Smaragd, a zöld istennő

Smaragd, a zöld istennő

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Facebook
Twitter
Pinterest

Meseszép antik smaragd ékszerek kerülnek hamarosan aukcióra!

A leghíresebb smaragd ékszerek között természetesen az első helyen Elizabeth Taylor 100 millió dollár értékű ékszerkollekciója áll, amit férjétől, Richard Burtontől kapott. Történetében azonban mégsem ez a leglenyűgözőbb. 1906-ban a spanyol király esküvőjére Madridba érkező Jagatjit Singh maharadzsa, az üdvözlésére összegyűlt tömegben felfedezett egy mindössze 16 éves flamenco táncost: Anita Delgadot, akit egy évvel később feleségül is vett. A 19 születésnapjára kapta Kapurthala hercegnője azt a gyönyörű hold alakú smaragddal ékített (ami eredetileg a maharadzsa kedvenc elefántját díszítette) brosst, amit a Christie’s Aukciósház 2007-ben 78500 fontért (27 millió Ft) árverezett el.

De mit is kell tudni erről a drágakőről? A smaragd a berill ásvány egy zöld színű fajtája. A legértékesebb a nem túl sötét, de nem is túl világos, vibráló zöld. Sokszor a zöld több színárnyalata is megtalálható benne, ezért a csiszolónak úgy kell vágnia, hogy a legszebb színe érvényesüljön. A teljesen tiszta, átlátszó smaragd a legritkább és legdrágább. Jellemzően apró zárványok találhatóak benne, de ezek nem feltétlenül számítanak hibának, sőt a szintetikus társaiktól éppen ezek segítenek megkülönböztetni őket.

Ez a feltűnő drágakő volt Kleopátra kedvence is, úgy tartotta, hogy Vénusz szépsége lakozik benne, ezért szívesen fiatalította magát viselésükkel. Maga a név, smaragd, valószínűleg a görög „smaragdos” szóból származik, ami annyit jelent “minden kövek zöld istennője”. Amíg a spanyolok a 16. században fel nem fedezték Amerikát, a legtöbb Egyiptomból érkezett. Napjainkban is a kolumbiai lelőhelyeken találják a legtisztább smaragdokat. Innen származik az eddig ismert legnagyobb is, a bécsi Szépművészeti Múzeumban látható 2680 karátos kő is, amiből III. Ferdinándnak készítettek egy igazán értékes vázát.

A smaragd mind a mai napig a nagy divatházak egyik kedvenc drágaköve a gyémánt mellett. Vibráló színével megfiatalítja viselőjét, remek kiegészítője a feltűnőbb vagy akár az egyszerűbb ruháknak is. Éppen ezért a vörös szőnyeges események egyik kedvenc kiegészítője is. A 2009-es Oscar gálán Angelina Jolie viselt egy 2,5 millió dolláros, 115 karátos, csepp alakú smaragd fülbevalót és a hozzá illő 65 karátos gyűrűt.

Válogasson Ön is a zöld istennővel ékített ékszerek között. Jöjjön el, és próbálja fel ékszereinket a 69. Művészeti aukció kiállításán október 29-től november 7-ig a BÁV Aukciósházban.

További információ! www.bav.hu/aukcio

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!