Ennyit a Grincsről! 5 kutatás, ami bizonyítja, hogy a karácsony jót tesz az egészségnek

2016. december 13.
Szerző: Kálmán Zsófi

Ezek az érvek még a legnagyobb ellenzőket is térdre kényszerítik.

Olvasd el ezt is!
5 tudományosan igazolt tipp, hogy épelméjű maradj az ünnepek alatt

1. A vörösbor jót tesz az immunrendszernek

A kutatások szerint, aki hetente megiszik néhány pohár vörösbort, annak szervezete 40 százalékkal jobban felveszi a harcot a téli megfázással szemben. És akkor még nem beszéltünk a forraltbor alapját adó fűszerekről, hisz a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg is jó hatással van a szervezetre.

2. A shoppingolás meghosszabbítja az életet

És nem a maratoni gyaloglás miatt, bár az sem elhanyagolható, mint edzés. Egy tanulmány bebizonyította, hogy szociális szempontból is megvannak az előnyei. Az üzletekben való nézelődés enyhíti a magányt és erősíti lelki egészségét.

3. Ünnepi ebéd kellene minden napra

A menüben persze ilyenkor szerepel néhány tiltólistás fogás, ám az ünnepek alatt legalább megadjuk a módját az étkezésnek. Leülünk a szépen megterített asztalhoz és kivételesen nem rohanva vagy a TV-t bámulva kapunk be néhány falatot, ez pedig nagyon jó hatással van az emésztésre.

4. A karácsony bulikon oldódik csak igazán a feszültség

Az ajándékok beszerzése és a tömött plázák sokaknak okoznak ilyenkor fejfájást, de a céges bulik legalább ennyire oldják a stresszt. Ilyenkor még azok is elengedik magukat, akik egyébként évközben sosem vetik bele magukat az éjszakába, valamint néhány pohár után akár még a munkahelyi feszkók is megoldódhatnak az eddig unszimpatikus kollégával.

5. Adni tényleg jó

Persze kapni is, ám egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy az ajándékozás tényleg öröm. Ez ugyanis dopaminokat szabadít fel az agyban, melyek hatása még a legfinomabb csokival is vetekedik. És ha az ajándék mellé még egy ölelést is kapunk, akkor a boldogság szó szerint szétárad szervezetünkben.