Aki sokat foglalkozik a fogyókúrák rejtelmeivel, annak valószínűleg nem kell bemutatni a meredek tedd/ne tedd teóriákat, amelyek a hízás hátterében állnak. Mindig riogatnak minket valamivel. Léböjtkúrázz, ne léböjtkúrázz, egyél chia magot, ne egyél chia magot... Lehetetlenség már követni, hogy mi jó és mi nem. Ám a következő hírben a legelszomorítóbb nem az, hogy egyáltalán megszületett a felvetés, hanem az, hogy igaznak is bizonyult.
Ezer éve sikertelenül fogyókúrázók szokták azt mondani, hogy "még a levegőtől is hízom", nos, ezzel nem is tévednek talán akkorát, a Kalifoforniai Egyetem kutatói bebizonyították, hogy ha a levegőtől nem is, de a hizlaló ételek illatának beszippantásától felszaladhatnak a kilók.
Állításukat, amely szerint érzékszerveinknek fontosabb szerepe van az anyagcserében, mint azt eddig gondoltuk, egyelőre csak egereken bizonyították, de mindenesetre az eredmény elég aggasztó. Kiadott tanulmányuk szerint nemcsak attól hízhatunk, ha bevisszük a szervezetünkbe a kalóriákat, hanem attól is, ha szervezetünk észleli azokat, egészen pontosan az agyunk, amely dekódolja a bűnös finomságok illatát.
Vizsgált egereik egy részének elvették a szaglását, míg a másik csoportnak nem, és azoknak az egereknek a súlya, amelyek érezték is az elfogyasztott táplálék illatát, csaknem megduplázódott, míg a többiek alig szedtek magukra vagy még fogytak is. Azonban az egyik kutató, Celine Riera elmondta, hogy megfigyeléseik még gyermekcipőben járnak, a kísérleteket mindenképpen tovább folytatják, végül pedig ezt az eredményt a fogyókúrázók javára szeretnék majd fordítani, akár olyan fogyókúrás szerek kifejlesztésével, amelyek részlegesen tompítják a szaglást.
Addig is senki se szimatolgasson muffinokat, ha nem akar hízni!