A fogvesztés 2 leggyakoribb oka

A fogvesztés 2 leggyakoribb oka

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

A fogak elvesztése nem a legkellemesebb folyamat. Sem az odavezető út, sem pedig a foghúzás nem tartozik az emberek kedvenc időtöltése közé, mégis, hazánk előkelő helyet foglal el azok között az országok között, ahol nagy százalékban veszítik el az emberek a fogaikat.

A fogvesztés mögött az esetek jelentős részében a fogszuvasodás és a fogágybetegség áll.

A fogszuvasodásról röviden

A fogszuvasodás az egyik vezető ok, amiért hazánkban az emberek elveszítik a fogukat. Ez a helytelen, szénhidrátokban és cukorban gazdag táplálkozás közvetlen következménye, valamint az ehhez társuló rossz szájhigiéniának is köszönhető. Mivel a cukor erjedése következtében a fogzománc felpuhul, így ha azonnal fogat mosunk az étkezés után, azzal nagy károkat okozhatunk a fogzománcunkban. Ezért lehetőleg 30 percet várjunk a két művelet között.

Ugyanígy a felpuhult fogzománc lehetőséget ad a baktériumoknak abban, hogy roncsolni kezdjék a fogakat, így megindul a szuvasodás. Ez a kezdeti fázisban még visszafordítható és könnyen kezelhető, de ahogy telik az idő, úgy lesz a szuvasodás egyre nagyobb. Így a Completdentnél alkalmazható gyógymódok tekintetében is sokkal nagyobb beavatkozást igényel.

A szuvasodás következtében először egy barnás elszíneződés indul el, majd ahogy halad befelé a szuvasodás, eléri a dentint és a fogbelet is. Míg az előbbiek esetében elég egy kompozit tömés, addig az utóbbi már sokkal kockázatosabb, hiszen elérheti a gond akár a fog gyökerét is. Ha ez bekövetkezik, és fájdalommal, gyulladással jár, akkor már csak a gyökérkezelés jöhet szóba, mint lehetséges opció.

Amennyiben idáig eljutna a szuvasodás, és nem kerül sor fogorvosi kezelésre, akkor akár a vége fogvesztés is lehet.

A fogszuvasodást a legegyszerűbb megelőzni, vagy ha ez nem sikerül, akkor minél előbb kezeltetni. Ebben az esetben kisebb beavatkozásra van szükség, ami mindenkinek sokkal kellemesebb.

A fogágybetegségről

A fogágybetegség kialakulása is a vezető okok között szerepel, ami az elhanyagolt fogkőnek köszönhetően alakul ki. Amikor valaki hosszú ideig nem látogatja a fogorvost, és a szájhigiéniai hiányosságoknak köszönhetően fogkő képződik a fogán, akkor az rövid úton fogágybetegséghez vezet. Ez abból adódik, hogy a fogkő irritálja az ínyt, ami ha elválik a fogtól, akkor könnyen bejutnak a kórokozók, és elindul a folyamat. Ha a fog mozogni kezd, akkor az már visszafordíthatatlan folyamat, így fogvesztéshez vezet.

Kezelési módja elsődlegesen a fogkő eltávolítása, majd a modern, Vektor-terápiának köszönhetően fájdalommentesen lehet eltávolítani a fogkövet az íny alól is. Különböző lézeres kezelésekkel hatékonyan megszüntethető az íny visszahúzódása is, sőt a baktériumok, kialakult tasakok is megszüntethetőek az antimikrobiális fotodinamikus terápia segítségével.

Ne feledjük, egy időben alkalmazott kezelés nagyban hozzájárulhat a fogak megtartásához és azok egészségéhez.

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

4 állatjegy, akit hatalmas szerencse ér májusban: ez vár ránk a Föld-Kígyó hónapjában az asztrológus szerint!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép
Stílus

Diana hercegné után most Zendaya élesztette újra ezt az elfeledett trendet - meg is van a tavasz legnagyobb slágere!

A tenniscore már egy ideje elkezdte bontogatni, hogy aztán idén tavasszal mindent meghódítson.

Kép
Sztárok

Közel 400 millió forintos gyűrűt kapott Victoria Beckham, és nem ez az első: íme a Spice Girl 13 legszebb eljegyzési gyűrűje

Victoria Beckham szinte minden évben új eljegyzési gyűrűt kap David Beckhamtől szerelmük zálogaként. Összegyűjtöttük a 13 legszebbet!

Kép
Sztárok

Eva Longoria szűk ruhája nem sokat hagyott a képzeletre: 49 évesen megmutatta, mitől döglik a légy!

Ismét megmutatta Eva Longoria gyönyörű alakját: ebben a piros ruhában valami elképesztően szexi!

Kép
Életmód

7 tiltólistás étel reflux és gyomorégés esetén: ezek csak rontanak a helyzeten!

Neked is megvan az a kellemetlen érzés, amikor keserű vagy savanyú ízt érzel a torkodban, és mintha marná a sav az egész nyelőcsövedet? Nem vagy egyedül, hiszen a gyomorégés és a reflux sokak életét megkeseríti, és talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne találkozott volna már velük valamilyen formában.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 9 izgalmas hazai vállalkozó, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány vállalkozót!