Ezért ne olvass emaileket munkaidőn kívül!

Forrás: Europress
2016. augusztus 5.
Szerző: V. Zsófi

Új kutatás elkeserítő eredménnyel.

Amikor kikapcsolod nap végén a számítógépet a munkahelyeden és elindulsz haza, nagy az esély, hogy nem hagyod abba a munkát a következő reggeli érkezésig. Talán még ránézel az emailjeidre a metrón, válaszolsz a sürgősebbekre vacsora közben és még az ágyban fekve csekkolod, mit írtak vissza. Veled is előfordul?

Egy új amerikai kutatás azonban úgy találta, hogy nem tesz jót nekünk, ha képtelenek vagyunk lekapcsolódni a munkáról. Azt vizsgálták a professzorok, hogyan hat ránk, ha mindig készenléti üzemmódban vagyunk a munkahelyünkön kívül is és azt találták, nem tesz jót a szellemi egészségünknek. Érzelmi kimerültséghez vezet és a munka-család egyensúly felbomlásához.

Olvasd el ezt is!
Aggódás a megoldás az aggódásra

A tanulmány arra is kitér, hogy a cégek elvárásként tekintenek a munkaórákon kívüli emailezésre, ami akadályozza a felépülés foylamatát. Képtelenek vagyunk pszichológialag elválasztani magunkat a munkától, mert a folyamatos kapcsolatban maradás olyan érzéssel tölt el, mintha dolgoznánk.

Nem az a fontos, hány órát töltünk emailek olvasásával és megválaszolásával munkaidőn kívül, hanem, hogy mennyire elvárás ez a cégtől. Ha a cég normálisnak tartja, hogy állandó szorongásban élsz a várható és váratlan fenyegetésektől tartva, akkor van baj. Vagyis, ha normalizálódik, hogy vasárnap este percenként csekkolod a telefonod, hogy írt-e már a főnököd, majd meg is válaszolod a levelét.

Az emberek egészsége és jó közérzete szempontjából fontos, hogy a munka és a magánélet egyensúlyban legyen, amikor ez nem történik meg, akkor szorongani kezdünk, depressziósak leszünk. Előfordulhat, hogy elkezdünk beteget jelenteni, csökken a teljesítőképességünk és a céghez való elkötelezettségünk.

Azt javasolják a kutatás készítői, hogy a vezetővel megbeszélve vezessünk be emailmentes napokat vagy mindig cserélődjön, ki az ügyeletes esti emailolvasó a csapatban.

Veled is előfordul, hogy az estéket vagy a hétvégét munkával töltöd?