Láttad már? Fotón a lány, akiről a Barbie baba 64 éve a nevét kapta

Láttad már? Fotón a lány, akiről a Barbie baba 64 éve a nevét kapta
Forrás: Getty Images

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Facebook
Twitter
Pinterest

Kicsit sem meglepő az, hogy a Barbie baba a valaha gyártott legnépszerűbb játékbaba!

Minden túlzás nélkül mondhatjuk azt, hogy még mindig a fél világ Barbie lázban ég, a Greta Gerwig által rendezett, Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült film júliusi premierje óta, ami a világ egyik leghíresebb játékbabájáról szól. Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy érdemes egy kicsit jobban megismerni a Mattel aranyat érő találmányát, ami egyébként idén márciusban ünnepelte 64. születésnapját.
A Mattel játékvállalatot 1945-ben Harold "Matt" Matson és egy házaspár, azaz Ruth és Elliott Handler alapította. Akkoriban a játékbabák még gyerekeket ábrázoltak, ám Ruth észrevette, hogy lánya, Barbara előszeretettel öltözteti ezeket a papírbabákat felnőttruhákba, és úgy gondolta, hogy itt az ideje annak, hogy felnőtt babákat is gyártsanak. Az ötletet férjével is megosztotta, aki ekkor még nem lelkesedett a gondolatért. 1956-ban Ruth lánya egy európai nyaralás során pillantotta meg a kirakatban a többféle ruhába öltöztetett német játékbabát, a Bild Lillit, ami nagyon hasonlított arra a tervre, ami az ő fejében is megfogalmazódott, ezért vett is belőle rögtön hármat. Amikor visszatértek az Egyesült Államokba már sejtette, hogy ez a játék hatalmas siker lesz. Neki is álltak az ötletelésnek Jack Ryan tervező közreműködésével (aki Gábor Zsazsa 6. férje volt). Így született meg Barbie, teljes nevén Barbara Millicent Roberts, akit 1959. március 9-én mutattak be először a New York-i Nemzetközi Játékkiállításon.

Barbra Handler, Ruth Handler lánya 2002-ben. Róla nevezték el az ikonikus játékbabát.
forrás: Getty Images
Barbra Handler, Ruth Handler lánya 2002-ben. Róla nevezték el az ikonikus játékbabát.

A történelem során ez volt az első játék, ami köré komoly marketinget építettek, még tévéreklámokat is kapott. A Mattel egyébként 1964-ben megvett minden jogot a Bild Lilli babához, és nem sokkal később meg is szűntették a gyártását.

Az elmúlt 64 évben a Barbie babák is változtak, a gyártó ugyanis próbált figyelni arra, hogy a játékokat az éppen aktuális trendekhez igazítsák, ennek fényében nem meglepő az sem, hogy eddig Barbie több mint 250 inspiráló karriert futott be, többek közt űrhajósként, pilótaként, tűzoltóként, újságíróként és vállalkozóként, hogy csak néhány példát említsünk! A haj-, bőr-, szemszínekről és a testalkatokról nem is beszélve! A dolog bevált ugyanis percenként több mint 100 babát adnak el.

Hogy milyen komolyabb állomásokkal járt a Barbie evolúció eddig? Kattints tovább galériánkra!

Galéria / 16 kép

Barbie evolúciója az elmúlt 64 évben

Megnézem a galériát

És ha már a Barbie babáknál tartunk, nézd meg, hogy melyik volt a legmenőbb Barbie a születési évedben!

Galéria / 18 kép

Ez a Barbie baba volt a legmenőbb a születési évedben

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Helyes hajápolási rutin: Avagy 5+1 működő praktika a sérült haj ellen

Promóciók

Öltöztesd életed abba, ami értékes! - az Answear.hu-val!

Promóciók

Klasszikusra hangolva - Megérkeztek a népszerű Gino Rossi és Badura márkák vadonatúj cipői és táskái a CCC polcaira

Kép
Sztárok

Ilyen ruhában kápráztatta el Palvin Barbi 2024-ben Cannes-t - itt vannak az első fotók!

Palvin Barbi 5 év után ismét a cannes-i filmfesztiválon ragyog!

Kép
Életmód

A leptinrezisztencia árulkodó tünetei és 4 természetes kezelési módja

Sokan küzdenek az elhízással és az étel utáni állandó sóvárgással, anélkül, hogy pontosan tudnák, mi áll a háttérben. A leptinrezisztencia egy olyan állapot, amikor a szervezet nem reagál megfelelően a leptin nevű hormon jelenlétére. Ez a hormon a zsírszövetben termelődik, ahol az étvágyat szabályozza és az energiagazdálkodást irányítja. Ha a szervezet nem tudja megfelelően érzékelni a leptin jelenlétét, akkor az továbbra is éhesnek érzi magát, még akkor is, ha az egyén hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt, és túlsúlyos lesz.

Kép
Sztárok

Bréking: Palvin Barbi így érkezett meg a cannes-i filmfesztiválra - fotók

Figyelem, Palvin Barbi 5 év után ismét Cannes-ban!

Kép
Szépség

Martha Stewart ragyogó arcbőrének titka ez az 5 ezer forintos termék: eltünteti a sápadtságot és kiegyenlíti az arcbőrt!

Martha Stewart kedvenc sminkterméke nem más, mint a nyári sminktrendek egyik alapköve! Most már itthon is kapható ez a legnépszerűbb highlighter!

Kép
Sztárok

10 meleg színész, akik heteroszexuális karaktert alakítottak

Jonathan Bailey sokunk bánatára a férfiakhoz vonzódik, de nem ő az egyetlen meleg színész, aki heteroszexuális karaktert alakít a legtöbb szerepében!

Kép
Életmód

Smink nélkül mentem az esküvőmre: életem legjobb döntése volt!

Egy névtelen menyasszony esküvői története bejárta az internetet!