Te is imádsz enni? Ezt tedd, ha túlzásba vitted a finom falatokat!

2017. március 31.
Szerző: Kálmán Zsófi

Téged is hozott már kellemetlen helyzetbe az, hogy nem bírtál ellenállni a finomságoknak?

Mind szeretünk finomakat enni, de azt már kevésbé viseljük jól, amikor egy hosszasra sikerült vacsora, egy éttermi randi vagy egy szimpla mozizás úgy végződik, hogy a kellemetlen teltségérzet miatt leginkább csak bebújnánk az ágyba. Vannak más módszerek is!

1. Forró ital

Az egyik legjobb trükk, ha magadba döntesz egy forró italt. Lehet az egy kényeztető forró csoki, kávé, vagy egy csésze tea, ezek mind remekül bevállnak, és gyorsan enyhítik a kellemetlen tüneteket.

2. Kéznél a segítség

Ha hajlamos vagy a haspuffadásra, akkor tarts mindig magadnál emésztést elősegítő gyógyszert. Nem szégyen segítségért folyamodni, hiszen ezek a készítmények természetes módon segítenek neked a haspuffadás megelőzésében. Azt például tudtad, hogy nem étkezés után, hanem étkezés közben kell bevenni? Ha vacsorázni mentek, mindenképp legyen a táskádban egy levéllel!

3. Meleg borogatás

Tarts egy kis pihenőt, ám az egyszerű kanapén való görnyedés helyett - ami csak ront a problémám -, vess be valami tényleg hatásos módszert. A meleg borogatás azonnal enyhíti a fájdalmakat és görcsoldó hatása is gyorsan megmutatkozik.

4. Hűsítő krém

Bevethetsz valamilyen hűsítő vagy mentolos krémet is, amivel a hastájékot és a hátat is érdemes bekenni. Akárcsak a meleg borogatásnál, itt is a görcsoldásé a főszerep.

5. És a nagy kérdés: kell-e orvos?

Nem minden esetben kell közvetlenül gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni. Relatív enzimhiányról beszélünk, ha a panaszok enyhék, és csak nagyobb, zsíros étkezést követően jelentkeznek. Ebben az esetben a vény nélkül kapható enzimpótló szerek segíthetnek. Viszont szakorvoshoz kell fordulni, ha az emésztési zavar spontán, normális étkezés során is jelentkezik vagy testsúlycsökkenés lép fel, ugyanis nagy valószínűséggel a hasnyálmirigy nem termel elég emésztőenzimet, ami abszolút enzimhiányra, azaz hasnyálmirigy betegségre utal. Még több részlet ITT!