A perifériák szerepe

A perifériák szerepe

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

A periféria szó talán ismeretlenül hangozhat. Szótári alakban nézve egy olyan számítógépes hardverról van szó, amivel a számítógép képességei fejleszthetőek.

A mobiltelefonok mindegyikében, és lényegében az összes elektronikai eszközünkben egy számítógép dolgozik nekünk. Egyes periféria hiányában az eszköz üzemszerű működése meg sem valósítható, más perifériák pedig a számítógép képességeinek fejlesztésére ideálisak. Lehet, hogy már kapizsgáljátok, mire is célzunk.

Perifériák

Asztali számítógépek esetében modellezhetők legjobban ezen eszközök. Mindazonáltal ma már kevesen használjuk ezt a típust. Ha emlékeztek, a számítógépház volt a számítógép szíve. Abban helyezkedett el a merevlemez, plusz az egyéb működéséhez szükséges kiegészítők is. Ezek után azok az elemek, amelyek az asztalunkon voltak, mind perifériás elemek. Így a monitor, a billentyűzet, az egér, a hangfalak, a nyomtató és bármi más, amely a számítógép rendszeréhez csatlakozott.

Jellemzően ez már a laptopok esetében mind beépítve megtalálható. Egyes esetekben, ha ezek tönkre mennek, vagy minőségben eleve nem érik el az általunk kívántakat, érdemes lehet egy külsőleg csatlakoztatható perifériára lecserélni azokat.

Perifériák jellemzői

Megkülönböztetünk bemeneti és kimeneti perifériákat. Napjainkban ezen megoldások legtöbbje már USB port segítségével csatlakozik az eszközhöz. A bemeneti perifériák felelősek azért, hogy a számítógéphez adatokat tudjunk küldeni. Legjellemzőbb ezek közül az egér és a touchpad, valamint a billentyűzet. De ide sorolható még a mikrofon, a kamera és a szkenner is. A legmodernebb bemeneti perifériák a játékvezérlők és kormányok, az ujjlenyomat és vonalkód olvasók.

A kimeneti perifériák jelenítik meg az információt a számunkra. Legelsődlegesebb ezek között tehát a monitor. Nélküle mit sem ér az egész rendszer. Továbbá szinte kötelező a hangszóró használata, de a nyomtatónak és a projektornak is jó hasznát vehetjük.

Be- és kimeneti perifériák

A legmodernebb eszközeink már ilyen elemekkel felszereltek. Ezek azok a perifériák, amelyek kétirányú adatátvitelre képesek. Ennek legláthatóbb és érthetőbb verziója az érintőképernyő, de a hangkártya és videókártya is ezek közé sorolható. Az érintőkijelző praktikumával találkozhatunk egyes laptopok, valamint szinte kivétel nélkül minden mobiltelefon esetében. Érintőkijelzők és főleg mobiltelefonok esetében soha ne felejtkezzünk meg, annak képernyővédő fólia felszereléséről sem.

A mai perifériák már telepítés nélkül működnek, abszolút igazodva az okos technológiákhoz. Az okos rendszer elvén alapulva sok periféria már a vezeték nélküli csatlakozással, a Bluetooth technológia felhasználásával képes együttműködni az eszközünkkel. Széles választék jellemzi a még szélesebb felhasználási lehetőségeket. Azok között mindenki megtalálja a hozzá legjobban illő megoldást, amellyel kellemesebbek lesznek a napjai.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

4 állatjegy, akit hatalmas szerencse ér májusban: ez vár ránk a Föld-Kígyó hónapjában az asztrológus szerint!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép
Stílus

Diana hercegné után most Zendaya élesztette újra ezt az elfeledett trendet - meg is van a tavasz legnagyobb slágere!

A tenniscore már egy ideje elkezdte bontogatni, hogy aztán idén tavasszal mindent meghódítson.

Kép
Sztárok

Közel 400 millió forintos gyűrűt kapott Victoria Beckham, és nem ez az első: íme a Spice Girl 13 legszebb eljegyzési gyűrűje

Victoria Beckham szinte minden évben új eljegyzési gyűrűt kap David Beckhamtől szerelmük zálogaként. Összegyűjtöttük a 13 legszebbet!

Kép
Sztárok

Eva Longoria szűk ruhája nem sokat hagyott a képzeletre: 49 évesen megmutatta, mitől döglik a légy!

Ismét megmutatta Eva Longoria gyönyörű alakját: ebben a piros ruhában valami elképesztően szexi!

Kép
Életmód

7 tiltólistás étel reflux és gyomorégés esetén: ezek csak rontanak a helyzeten!

Neked is megvan az a kellemetlen érzés, amikor keserű vagy savanyú ízt érzel a torkodban, és mintha marná a sav az egész nyelőcsövedet? Nem vagy egyedül, hiszen a gyomorégés és a reflux sokak életét megkeseríti, és talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna már velük valamilyen formában.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 9 izgalmas hazai vállalkozó, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány vállalkozót!