnyugtató színes fénnyel világítják meg a környezetüket, ami kellemes hangulatot biztosít. A kompressziós lemezek lekerekítettek, sőt a legújabb eszközökben lévő érzékelő a kompresszió mértékét a legoptimálisabbra állítja be. A digitális technika előnye az is, hogy a mell kisebb összenyomása mellett is jó minőségű felvételt lehet készíteni.

Biztonsággal elvégezhetőek a vizsgálatok implantátum esetén is?

Implantátumok esetén is tudunk mammográfiát végezni, ugyanolyan fontos a vizsgálat az implantátummal rendelkező nők számára is. Ezeknél a modern eljárásoknál a kompresszió mérsékeltebb és az implantátumokat röntgen asszisztensek annyira vissza tudják helyezni, hogy az implantátum ne legyen komprimálva, így csak az előtte lévő mell állományt vizsgáljuk. Az implantátumot viselő hölgyek ugyanolyan mértékben lehetnek érintettek bármely emlőt érintő betegséggel kapcsolatban, tehát számunkra ugyanolyan fontos hogy részt vegyenek a vizsgálatokon.

Kép

Miért tartanak a leginkább a nők a vizsgálattól? Mi az üzenetünk azoknak a nőknek, akik félnek a vizsgálattól?

Két alapvető aggodalom szokott felmerülni a hölgyeknél a mammográfiaval kapcsolatban. Az egyik az, hogy fájdalmas lesz a vizsgálat, a másik pedig a sugárzás. A sugárzás mértéke rendkívül alacsony, lágy sugarat használunk már évtizedek óta. A digitális technikával a sugárzás mértékét még további 30%-kal lehetett csökkenteni, tehát a sugárzás elenyészővé válik akár egy élettartamon keresztül összeadva is. A digitális technikának köszönhetően a mell kisebb összenyomása mellett is jó minőségű felvételt lehet készíteni, a vizsgálat egyre kevésbé kellemetlen. Korábban felmerült még az az aggodalom, hogy a mammográfia esetleg nem vesz észre bizonyos elváltozásokat, például egy tömöttebb szerkezetű emlőnél, ezért a modern berendezésekbe úgynevezett tomoszintézist is beépítettek, növelve az eszköz szenzitivitását. Ennek a segítségével rétegfelvételeket készíthetünk a mellről, így a szerkezetek egymásra vetülése nagyobb biztonsággal kiküszöbölhető.

A mammográfiás szűrés nem véd meg a mellráktól, de az időben detektált elváltozások gyógyítása során elkerülhető a kemoterápia, megtartható a mell. Számos jóindulatú betegség is kiderülhet a vizsgálat során, ezáltal megnyugodhatunk, hogy nincsen semmi baj. Természetesen nem mindenki kap rossz diagnózist. Rossz diagnózis esetén viszont számukra ez lesz a fény az alagút végén, hiszen amíg nem tudjuk, hogy baj van hamis nyugalomban élünk.

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Promóciók

A fürdőruha, amiben istennőnek érezheted magad

Kép
Shopping

Az egyetlen összetevő, amit keresned kell az öregedő bőr hidratálásához a szépségápolási termékekben

Az öregedést és a ráncok kialakulását sajnos nem tudjuk megakadályozni, viszont lassíthatjuk a folyamatot, ha megfelelő összetevőkkel rendelkező termékeket használjuk!

Kép
Stílus

Kopizd le a stílusát! Gigi Hadid már most viseli a 2024-es év legtrendibb dzsekijét

Az apucipő után itt az apudzseki! Gigi Hadid kedvenc darabjának nagy jövőt jósolnak a stílusszakértők, így mutatjuk is, hogy hol szerezheted be a saját darabodat!

Kép
Életmód

10 csillagászati jelenség, amit mi már nem láthatunk az életünkben

Üstökösök, aszteroidák, új bolygó, jégkorszak és még sok más... Megmutatjuk azokat a csillagászati jelenségek, amiket mi már valószínűleg nem fogunk látni az életünkben. Vagy inkább szerencsére?!

Kép
Sztárok

Hivatalos: Őt tartják a valaha élt legjobb színésznőnek a világon - több mint százezer szavazat érkezett!

A nézők szavaztak! Máris mutatjuk, hogy ki lett minden idők legjobb színésznője egy szavazás szerint! Te egyetértesz a döntéssel?

Kép
Sztárok

Barbra Streisand már nem hitt a szerelemben, az mégis rátalált - fotón a ritkán látott férje!

Barbra Streisand sokat csalódott, mielőtt megismerte álmai férfiját. Ő ritkán látott férje, James Brolin!

Kép
Életmód

Mutasd az alvásod, megmondom ki vagy! Alvásminőség javítása 12 egyszerű lépésben

Jó alváshoz idő kell – igen, de mi még? Alvásminőségünk nem csak a fáradtságérzetünkre, de fizikai és mentális egészségünkre, hangulatunkra is hatással van. Mindenki más-más óraszámot szán (tud szánni) az alvásra, sokan azonban nem is tudják, mennyire nem hatékonyan teszik mindezt. Mutatjuk, mivel lehet javítani a helyzeten!