9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd

9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát: ezeket csak mértékkel fogyaszd
Forrás: Daniel Reche / Pexels

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Bár ha időben felismerik, manapság már sok rosszindulatú daganatos betegség kezelhető. De a gyógyulás hosszú és nehéz folyamat, ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a rák megelőzésére. Ennek pedig fontos eleme, hogy lehetőleg minél kevesebbet együnk az olyan ételekből, amelyek a kutatások szerint hozzájárulhatnak a rák kialakulásához.

Évtizedek óta világszerte nő a rákos megbetegedések száma. Ugyan ezt az ijesztő tendenciát hajlamosak vagyunk a túlzott iparosodás és a környezeti ártalmak számlájára írni, a rosszindulatú daganatok egyharmada életmódbeli faktorok következtében alakul ki. Ide tartozik például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a mozgáshiány és bizony az egészségtelen étkezés is. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy egyes élelmiszerek közvetlen hatására alakulnak ki a rákos sejtek a szervezetünkben. A konkrét hatásmechanizmust még nem tárták fel a tudósok, de valószínűsíthető, hogy nagy mennyiségben fogyasztva olyan káros, vissza nem fordítható folyamatokat indítanak el a testben, amelyek rákhoz vezethetnek.

Az Imperial College London egyetem orvostudományi karának tanulmánya szerint a legveszélyesebbek az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Majdnem 200 ezer 40 és 69 év közötti felnőtt étkezési szokásait követték nyomon 10 éven keresztül, és az adatokból világosan kirajzolódott, hogy azoknál, aki többet fogyasztott ultrafeldolgozott ételekből, nagyobb százalékban diagnosztizáltak rosszindulatú daganatot.

Bár ízük finom, tápérték szempontjából messze elmaradnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.
forrás: Andres Ayrton / Pexels
Bár ízük finom, tápérték szempontjából messze elmaradnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában nyomokban sem emlékeztetnek a természetben fellelhető táplálékokra, hiszen számos gyártási folyamaton keresztül mennek, és ipari eredetű összetevőkből készülnek. Gyakran adalékanyagokat, tartósítószereket tartalmaznak, és ugyan eltelítenek, mégsem táplálnak. A legrosszabb pedig, hogy egyre inkább kiszorítják étrendünkből a feldolgozatlan és enyhén feldolgozott ételeket.

Ha kíváncsi vagy, hogy pontosan mik tartoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé, nézd végig a galériánkat!

Galéria / 9 kép

9 étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát

Megnézem a galériát

Az Éva magazin írása.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

10 étel, ami 40 év felett fontos a dietetikusok szerint

Noha fiatalabb éveikben kevesebben gondolnak a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára, a 40-es évek elérése során mindkettő kockázata fennáll. Ez ellen pedig leginkább egészséges életmóddal tehetünk, melynek központi tényezője az étkezés.

Kép
Életmód

Különleges ajánlatok: Akciós belföldi wellness csomagok májusban, amiket nem fogsz tudni visszautasítani

Íme május legjobb akciós wellness ajánlatai! Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz, akkor most itt az idő!

Kép
Sztárok

El se hisszük! Sztárok, akik idén ünneplik 60. születésnapjukat - sokuk közülük úgy ragyog, mint 20 évvel ezelőtt!

Sokukon nem is látszik az öregedés! Íme azok a sztárok, akik 2024-ben ünneplik 60. születésnapjukat.

Kép
Sztárok

Harry herceg elárulta: ez volt az a pillanat, amikor tudta, örökre elveszítette Vilmos herceget

Harry herceg és Vilmos herceg 2020 óta nem beszélnek egymással. Mit szólna ehhez Diana hercegné?

Kép
Életmód
Kép
Sztárok

Amikor a pénz beszél: sztárok, akik csak a gázsiért vállalták a szerepet

Pénzből élünk, így hát fontos, mennyit kapunk a munkánkért. Van, amikor a sztárok is csak ez alapján döntenek egy szerepről.