„A töltőtollak Teslája”- így jellemzik a magyar tervező márkáját

„A töltőtollak Teslája”- így jellemzik a magyar tervező márkáját
Forrás: Etelburg

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

A világhírnév kapujában álló miskolci származású Megyeri Gábor formatervezőnek hamarosan útjára indul a saját márkájú töltőtolla, az Etelburg.

Megyeri Gábor formatervező Miskolcról indulva jutott el a világ vezető luxustollakat gyártó cégéhez, a Montblanc-hoz. Tervezett limitált kiadású tollat sportautóhoz is, most viszont a saját márkája, az Etelburg felépítésén dolgozik.

A kezdetek

Megyeri sok mindent kipróbált a filmezéstől a festészeten át a grafikáig, majd egy sikertelen MOME felvételi után elektronikus grafikusnak tanult egy szakközépiskolában, Fata Györgynél. Miután 2002-ben felvették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, egyre erősödött benne a különleges, egyedi tollak iránti érdeklődés. Egy merész, bevállalós döntés után terveket, ötleteket küldött a Montblanc-nak, amely alig egy héttel később jelezte, hogy szeretné alkalmazni. A formatrevező a diplomamunkáját már Hamburgban fejezte be.

Hemingway,luxustoll
forrás: Montegrappa
Hemingway

Először a legendás Mark Twain-tollon dolgozott, az 1500 dolláros íróeszközön szimbólumok, utalások és az írót különböző ismertetőjegyein keresztül megidéző műalkotások láthatóak. Következett Ernest Hemingway, majd egy 3500 dolláros toll a Bugatti Chiron sportautóhoz.

luxustoll,Bugatti,luxusautó,magyar designer
forrás: Montegrappa

A kézírás megóvása

A tömegtermelésben gyártott tollak a tervező szemében alig különböznek a szívószálaktól, „környezetszennyező mihasznaságként” tekint rájuk, amelyek miatt nem kezeljük valódi értékként azt, amire általa képesek vagyunk: a kézírást.

A digitalizáció hatására általános jelenséggé vált a kézírás háttérbe szorulása, Németországban továbbra is kötelező a diákoknak töltőtollat használni. Egy finn kísérletből - amely 2016-ban azzal indult, hogy az általános iskolákból kivezetették a kézírás-oktatást - éppen az derült ki, hogy a tollhasználat billentyűkre cserélése oktatási problémákhoz vezethet. Kimutatták, hogy a gyerekek logikai fejlődése (illetve: bizonyos finom motoros mozgásra épülő képességeké) lelassulhat vagy visszafejlődhet.

A töltőtoll tervezés és gyártás ezért is különleges fontosságú Megyeri Gábor számára. Végeredményben erről szól az amerikai kereskedő által csak „A töltőtollak Teslája”-ként emlegetett készlet fejlesztése is.

Az Etelburg premierre készülő tollai mindenféle felhasználási módhoz (legyen az írás, festés, rajzolás vagy kalligráfia) professzionálisan és személyre szabhatóan alakítható. A háromévnyi fejlesztés része az a speciális tintatöltő állomás is, ami speciális színkeverést és tollba töltést tesz lehetővé. Az egész rendszer alapját egy mobilos labor-applikáció jelenti, aminek a segítségével - többek között - színminta vételezésre van lehetőség, amit képes 45 másodperc alatt kikeverni és a töltőtoll patronjába tölteni az asztali készülék.

Galéria / 6 kép

Megyeri Gábor az Etelburggal megmutatná a kézírás helyét és fontosságát a digitalizált világban

Megnézem a galériát

Az Etelburg megalkotója bízik benne, hogy különleges fejlesztése kellő feltűnést kelt és figyelmet kap majd a piacon, és tovább bővítheti kollekcióját. Az Etelburg elnevezés - ami a magyarok eredettörténeti krónikáiban Attila népének várát jelzi - valójában a cég budapesti gyökereire és a tervezés és gyártás magyarországi megvalósítására utal, de mindez egyáltalán nem csak a tollakról szól.

Galéria / 12 kép

Különleges tollak világa

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Májusi horoszkóp: Íme 2 csillagjegy, akire rengeteg pénz vár a hónapban

Itt a havi horoszkópunk! Ilyen lesz 2024 májusa az egyes csillagjegyeknek az asztrológus szerint.

Kép
Szépség

10 elavult frizura, ami a legszebb nőket is elcsúfíthatja - ezek jönnek helyettük divatba!

Idén több kedvenc frizuratrendünk vált elavulttá, bár az is igaz, hogy a listán akad néhány előnytelen fazon is, amiért nem kár...

Kép
Stílus

4 ruhafazon, ami már nem lesz divatos a következő hónapokban - mutatjuk, mik jönnek helyettük!

Ezek között a friss ruhaötletek között is tuti találsz majd új kedvenceket.

Kép
Sztárok

24 színész a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek közöttünk

Kereken húsz évig forgatták a filmeket, sajnos a szereplők közül sokan nem láthatták már a történet végét a vásznon.

Kép
Sztárok

6 sztár, akit mindenki imádott a 2000-es években, azóta viszont nyom nélkül eltűnt

Ők volt a 2000-es évek legnagyobb hírességei. Hová tűnhettek?

Kép
Sztárok

Barbra Streisand kőkeményen beszólt Melissa McCarthynak: szerinte nem a diétától fogyott 34 kilót!

Melissa McCarty rengeteget fogyott, Barbra Streisand pedig azzal vádolta, hogy ennek nem a diéta, hanem valami más áll a hátterében!