Johnny Depp Barbie babákat gyűjt: furcsa gyűjtőszenvedélyek nyomában

Johnny Depp Barbie babákat gyűjt: furcsa gyűjtőszenvedélyek nyomában
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Facebook
Twitter
Pinterest

A gyűjtögetés már az ősemberek életében is létfontosságú volt, mára viszont inkább hobbiból gyűjtünk számunkra kedves dolgokat. Neked is roskadásig van pakolva a konyhaszekrény bögrékkel vagy szenvedélyesen gyűjtöd a táskákat? Utánajártunk, mi állhat a gyűjtőszenvedély fókuszában, és annak is, mikor beszélhetünk kényszeres gyűjtögetésről.

Emlékszem, amikor általános iskolában a barátnőimmel alig vártuk, hogy véget érjen a tanóra, és amint megszólalt a csengő, mindenki elővette színes kis füzetét, amely roskadásig matricákkal volt tele. Megindult a cserebere, és a nap végén büszkén mutattuk otthon, hogy milyen csodaszép, illatos vagy akár szőrös (!) matricával bővült a gyűjteményünk.

Akkor még talán azt hittük, hogy felnőtt korunkra kinőhetjük a gyűjtőszenvedélyt, de elég csak a táskákra és cipőkre gondolnunk, hogy mindig lehet találni egy újabb gyöngyszemet, amelyet „egyszerűen nem tudtunk ott hagyni a boltban”. Saját példából kiindulva pedig sosincs olyan, hogy túl sok bögre, még ha már egy négyzetcentiméternyi helyet sem találunk a polcokon.

A gyűjtögetéssel, amíg hobbi szinten marad és nem ölt beteges méretet, semmi probléma nincsen, de ha a szenvedély kényszerré válik, már egy pszichológiai betegségről beszélünk: a patologikus halmozásról, azaz a kényszeres gyűjtögetésről.

A kényszeres gyűjtögetés jellemzői


  • Ha a gyűjtött tárgyak annyira felhalmozódnak, hogy az már az életminőség rovására megy, biztosan kényszerről beszélhetünk. Ha egy ember életkörnyezete szinte lakhatatlanná válik a felgyülemlett tárgyaktól, az illetőnek Messie-szindrómája van.
  • A szindrómában szenvedő betegek leginkább a hörcsögökhöz hasonlíthatók: az állatok olyan mennyiségű készletet halmoznak fel az eleségekből téli táplálékként, hogy már a saját odújukba sem tudnak bemenni.
  • Ez a betegség gyakran egy másik pszichológiai probléma megnyilvánulása lehet, amely félelem, egy szeretett személy elvesztése vagy egyéb lelki betegségek hatására alakulhat ki.
  • A szindrómában szenvedők fizikailag képtelenek a lomnak minősülő tárgyaktól megválni, nehezen tudják beosztani az idejüket, és a probléma gyakran kleptomániával is társul. A rendetlenség miatt az egyének a szociális érintkezésben is nehézségekbe ütközhetnek.
Te is gyűjtötted a matricákat a suliban?
forrás: Unsplash / Paulo Mergulhao
Te is gyűjtötted a matricákat a suliban?

Furcsa tárgyak bűvöletében

Vannak azonban olyan gyűjtőszenvedélyek, amikor nem beteges szenvedéllyel állunk szemben, szimplán egészen furcsa tárgyakért rajongunk, ezért az adott tárgyból szeretnénk minél többet a birtokunkban tudni. Legyen az valamilyen kártya-, szalvéta-, esetleg bélyeggyűjtemény, minél többet és különlegesebb darabokat gyűjtünk össze, annál büszkébbek lehetünk a gyűjteményünkre.

Most viszont nézzük azokat a tárgyakat, amelyek sokszor a sztárokat is gyűjtögetésre ösztönözték, vagy akár Guiness-rekordhoz vezettek!

Galéria / 8 kép

Furcsa gyűjtőszenvedélyek nyomában

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!