Sorsfordító találkozás: Járai Máté elárulta, melyik az a film, ami meghatározta az életét

Sorsfordító találkozás: Járai Máté elárulta, melyik az a film, ami meghatározta az életét
Forrás: Tóth Zoltán

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Facebook
Twitter
Pinterest

Még a nyár elején indult A film, ami meghatároz névre keresztelt interjúsorozatunk, amiben a hazai közélet népszerű szereplői osztják meg velünk legkedvesebb filmélményeiket. Most Járai Mátén a sor!

Az InStyle nyári lapszáma a magyar filmek/filmesek körül forogott, az instyle.hu-n pedig elindítottuk A film, ami meghatároz névre keresztelt cikksorozatunkat! Mert egy jó film kikapcsol, szórakoztat, elgondolkoztat, megnevettet, vagy éppen könnyeket csal a szemedbe. És vannak olyan filmek is, amik mindent megváltoztatnak, és egy életen át végigkísérnek minket. Mindenkinek van olyan filmélménye az életében, ami átformálta azt, ahogy a világot látja, vagy esetleg olyan nyomot hagyott benne, amit sosem felejt el. A film, ami meghatároz sorozatunkban ezt a kérdést tettük fel hazai sztároknak, most pedig Járai Máté meghatározó filmélményeit ismerheted meg.

Utazzunk kicsit az időben, mi volt az első olyan film, ami igazán mély és meghatározó élményként maradt meg benned?

A Kabaré, Liza Minelli és Joel Grey főszereplésével. Nem is tagadom, hogy ez az a film, ami a szakma felé fordított. Emlékszem, fekete fehér tévénk volt, és szólt a „Money, money“ című szám. Én fogtam magam, keresztül mentem a nappalin, és akkor megálltam, hogy ez mennyire elképesztően izgalmas világ lehet. Éreztem, hogy ez az én utam, és akkor megfogalmazódott bennem, hogy igen, én ezt akarom csinálni.

Ez a valóra vált gyerekkori álom akkor konkrétan egy filmélményhez köthető?

Abszolút! Volt szerencsém eljátszani a konferanszié szerepét azóta már színpadon, és ez tényleg olyan, mint egy hihetetlen, megvalósult álom. Tehát nem is kérdés, hogy a mai napig a Kabaré a legmeghatározóbb film az életemben. Az egész világában van egy fájó életigenlés, és a hangulata is épp annyira depresszív egyben, nyilván a történelmi időszak miatt is, amiben játszódik, hiszen ez a világtörténelem valaha volt legdurvább korszakát idézi.

Gyerekként is akkor ezek szerint megfogtak az erős történetek. Később is az ilyen jellegű produkciók ragadták meg a figyelmedet?

Felnőtt fiatalkorom nagy kedvence az Alfonso Cuarón által életre hívott, Szép remények. Számtalan feldolgozása van Charles Dickens regényének, ebben a filmben Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Ethan Hawke és Anne Bancroft a főszereplők, akit azóta is imádok. Zseniális játékot produkált, de nem csak ebben, azóta is lenyűgöz minden alakítása. Ez a történet akkora elementáris erővel hatott rám, hogy utána elolvastam a regényt is, és a film számos feldolgozását megnéztem.

Akkor nem csak konkrétan ez a film, hanem maga a történet is megfogott?

Valójában igen, hiszen azt, hogy egy film milyen hatással van rám, onnan tudom legjobban lemérni, hogy utána milyen mélyen végzek további kutatómunkát az adott műről. Később, erről a filmről pedig rengeteg mindent megtudtam. Egyrészt utána néztem a rendező életútjának, és kezdtem megérteni, hogy Cuarón számára, hogy miért bírt ekkora jelentőséggel ez a nagyon különleges világ, amit odaálmodott. Például a díszlettervezőt megkérte, hogy minden jelenetben domináljon a zöld szín, de nem akármilyen, hanem az igazi smaragdzöld. Elképesztő, hogy a színekkel mennyit lehet játszani, és ott van még a zene! A filmben Cesária Évora énekelte a "Besome Mucho" c. legendás slágert, ami annyira magával ragadott, hogy a feleségemmel erre a dalra vonultunk be az esküvőnkön. Ez egy szívet tépően gyönyörű dal.

Amúgy ez a film nekem is nagy kedvencem. Meg is hoztad a kedvem, hogy újra megnézzem.

Ugye, nem lehet megunni?! A film művészeti vonatkozása is nagyon erős, emiatt is szeretem. Az a rengeteg csodás festmény! Mindig is oda voltam Francesco Clemente olasz származású világhírű kortárs alkotó munkáiért. A festőnek az egész világon vannak kiállításai, és én is szívesen látnék a szobám falán egy képet tőle. A film összességében fantasztikus művészeti alkotást adott össze, a zeneileg és képzőművészetileg egyaránt.

Most pedig nézd meg galériánkban, hogy az IMDb közönségszavazása szerint melyek minden idők legjobb magyar filmjei!

Galéria / 15 kép

Minden idők 15 legjobb magyar filmje

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Vár álmaid alakja – kerülj harmóniába a testeddel nyárra!

Promóciók

Fedezd fel az exkluzív NOVELLISTA parfümök világát!

Promóciók

Nemzeti Sportrádió – Hajrá, magyarok!

Kép
Stílus

8 klasszikus és időtlen nyári alapdarab, amiben már most elkezdhetsz gondolkodni

Ezek a nyári alapdarabok akár egymással, akár külön-külön is megállják a helyüket a megjelenésedben.

Kép
Életmód

A 10 legjobb vendégsztár a harmincéves Jóbarátokból

Egyik kedvenc sorozatunk, amit máig bármikor szívesen újranézünk. De a főhősökön kívül is voltak benne kiváló alakítások.

Kép
Életmód

Hollywood abortuszra kényszerítette a színésznőket! Avagy a múlt legdurvább botrányai a filmiparban!

Rengeteg titkot rejt a filmipar. Hollywood tele van szörnyű botrányokkal, és ez régen sem volt másképp, sőt! Mutatjuk a legdurvábbakat!

Kép
Életmód

Ezekre a foltokra figyelj: a leggyakrabban vitaminhiányra utalnak!

Megfelelő mennyiségű alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás, csak pár fontos tényező, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egészségesek legyünk és jól érezzük magunkat a bőrünkben. De mi történik akkor, hogy ha mégis gyengének érezzük magunkat, és a tükörbe nézve bőrproblémákkal szembesülünk?

Kép
Stílus

Hoppá! Angelina Jolie a vörös szőnyegen villantotta meg legújabb tetoválását egy szexi, kivágott ruhában! - Egyesek szerint Brad Pittnek akar vele üzenni

Angelina Jolie szexi, kivágott ruhája sem vonhatta el a figyelmet új, igencsak különleges helyre került tetoválásáról.