Légy önző, ha eljön a teidőd! - Ezért válhat szorongássá az énidő

Légy önző, ha eljön a teidőd! - Ezért válhat szorongássá az énidő
Forrás: Pexels / Vlada Karpovich

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Facebook
Twitter
Pinterest

Kié az énidő? Az enyém! Akkor miért hagyom, hogy befolyásolják mások? Igenis nehéz magunkkal foglalkozni, hiába tűnik olyan egyszerű „feladatnak” a kikapcsolódás. Ebben muszáj önzőnek lennünk!

Úgy érzed szükséged van a kikapcsolódásra, de nem megy, pedig még a naptárba is beírtad, hogy biztosan legyen rá időd? Sokszor félrecsúszik az énidő, mert idealizáljuk. Nagy elvárásokkal készülünk rá: előre eltervezzük, hogy mit és hogyan szeretnénk tenni ebben a „lopott” szabadidőben. A tervezésre sokszor szükség van, de itt pont arról van szó, hogy azt tedd, amit csak szeretnél – éppen ott és éppen akkor. Az élet és ennek köszönhetően az érzéseink is kiszámíthatatlanok, nem tudhatjuk előre, mi esne majd jól, mikor végre egy kis levegőhöz jutunk. Vigyünk spontaneitást a szabadidőbe, és ne várjunk tőle túl sokat. A nagy várakozások ellenére könnyedén eshetünk abba csapdába, hogy az énidő is szorongássá válik. Tudjuk, hogy a cél kiszakadni a hétköznapokból, és időt szánni magunkra, a testünkkel és a lelkünkkel foglalkozni. Ehhez szükség van a bizalomra, mégpedig önmagunk felé. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az önmagunkra fordított időnek olyan tartalmat adjunk, amit utána érdekesnek, egyedinek érzünk. Az énidő hasznossága abban rejlik, hogy elvárásoktól mentesen azt tegyük, amihez kedvünk van, úgy, ahogy azt szeretnénk.

Ne csináljunk az énidőből rutint

Sokszor halljuk, hogy „szánj magadra minden nap legalább csak 10 percet, mert megérdemled”. Igaz, hogy mindenki megérdemli, de elvesszük a magunkra fordított idő varázsát, ha ebből is rutint vagy kötelezettséget csinálunk. Hiszen nem biztos, hogy éppen akkor és úgy van rá szükségünk. Bízzunk magunkban annyira, hogy tudjuk mi az, ami jólesik, és ezt akkor is engedjük meg magunknak, ha az nem tartozik a „trendi” énidős elfoglaltságokhoz. De az se zavarjon meg, ha valami megtetszik vagy inspirál. Énidő praktikákkal tele a világ, a social falad, talán még a padlás is. Ha a jógában éled meg a feltöltődést, akkor tedd azt, de ha futással vagy egy arcmaszkkal engeded ki a gőzt, az is kiváló, csak úgy, mintha arra vágysz, hogy elnyúlj a kanapén egy jó könyvvel vagy film sorozattal. Ez nem egy verseny, abból az élet ad eleget; most kivételesen a trendek sem számítanak, csak az, amire vágysz.

Akkor az enyém az énidő, ha egyedül vagyok?

Ha ebben a hidegben egy bekuckózós, filmnézős estére vágysz, akkor ITT egy remek sikerlista számodra egy kis énidőhöz, csak válogatnod kell!
forrás: Pexels / Sunny Skin
Ha ebben a hidegben egy bekuckózós, filmnézős estére vágysz, akkor ITT egy remek sikerlista számodra egy kis énidőhöz, csak válogatnod kell!

Az énidővel kapcsolatban még egy igen fontos dolgot sokszor félreértünk: nem muszáj egyedül lennünk, nem ettől lesz csakis a miénk. Az énidőt eltölthetjük azzal a személlyel is, aki számunkra a legfontosabb, akivel jó csöndben lenni vagy egy mély beszélgetést folytatni. A magunkra szánt idő lehet az is, ha a barátnőkkel találkozunk, hiszen az énidő kulcsa és lényege a feltöltődés, kikapcsolódás, amit akkor tudunk valóra váltani, ha azt tesszük, amire szükségünk van.

Most legyél egy kicsit önző!

Egyszerűnek hangzik magunkkal foglalkozni, de valójában bonyolult rátalálni az értékes és szabad énidőre; talán az élet egyik legnehezebb feladata. Az élet rutinjából és a hétköznapok feszítettségéből való hirtelen kiszakadás miatt gyakran nem is tudjuk azonnal, hogy valójában mire van szükségünk, ezért mesterségesen keressük azokat a programokat, amiket másoktól hallottunk vagy láttunk. Az énidőben nem kell a világot megváltanunk, az ellenkezője a lényeg: élvezd az édes életet, ahogyan csak TE akarod!

Néha egy bögre kakaó mozdít ki a holtpontról. Máskor egy habkönnyű limonádé: íme 11 film, rosszkedv esetén!

Galéria / 11 kép

11 film, amit receptre kellene felírni rosszkedv esetén

Megnézem a galériát

Videók

Életmód

5 fontos pénzügyi szokás, ami minden sikeres nőre igaz

Promóciók

Az Adidas, Champion, Puma, Reebok, Sprandi és Vans ikonikus sportmárkák! Az új szezon sportcipői már 9995Ft-tól elérhetők a CCC-ben.

Kép
Stílus

10 ruhadarab, amit egy igazán elegáns nő sohasem viselne

A stílus bár egyénenként változó, a szakértők szerint vannak olyan darabok, amiktől egy elegáns nőnek mindenképpen búcsút kell vennie.

Kép
Életmód

Holdhoroszkóp: Ezt a titkot árulja el a Holdjegyed rólad

Te hallottál már a Holdjegyről? Ha eddig nem, akkor itt az ideje, ugyanis sokat segíthet önmagad megértésében!

Kép
Szépség

Több mint 40 ezer vásárló és Selena Gomez is imádja ezt az 5 500 forintos arclemosót - ami puha és sima bőrt varázsol kortól függetlenül!

Selena Gomez, Drew Barrymore, Ashley Graham és Lucy Hale is ezt a pénztárcabarát bőrápolót használják az esti rutinjuknál! 40 000 vásárló pedig nem tévedhet, hiszen ennyien rendelték már meg csak az Amazonon!

Kép
Életmód

4 fűszer, amit kötelező diéta alatt használni: eltűnik tőlük a hasi zsír!

Ez a négy fűszer szinte bármivel párosítható, és nem éri meg kihagyni, ugyanis sokat segíthetnek a súly csökkentésében!

Kép
Sztárok

A meleg sztárpár igazi gyerekbirodalommá varázsolta otthonát - itt neveli gyerekeit Jesse Tyler Ferguson és férje!

A színész házaspár egy gyönyörű Los Angeles-i házban neveli két gyermekét, akik ugyan még csak totyogók, de Jesse és Justin már most olyan birodalmat rendezett be nekik, amit mindannyian megirigyelnénk!

Kép
Sztárok

Judy Garland boncolási eredménye csontig hatol! 10 sokkoló dolgok sztárok halotti anyakönyvi kivonatából

Rejtélyes halálok, kegyetlen gyilkosságok... Megmutatjuk mi állt a hollywoodi sztárok boncolási jegyzőkönyvében és halotti anyakönyvi kivonatában!