Tudósok szerint visszafordítható az öregedés

Forrás: Europress
2016. december 20.
Szerző: V. Zsófi

Ez az új kutatás elképesztő eredményekről számol be.

A Cell magazinban nemrég közzétett kutatás azt találta, hogy egy újfajta génterápia visszafordíthatja egereknél az öregedést. A Salk Institute tudósai négy gént azonosítottak, melyek az egér bőrsejtjeit indukált pluripotens őssejtekké alakítja.

Hat hetes kezelés után az egerek fiatalabbnak néztek ki, megerősödött a gerincük és javult a szív- és érrendszerük állapota is. A kezelt állatok pedig 30%-kal tovább éltek és gyorsabban gyógyultak be a sérüléseik.

Olvasd el ezt is!
Itt az új, sokkal menőbb lávalámpa

„A kutatásunk megmutatta, hogy az öregedésnek nem kell egyetlen irányba haladnia. Óvatos modulációval az öregedés folyamata visszafordítható lehet.”

-

- mondta Juan Carlos Izpisua Belmonte, a kutatás vezetője a The Guardiannek.

No persze a technológia egyelőre nem elérhető az emberek számára, de a kutatók azt jósolják, hogy ezeknek a géneknek a kémiai megközelítése tíz éven belül eljuthat a klinikai tesztekig. Izpisua Belmonte ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a technológia nem vezet majd halhatatlansághoz, mert:

„Továbbra is lesznek határai az öregedés teljes visszafordításának. A célunk nem csak az élettartam, hanem még inkább az egészségtartam meghosszabbítása.”

-

Hűha, itt a jövő a kapuban!