Ebben az 5 országban a legjobb nőnek lenni

Forrás: Getty Images
2017. március 14.
Szerző: V. Zsófi

Ezeken a helyeken valódi lépéseket tesznek a nemek közti egyenjogúság elérése érdekében.

A CNN adatai szerint a világban kétmásodpercenként adnak férjhez tízennyolc éven aluli lányokat. Három nőből egyet ér az élete során közeli hozzátartozó által elkövetett fizikai vagy szexuális erőszak. És 2017-ben a nők annyit keresnek, mint a férfiak egy évtizeddel ezelőtt.

Szerencsére azonban vannak olyan országok, melyek jó nyomon járnak és elengedhetetlennek tartják a nemek közti egyenlőtlenségek eltörlését. A szerint Magyarország a 25. helyen áll, de megnéztük, kik kerültek a legjobb 5 közé, és mit tanulhatnánk tőlük.

Olvasd el ezt is!
12 feminista vicc, amit tuti nem bírsz ki röhögés nélkül

1. Svédország

A skandináv ország a női jogok bajnoka. A fizetett 480 napos szülési szabadságot egyenlő arányban veheti kia két szülő, az óvodák közül pedig sok gender-semleges nevelést biztosít az egyenlőtlenségek elkerülése végett. No és persze az ország minisztereinek fele is nő.

2. Dánia

Más országokhoz képest jóval kisebb a férfiak és nők közötti különbség az oktatás, a gazdaság, az egészség és a politika terén is. Ráadásul az Unió egyik legrugalmasabb szülési szabadságra vonatkozó rendszere is náluk található.

Olvasd el ezt is!
10 zseniális találmány, amit nők találtak ki

3. Norvégia

Norvégiában a nők 35 hét szülési szabadságot vehetnek 100%-os fizetéssel, vagy 45 hetet 80%-ossal. A többi skandináv államhoz hasonlóan az élen jár a nemek közötti egyenlőségért folytatott harcban.

4. Hollandia

Az elsőszülő anyáknak (legalábbis részben) biztosító által fizetett nővér segít. De folyamatosak az előrelépesek az egyelőség felé sok más területen is.

5. Kanada

Kanada a női jogok védelmét a bel- és külpolitikája réyzeként kezeli, ezáltal sokkal fontosabb szerepet kap, mint sok más fejlett országban.

A top10 így alakul a 6. helytől: Finnország, Svájc, Ausztrália, Ausztria, Új-Zéland, a többit pedid találod,

Business Insider