A legtutibb amerikai filmek, amiket szerintünk látnod kell, mielőtt meghalsz: 9+1 lehengerlő alkotás

A legtutibb amerikai filmek, amiket szerintünk látnod kell, mielőtt meghalsz: 9+1 lehengerlő alkotás
Forrás: pexels/Nathan Engel

Életmód

Tisztább és egészséges víz otthon! A vízszűrő kancsó előnyei és kiválasztásának szempontjai

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

JOY SOCIAL MEDIA AWARD 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Mindannyiunknak vannak legkedvesebb filmjeink. Szubjektív persze, mit tartunk a hetedik művészetből a legkiemelkedőbb tizesnek: biztos sokan szállnának velünk vitába, és az az igazság, hogy néha még mi is vitatkozunk önmagunkkal.

Ezúttal olyan amerikai filmeket szedtünk össze, ahol a saját ítéletünk és a kritikustömjén egybeesik, magyarul a kiválasztás kritériumába beletartozott, hogy a filmeket szakmai szempontból is elismerjék. Viszont kétségkívül kimaradt jó néhány olyan alkotás, amelyek mellőzését sokan biztos szentségtörésnek érzik, minket is beleértve. Ilyen többek között az Elfújta a szél, a Casablanca, az Édentől keletre, az Aranyláz, a Hátsó ablak, A vágy villamosa, az Apokalipszis most, a Diploma előtt, a Hair, a Kánikulai délután, A ragyogás, a Forrest Gump, a Truman Show vagy az IMDB trónján sok éve üldögélő A remény rabjai.

Jöjjön most 9 olyan vitathatatlan remekmű, megfejelve egy zseniális sorozattal, ami szerintünk – talán – a tíz legjobb amcsi film. Jó mozizást kívánunk!

Michelle Pfeiffer, Al Pacino és Mary Elizabeth Mastrantonio színészek megérkeznek a A Sebhelyesarcú 20. évfordulójára rendezett ünnepségre a City Cinemas Theatre-be 2003-ban.
forrás: Frank Micelotta/Getty Images
Michelle Pfeiffer, Al Pacino és Mary Elizabeth Mastrantonio színészek megérkeznek a A Sebhelyesarcú 20. évfordulójára rendezett ünnepségre a City Cinemas Theatre-be 2003-ban.

A sebhelyesarcú

Brian de Palma filmjében Tony Montana (Al Pacino) Kubából emigrál az USA-ba, ahol szédületes maffiakarriert fut be, amíg végül módszeresen tönkre nem teszi saját magát. Az agresszív, mindent akaró és végül mindent elveszítő férfi saját mohóságának és gátlástalanságának lesz az áldozata: istennek képzeli magát, de aki erre az útra lép, elkárhozottként végzi.

Mechanikus narancs

Alex (Malcolm McDowell) kiköpött közveszélyes elmebeteg, a gátlástalan erőszak híve, aki egy bandával portyázva emberekre támad rá, míg börtönbe nem kerül. Ott egy kisérleti gyógymóddal gyakorlatilag újrakondicionálják, az agymosás nyomán pedig a fiatalember teljesen kiszolgáltatott zombijává válik a társadalomnak. Kubrick szürreális szatírája nemhogy kiábrándító tükröt tart nyárspolgár nézője elé, hanem – a végkifejletnél – búcsúzóul még jól arcul is csapja.

Ponyvaregény

Hihetetlen, de Quentin Tarantino mesterműve idén huszonkilenc éves. A Ponyvaregény annak idején teljesen felforgatta az amerikai filmek történetmesélési hagyományát, újításaival, iróniájával és frenetikus színészeivel Cannes-ban fődíjat is nyert. Ez tényleg az a film, ami akárhányszor újranézhető, frissessége miatt a mai kamaszok pedig nem akarják elhinni, hogy nem öt éven belül készítették.

Brokeback Mountain

Minden idők legszebb meleg szerelmesfilmje lágy, melankolikus és borzasztóan szomorú történet arról, hogy ha nem vállaljuk fel önmagunkat, abba mi is, és a körülöttünk lévők is tönkremennek. Heath Ledger és Jake Gyllenhaal kettőse az egyik legérzékenyebb párt adta a mozitörténelemnek, Ang Lee karizmatikus tónusú képei pedig lenyűgöző háttért varázsoltak a komoly élethazugságokat boncolgató „westerndráma” mögé.

Galériánkban további négy halhatatlan filmet és egy zseniális sorozatot találsz!

Galéria / 5 kép

A legjobb amerikai filmek: ezeket muszáj látnod!

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Életmód

Oroszlán, kakas és labdazsonglőr srác - mutatjuk a foci-Eb-k kabaláit

Idén egy Albärt nevű mackóval találkozhatunk majd a helyszíneken és a közvetítésekben, de vajon kik voltak az elődei?

Kép
Életmód

Nosztalgiázzunk: ilyen volt a légi utazás a repülés aranykorában! - Nagyobb ülések, cigifüst és még sok minden más

Ez volt ám az igazi luxus! A repülés aranykorában szinte teljesen más élmény volt az utazás. Most pedig egy kis nosztalgiázásra invitálunk!

Kép
Életmód

Titkos üzenetet rejtettek el a Bridgerton sorozat ruháiban: Ezt jelentik az egyes családok ruhái és azok színkombinációi!

Mint minden régebbi korszakot felölelő filmben, így a Bridgertonban is nagy hangsúlyt fektettek a rendezők és jelmeztervezők a szereplők ruháira és azok szimbolikus jelentésére. Lássuk, milyen hatást akartak elérni vele!

Kép
Életmód

12 hatékony anyagcsere-gyorsító gyümölcs és zöldség, amik segítenek formába lendülni! 2 receptet is mutatunk!

Szeretnél beindítani az anyagcserédet és könnyedén formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy bevezess egy csodálatos és ízletes élelmiszer-csoportot az étrendedbe – a gyümölcsöket és zöldségeket! A gyors anyagcsere nemcsak a fogyáshoz járul hozzá, hanem energiával tölt fel, serkenti az emésztést és segíti az egész szervezet működését.

Kép
Stílus

Újabb klasszikus darab tér vissza a reflektorfénybe! A capri nadrág 2024 egyik nagy stílushúzása lesz - Mutatjuk, hogyan viselik a legdivatosabb nők!

A capri nadrág 76 éve hódít a nők körében, és minden jel arra utal, hogy a sikerszéria 2024 nyarán is folytatódik: újra a nyári divatrendek kedvence!

Kép
Életmód

A szakértő szerint ezt a magot edd minden reggel, ha ragyogóan szép bőrre és fantasztikusan jó memóriára vágysz

Ez a mag igazi szuperélelmiszer: ragyogóvá teszi a bőrt, valamint javítja az agyműködést! Mutatjuk miért érdemes diót enni minden reggel!