Jamu: egy ősi indonéziai wellnesstrükk, ami képes meggyógyítani a modern életben kimerült testet és lelket

Jamu: egy ősi indonéziai wellnesstrükk, ami képes meggyógyítani a modern életben kimerült testet és lelket
Forrás: Pexels

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Egy fiatal újságírónő 23 órát utazott, hogy kipróbálja az indonézek ősi gyógymódját, a jamu-t.

A trópusi növénytakaróval borított különleges ázsiai ország, Indonézia az Indonéz-szigeteken, a Maláj-félsziget és Ausztrália között terül el. A 265 millió fős lakosság fele Jáva-szigetén él, a többi terület, így például Bali-szigete is kevésbé sűrűn lakott. A helyi kormány hét vallást ismer el, de jelen van 245 el nem ismert vallási csoport is az országban, így elmondható, hogy az itteniek nagyon sokszínűek a hitüket, hagyományaikat tekintve. További érdekesség, hogy elképesztően sokféle népcsoport él ebben az országban, ők külsőleg is különböznek, saját nyelvet beszélnek, ám mind ismerik a hivatalos, indonéz nyelvet is. Nem véletlen tehát, hogy az odatévedő amerikai vagy európai ember igazi csodaként éli meg az ott töltött napokat, olyan élményekkel gazdagodhat, mint sehol máshol. Ezek pedig egy életen át kihathatnak rá a lehető legjobb értelemben.

Jamu: indonéz wellnesstrükk, ami felfrissíti a testet és lelket

Az ázsiai-amerikai származású újságíró, Faith Xue nemrég úgy döntött, bevállal egy 23 órás utazást azért, hogy felfedezhesse magának az egyik legszebb indonéz sziget, Bali szépségeit. Itt talált rá egy különleges gyógymódra, a jamu-ra, és egy gyógyítóra, aki megváltoztatta az életét.

A gyógyítóval, Pak Kadekkel egy Canggu nevű szomszédságban találkoztam Seminyak belvárosától 30 percre. Ez nem az a része volt Balinak, ami a fejekben él, sehol nem volt kék tenger, pálmafák és fehér homok, csak robogók, szemét és sok-sok gyalogos. Engem azonban mindez egy csöppet sem érdekelt, hiszen ekkor már 23 órája voltam úton azért, hogy eljussak egy különleges és ősi indonéz terápiára, amit jamu-nak neveznek, azt reméltem, ez lehet a megoldás a testi problémáimra. Bali-szigete egy spirituális központja ennek a régiónak, energetikailag olyan fontosnak tartják, mint például a Stonehenge-et vagy a gízai piramisokat. A szigetre érkezve hamar megértették velem, hogy a balinéz emberek számára a gyógyulás nem csupán egy technika, hanem maga az életmódjuk, az életük. Balin a hinduizmushoz kacsolódó spiritualitás és hit keveredett a balinézek sajátos, szintén nagyon spirituális kultúrájával.
Úgy gondolják, a boldogságnak három alappillére létezik, a harmónia Istennel, a harmónia más emberekkel és a harmónia a természettel, környezettel.
A jamu ilyen filozófiai alapokon nyugszik, gyógyít, nyugtat, közben még gyógyteákat is lehet kortyolgatni. Ilyen tea például a beras kencur, ami rizsből, gyömbérből, tamarind gyümölcsből és pálmacukorból készül. Ezeket nem elég elkészíteni, közben arra kell összpontosítani, hogy gyógyítani akarunk velük.
A terápiás kezelés során a fent már említett gyógyítóm fehér lenvászonba öltözött, nekem pedig hasra kellett feküdnöm egy masszázságyon. Ezután egy pálcikával különböző helyeken szúrta meg a lábam és arra kért, mondjam el, 1-től 10-ig milyen erős a fájdalom. A kellemetlen érzet erősségétől függően elmondta, mire kell figyelnem a testemmel kapcsolatban. Amikor például 9-est kiáltottam, azt mondta, rossz az emésztésem, több rostra van szükségem és több vizet kell innom. A következő órában ezt a pálcikát a lábam különböző részeibe szúrta, minél hangosabban kiabálok, annál inkább azt jelzi, hogy testem egy bizonyos részének segítségre van szüksége.A vesémnek és a hólyagomnak zöld teára van szüksége (a méregtelenítéshez), a nyirokmirigyeimnek jól jönne egy kis tápióka puding (rost és kollagén miatt), a hasnyálmirigyem pedig jobban működne, ha kerülném a fehér rizst (hacsak nem édesburgonyával és kukoricával egészítem ki).Mindezek után egy közös meditáción vettünk részt a kertben, sok-sok gyönyörű növény között, közben arra ösztönzött, hogy kapcsolódjak össze lélekben vele és mindennel, ami körülvesz minket. Isteni élmény volt!

- írta beszámolójában.

Nos, a Jamu-ért egészen messze kell utazni, ám Faith Xue magával hozott néhány tanácsot, ami gyógyítója szerint a mindennapokban bárkinek segíthet, hogy közelebb kerüljön a testi és lelki egyensúlyhoz:

1. Vegyed be a jamu összetevőit az étrendedbe! Másnéven ezeket a Jami szereplőgárdájaként is nevezik, ilyen kihagyhatatlan összetevők a kurkuma, a gyömbér, a kukui dió, a galangál, a citromfű és a tamarind. Mindezek az összetevők helyileg használhatók bőrproblémák és izomfájdalmak enyhítésére, fűszernövényekké őrölve, vagy teaként kortyolgatva. Jamu néven elterjedt egy tradicionális ital is, aminek elkészítéséről számos receptet találhatsz az interneten!

2. Használd ki az érzékszerveid: A hektikus vagy szorongásos pillanataiban próbálj minél több nyugalmat és örömöt találni – legyen szó olyan apróságokról, mint az csésze kávé, amit nem csak kortyolgatsz, mélyen belélegzed a mennyei illatát, vagy egy kézkrámről, amivel nemcsak rohanva bekened a kezed, hanem alaposan bemasszírozod és közben csak magadra figyelsz.

3. Lépj kapcsolatba: „Az élmények megosztása, az adományozás és a vendéglátás mind a Jamu közösségközpontú wellness hagyományának része. Mindig szánj időt a barátokra és szeretteidre, mert ezek a kapcsolatok táplálják az életet”.

Most pedig íme 5 egészségesnek hitt, valójában káros ételkombináció, amit gyakran fogyasztunk!

Galéria / 5 kép

5 egészségesnek hitt, valójában káros ételkombináció

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.