Mindenkinek megvannak a maga kedvenc karácsonyi desszertjei, de ha idén kipróbálnál valami újat, akkor a legjobb helyen jársz. A királyi család – vagyis a család cukrásza - ugyanis megosztotta, hogyan készül a hagyományos karácsonyi puding, ami az ünnepek alatt mindig az asztalra kerül.
„Ma van a Stir-up Sunday: hagyományosan annak a napja, amikor a cukrászok összekeverik a karácsonyi puding hozzávalóit az adventi időszakot megelőző vasárnap – és megkezdődik a karácsonyi visszaszámlálás”
- olvasható a posztban.Ezzel a sütivel indítják tehát a karácsonyra való készülődés és hangolódás időszakát, amit fügés vagy szilvás pudingnak is szoktak nevezni.
„Reméljük néhányan elkészítitek a saját otthonaitokban”
- írják a posztban.Rengeteg követő köszönte meg a posztot, valaki pedig viccesen megjegyezte, hogy így változik majd át hirtelen a család Instája gasztrocsatornává. Ha te is kipróbálnád a receptet, itt megtalálod:
8 személyre
- 250 g mazsola
- 250 g ribizli
- 185 g fehér szőlő
- 150 g kandírozott narancs és citrom vegyesen
- 250 g faggyú vagy növényi alapú zsiradék
- 250 g zsemlemorzsa
- 90 g liszt
- 12 g vegyes fűszer (mézessütemény fűszerkeverék)
- 2 darab egész tojás
- 180 g nádcukor
- 275 ml sör
- 40 ml sötét rum
- 40 ml brandy vagy tea
Minden száraz hozzávalót keverj össze egy nagy tálban.
2. lépés
Add hozzá a tojásokat és a folyékony hozzávalókat is.
3. lépés
Vajazd ki a sütőformákat, majd nyomkodd bele a keveréket.
4. lépés
A tetejüket zsírpapírral borítsd be, és tegyél rá egy réteg alufóliát.
5. lépés
Helyezd őket egy mély lábasba, majd öntsd fel az edény ¾-ét vízzel. Ezt is fedd le alufóliával, majd főzd 6 órán keresztül folyamatosan ellenőrizve a vízszintet.
6. lépés
Amikor kihűlt, csomagold be és tedd száraz, hűvös helyre egészen karácsony napjáig. Fogyasztás előtt vízfürdőben melegítsd 3-4 órán keresztül.
Olvasnál még a témában? Ide kattints!
A brit királyi család karácsonyi hagyományai
A JOY magazin írása.