Sorsfordító találkozás: Járai Máté elárulta, melyik az a film, ami meghatározta az életét

Sorsfordító találkozás: Járai Máté elárulta, melyik az a film, ami meghatározta az életét
Forrás: Tóth Zoltán

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Még a nyár elején indult A film, ami meghatároz névre keresztelt interjúsorozatunk, amiben a hazai közélet népszerű szereplői osztják meg velünk legkedvesebb filmélményeiket. Most Járai Mátén a sor!

Az InStyle nyári lapszáma a magyar filmek/filmesek körül forogott, az instyle.hu-n pedig elindítottuk A film, ami meghatároz névre keresztelt cikksorozatunkat! Mert egy jó film kikapcsol, szórakoztat, elgondolkoztat, megnevettet, vagy éppen könnyeket csal a szemedbe. És vannak olyan filmek is, amik mindent megváltoztatnak, és egy életen át végigkísérnek minket. Mindenkinek van olyan filmélménye az életében, ami átformálta azt, ahogy a világot látja, vagy esetleg olyan nyomot hagyott benne, amit sosem felejt el. A film, ami meghatároz sorozatunkban ezt a kérdést tettük fel hazai sztároknak, most pedig Járai Máté meghatározó filmélményeit ismerheted meg.

Utazzunk kicsit az időben, mi volt az első olyan film, ami igazán mély és meghatározó élményként maradt meg benned?

A Kabaré, Liza Minelli és Joel Grey főszereplésével. Nem is tagadom, hogy ez az a film, ami a szakma felé fordított. Emlékszem, fekete fehér tévénk volt, és szólt a „Money, money“ című szám. Én fogtam magam, keresztül mentem a nappalin, és akkor megálltam, hogy ez mennyire elképesztően izgalmas világ lehet. Éreztem, hogy ez az én utam, és akkor megfogalmazódott bennem, hogy igen, én ezt akarom csinálni.

Ez a valóra vált gyerekkori álom akkor konkrétan egy filmélményhez köthető?

Abszolút! Volt szerencsém eljátszani a konferanszié szerepét azóta már színpadon, és ez tényleg olyan, mint egy hihetetlen, megvalósult álom. Tehát nem is kérdés, hogy a mai napig a Kabaré a legmeghatározóbb film az életemben. Az egész világában van egy fájó életigenlés, és a hangulata is épp annyira depresszív egyben, nyilván a történelmi időszak miatt is, amiben játszódik, hiszen ez a világtörténelem valaha volt legdurvább korszakát idézi.

Gyerekként is akkor ezek szerint megfogtak az erős történetek. Később is az ilyen jellegű produkciók ragadták meg a figyelmedet?

Felnőtt fiatalkorom nagy kedvence az Alfonso Cuarón által életre hívott, Szép remények. Számtalan feldolgozása van Charles Dickens regényének, ebben a filmben Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Ethan Hawke és Anne Bancroft a főszereplők, akit azóta is imádok. Zseniális játékot produkált, de nem csak ebben, azóta is lenyűgöz minden alakítása. Ez a történet akkora elementáris erővel hatott rám, hogy utána elolvastam a regényt is, és a film számos feldolgozását megnéztem.

Akkor nem csak konkrétan ez a film, hanem maga a történet is megfogott?

Valójában igen, hiszen azt, hogy egy film milyen hatással van rám, onnan tudom legjobban lemérni, hogy utána milyen mélyen végzek további kutatómunkát az adott műről. Később, erről a filmről pedig rengeteg mindent megtudtam. Egyrészt utána néztem a rendező életútjának, és kezdtem megérteni, hogy Cuarón számára, hogy miért bírt ekkora jelentőséggel ez a nagyon különleges világ, amit odaálmodott. Például a díszlettervezőt megkérte, hogy minden jelenetben domináljon a zöld szín, de nem akármilyen, hanem az igazi smaragdzöld. Elképesztő, hogy a színekkel mennyit lehet játszani, és ott van még a zene! A filmben Cesária Évora énekelte a "Besome Mucho" c. legendás slágert, ami annyira magával ragadott, hogy a feleségemmel erre a dalra vonultunk be az esküvőnkön. Ez egy szívet tépően gyönyörű dal.

Amúgy ez a film nekem is nagy kedvencem. Meg is hoztad a kedvem, hogy újra megnézzem.

Ugye, nem lehet megunni?! A film művészeti vonatkozása is nagyon erős, emiatt is szeretem. Az a rengeteg csodás festmény! Mindig is oda voltam Francesco Clemente olasz származású világhírű kortárs alkotó munkáiért. A festőnek az egész világon vannak kiállításai, és én is szívesen látnék a szobám falán egy képet tőle. A film összességében fantasztikus művészeti alkotást adott össze, a zeneileg és képzőművészetileg egyaránt.

Most pedig nézd meg galériánkban, hogy az IMDb közönségszavazása szerint melyek minden idők legjobb magyar filmjei!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

3 egyszerű gyakorlat, amitől laposabb lesz a hasad, mint valaha

Íme 3 egyszerű pilates gyakorlat, amit ha most elkezdesz, akkor laposabb hassal indíthatod a nyarat!

Kép
Stílus

A tavaszi ruhadarab, amiért minden francia nő rajong - egy klasszikus választás, ami mindennel működik!

A francia nők nagyon értenek ahhoz, hogy még egy elérhető darabot is extrán különlegessé és drágább hatásúvá tegyenek.

Kép
Életmód

8 zöldség, ami egészségesebb főzve, mint nyersen

Míg egyes zöldségek tápanyagszintje főzéskor emelkedik, másoké csökken. Most olyan zöldségeket mutatunk be, amiket érdemesebb főtt formában fogyasztani, ha ki akarjuk belőlük hozni a maximumot!

Kép
Sztárok

6 meglepő titok Katalin hercegné és Vilmos herceg esküvőjéről!

Ma ünnepli Katalin hercegné és Vilmos herceg 13. házassági évfordulójukat. Íme 6 meglepő titok, amit nem tudtál a királyi pár esküvőjéről!

Kép
Sztárok

Kiderült, ez Katalin hercegné kedvenc esküvői fotója: meglepő módon Vilmos herceg nem szerepel rajta

13 évvel ezelőtt tartotta esküvőjét Katalin hercegné és Vilmos herceg. Ez a hercegné kedvenc képe a nagy napról!

Kép
Sztárok

Emlékszel még rá? Így néz ki ma az a kislány, aki széttrollkodta Katalin és Vilmos esküvőjét

Grace van Cutsem ellopta a show-t Vilmos herceg és Katalin hercegné esküvőjén 13 évvel ezelőtt!