9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd

9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd
Forrás: Daniel Reche / Pexels

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Facebook
Twitter
Pinterest

Bár ha időben felismerik, manapság már sok rosszindulatú daganatos betegség kezelhető. De a gyógyulás hosszú és nehéz folyamat, ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a rák megelőzésére. Ennek pedig fontos eleme, hogy lehetőleg minél kevesebbet együnk az olyan ételekből, amelyek a kutatások szerint hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Évtizedek óta világszerte nő a rákos megbetegedések száma. Ugyan ezt az ijesztő tendenciát hajlamosak vagyunk a túlzott iparosodás és a környezeti ártalmak számlájára írni, a rosszindulatú daganatok egyharmada életmódbeli faktorok következtében alakul ki. Ide tartozik például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a mozgáshiány és bizony az egészségtelen étkezés is. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy egyes élelmiszerek közvetlen hatására alakulnak ki a rákos sejtek a szervezetünkben. A konkrét hatásmechanizmust még nem tárták fel a tudósok, de valószínűsíthető, hogy nagy mennyiségben fogyasztva olyan káros, vissza nem fordítható folyamatokat indítanak el a testben, amelyek rákhoz vezethetnek.

Az Imperial College London egyetem orvostudományi karának tanulmánya szerint a legveszélyesebbek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Majdnem 200 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt étkezési szokásait követték nyomon 10 éven keresztül, és az adatokból világosan kirajzolódott, hogy azoknál, aki többet fogyasztott ultrafeldolgozott ételekből, nagyobb százalékban diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot.

Bár ízük finom, tápérték szempontjából messze elmaradnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.
forrás: Andres Ayrton / Pexels
Bár ízük finom, tápérték szempontjából messze elmaradnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában nyomokban sem emlékeztetnek a természetben fellelhető táplálékokra, hiszen számos gyártási folyamaton keresztül mennek, és ipari eredetű összetevőkből készülnek. Gyakran adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak, és ugyan eltelítenek, mégsem táplálnak. A legrosszabb pedig, hogy egyre inkább kiszorítják étrendünkből a feldolgozatlan és enyhén feldolgozott ételeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mik tartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé, nézd végig a galériánkat!

Galéria / 9 kép

9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Amit Wildhorn képvisel, bekúszik az ember bőre alá

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Kép
Szépség

Heti AKCIÓ: A legjobb arcmaszkok 800 Ft alatt - bőrtípus és bőrprobléma szerint

Nagyon szuper akciós arcmaszkokat találtunk a Notino heti ajánlatában!

Kép
Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

A boldogság nem egy elérhetetlen álomkép, ám nem is adja olyan könnyen magát! Viszont egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyen beépítheted az életedbe, mondjuk is hogyan teheted meg mindezt!

Kép
Életmód

A szakértő figyelmeztet: 3 tápanyag, aminek hiánya miatt lassul a fogyás

Sokkal lassabban megy a fogyás, ha ezt a három tápanyagot kihagyod az étkezésedből!

Kép
Életmód

Ez a csodaszer elképesztő módon támogatja az agyad egészségét, és megőrzi a fiatalságát: a cink 5 jótékony hatása

Nos, mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy van egy csodaszer, melynek a rendszeres fogyasztásától megfiatalodik az agyad? Bizony, sokan nem tudják, de a cink jótékony hatásai közé tartozik többek között az is, hogy képes serkenteni, fiatalítani az agyi funkciókat. Ám nem csupán ez az egyetlen jótékony hatása van. Nézzük is, melyek ezek.

Kép
Életmód

Félresikerült póthaj, elrontott vágás! A Next Top Model történetének 10 legrosszabb átalakítása

Az America's Next Top Model, azaz a Topmodell leszek! évadjaiban voltak egészen elképesztő átváltozások!

Kép
Stílus

Zendaya ruhaválasztásával Carrie Bradshaw-t másolta: na de kinek állt jobban a szett?

Zendaya nem először merült el a nosztalgia tengerében, ezúttal Carrie Bradshaw adta neki az inspirációt!