Légy önző, ha eljön a teidőd! - Ezért válhat szorongássá az énidő

Légy önző, ha eljön a teidőd! - Ezért válhat szorongássá az énidő
Forrás: Pexels / Vlada Karpovich

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Kié az énidő? Az enyém! Akkor miért hagyom, hogy befolyásolják mások? Igenis nehéz magunkkal foglalkozni, hiába tűnik olyan egyszerű „feladatnak” a kikapcsolódás. Ebben muszáj önzőnek lennünk!

Úgy érzed szükséged van a kikapcsolódásra, de nem megy, pedig még a naptárba is beírtad, hogy biztosan legyen rá időd? Sokszor félrecsúszik az énidő, mert idealizáljuk. Nagy elvárásokkal készülünk rá: előre eltervezzük, hogy mit és hogyan szeretnénk tenni ebben a „lopott” szabadidőben. A tervezésre sokszor szükség van, de itt pont arról van szó, hogy azt tedd, amit csak szeretnél – éppen ott és éppen akkor. Az élet és ennek köszönhetően az érzéseink is kiszámíthatatlanok, nem tudhatjuk előre, mi esne majd jól, mikor végre egy kis levegőhöz jutunk. Vigyünk spontaneitást a szabadidőbe, és ne várjunk tőle túl sokat. A nagy várakozások ellenére könnyedén eshetünk abba csapdába, hogy az énidő is szorongássá válik. Tudjuk, hogy a cél kiszakadni a hétköznapokból, és időt szánni magunkra, a testünkkel és a lelkünkkel foglalkozni. Ehhez szükség van a bizalomra, mégpedig önmagunk felé. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az önmagunkra fordított időnek olyan tartalmat adjunk, amit utána érdekesnek, egyedinek érzünk. Az énidő hasznossága abban rejlik, hogy elvárásoktól mentesen azt tegyük, amihez kedvünk van, úgy, ahogy azt szeretnénk.

Ne csináljunk az énidőből rutint

Sokszor halljuk, hogy „szánj magadra minden nap legalább csak 10 percet, mert megérdemled”. Igaz, hogy mindenki megérdemli, de elvesszük a magunkra fordított idő varázsát, ha ebből is rutint vagy kötelezettséget csinálunk. Hiszen nem biztos, hogy éppen akkor és úgy van rá szükségünk. Bízzunk magunkban annyira, hogy tudjuk mi az, ami jólesik, és ezt akkor is engedjük meg magunknak, ha az nem tartozik a „trendi” énidős elfoglaltságokhoz. De az se zavarjon meg, ha valami megtetszik vagy inspirál. Énidő praktikákkal tele a világ, a social falad, talán még a padlás is. Ha a jógában éled meg a feltöltődést, akkor tedd azt, de ha futással vagy egy arcmaszkkal engeded ki a gőzt, az is kiváló, csak úgy, mintha arra vágysz, hogy elnyúlj a kanapén egy jó könyvvel vagy film sorozattal. Ez nem egy verseny, abból az élet ad eleget; most kivételesen a trendek sem számítanak, csak az, amire vágysz.

Akkor az enyém az énidő, ha egyedül vagyok?

Ha ebben a hidegben egy bekuckózós, filmnézős estére vágysz, akkor ITT egy remek sikerlista számodra egy kis énidőhöz, csak válogatnod kell!
forrás: Pexels / Sunny Skin
Ha ebben a hidegben egy bekuckózós, filmnézős estére vágysz, akkor ITT egy remek sikerlista számodra egy kis énidőhöz, csak válogatnod kell!

Az énidővel kapcsolatban még egy igen fontos dolgot sokszor félreértünk: nem muszáj egyedül lennünk, nem ettől lesz csakis a miénk. Az énidőt eltölthetjük azzal a személlyel is, aki számunkra a legfontosabb, akivel jó csöndben lenni vagy egy mély beszélgetést folytatni. A magunkra szánt idő lehet az is, ha a barátnőkkel találkozunk, hiszen az énidő kulcsa és lényege a feltöltődés, kikapcsolódás, amit akkor tudunk valóra váltani, ha azt tesszük, amire szükségünk van.

Most legyél egy kicsit önző!

Egyszerűnek hangzik magunkkal foglalkozni, de valójában bonyolult rátalálni az értékes és szabad énidőre; talán az élet egyik legnehezebb feladata. Az élet rutinjából és a hétköznapok feszítettségéből való hirtelen kiszakadás miatt gyakran nem is tudjuk azonnal, hogy valójában mire van szükségünk, ezért mesterségesen keressük azokat a programokat, amiket másoktól hallottunk vagy láttunk. Az énidőben nem kell a világot megváltanunk, az ellenkezője a lényeg: élvezd az édes életet, ahogyan csak TE akarod!

Néha egy bögre kakaó mozdít ki a holtpontról. Máskor egy habkönnyű limonádé: íme 11 film, rosszkedv esetén!

Galéria / 11 kép

11 film, amit receptre kellene felírni rosszkedv esetén

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Májusi horoszkóp: Íme 2 csillagjegy, akire rengeteg pénz vár a hónapban

Itt a havi horoszkópunk! Ilyen lesz 2024 májusa az egyes csillagjegyeknek az asztrológus szerint.

Kép
Szépség

10 elavult frizura, ami a legszebb nőket is elcsúfíthatja - ezek jönnek helyettük divatba!

Idén több kedvenc frizuratrendünk vált elavulttá, bár az is igaz, hogy a listán akad néhány előnytelen fazon is, amiért nem kár...

Kép
Stílus

4 ruhafazon, ami már nem lesz divatos a következő hónapokban - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Ezek között a friss ruhaötletek között is tuti találsz majd új kedvenceket.

Kép
Sztárok

24 színész a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek közöttünk

Kereken húsz évig forgatták a filmeket, sajnos a szereplők közül sokan nem láthatták már a történet végét a vásznon.

Kép
Sztárok

6 sztár, akit mindenki imádott a 2000-es években, azóta viszont nyom nélkül eltűnt

Ők volt a 2000-es évek legnagyobb hírességei. Hová tűnhettek?

Kép
Sztárok

Barbra Streisand kőkeményen beszólt Melissa McCarthynak: szerinte nem a diétától fogyott 34 kilót!

Melissa McCarty rengeteget fogyott, Barbra Streisand pedig azzal vádolta, hogy ennek nem a diéta, hanem valami más áll a hátterében!