Cindy Crawford titkai: Ez kell ahhoz, hogy profi modell váljon valakiből

2015. november 18.
Szerző: Kálmán Zsófi

Cindy Crawford szupermodell, és még mindig bombanő, remek anya, egy igazi életmód mogul. Az összes nagy névvel dolgozott már, szóval tenyerében van a szakma, tekintve azt is, hogy milyen hosszú ideje ível felfelé a pályája.

Nemrég írásra adta a fejét, és egy könyvbe sűrített mindent, amit a szakmáról tud és gondol. Azokat az információkat, amik hasznára vállhatnak egy kezdő modellnek, vagy azoknak, akinek megfordult már a fejében ez a pálya. Karrierjébe enged hosszas betekintést, sztorizgat, és közben mindenhova odacsempész egy kis tudnivalót. Hogy mi kell ahhoz, hogy jó modell váljon belőled? Nézd meg, mit tanácsol Cindy Crawford!

1. Sokkal több kell a modellkedéshez, mint egy szép tekintet.

"Mindig arra gondolok ilyenkor, amit Richard Avedon tanított nekem. Ragaszkodott ahhoz, hogy ne csak úgy belenézzek a kamerába, mint egy közönséges modell, hanem töltsem meg a képet tartalommal, gondolatokkal. Mindig legyen üzenet, amit sugározni akarsz, még akkor is, ha az csak annyi, hogy: Vegyél meg. Ez csak 3 dollár (a Vogue ára akkoriban). Ő tanított meg arra, hogyan pózoljak a kamera előtt, és minden kattintás szüljön újabb és újabb gondolatokat a fejemben. Ezt a mai napig alkalmazom. A legtöbb fiatal modell arca kifejezéstelen, de Avedon nem szereti ezeket az üres képeket, nem is készít hasonlót. Ha kezdtek elkalandozni a gondolataim, és épp a napi bevásárláson agyaltam, azt mindig tudta. Rám szólt, és addig nyaggatott, míg nem látta a szikrát a szememben."

2. Nem mindenkit nyűgöz le egy Vogue címlap.

"A mai napig emlékszem mennyire izgatott voltam, mikor megjelent az első Vogue címlapom. Épp Chicagóba akartam repülni, mikor megláttam az újságárusnál a friss magazint. Gyorsan magamhoz vettem három példányt és megközelítettem a pénztárost, remélve, hogy felismer. Még csak fel se nézett rám, csupán annyit mondott: Tud róla drága, hogy három egyforma magazint vesz?"

3. Nem kell félned attól, hogy nemet mondj

"Tudom, egy modellnek az a feladata, hogy azt csinálja, amit a fotós mond neki. De azt is gondolom, egy fotósnak az lenne a dolga, hogy figyeljen a modell közérzetére. Ez velem sem volt mindig így, és meg kellett tanulnom, hogy nekem kell megvédenem magam, és kiállni az érzéseimért. Előfordult, hogy eréjesebben kellett szólnom, ha valami elfogadhatatlan volt számomra, de lassan megtanultam ennek is a módját."

4. Ne feledd, előadó vagy!

"Egyszer Helmut Newton kiállított az utcára, a szerinte legtökéletesebb uniformisban, ami fürdőruha és magassarkú. Letett a kalapját a földre, és minden arra járónak felajánlott egy közös polaroid képet velem, persze némi pénz ellenében. Nagyon jól éreztem magam akkor, vicces volt, és addig játszottunk míg össze nem gyűlt egy finom ebédre való."

5. A pózoláshoz tehetség és gyakorlás kell

"A modellkedés olyan, mint az összes többi munka. Van tehetség, de minden esetben fejleszteni kell a készségeidet és gyakorolnod kell, ha sikeres akarsz lenni. Meg kell tanulnod használni az arcodat, hogy mi a legelőnyösebb számodra, és milyen egy természetes mosoly. Beletelt legalább 10 évembe, mire ezeket mind megtanultam. Talán ezért nem mosolyogtam sokat a pályám kezdetén."

6. Sosem tudhatod előre, mi lesz nagy durranás

"Amikor először láttam a kész videóklipet (Freedom! '90), emlékszem kissé csalódott voltam, és úgy éreztem mintha alulmaradtam volna. Mindenki olyan gyönyörű volt benne. Naomi (Campbell) magával ragadó volt a szűk ruhájában, Tatjana (Patitz) olyan menő volt a cigifüstbe burkolózva, én meg csak beszálltam egy kádba és kész. Abban az időben nem voltam képes belátni azt, amit már mindenki más tudott. Az emberek imádták ezt a videót, hatalmas volt a siker, és megállás nélkül játszották az MTV-n"

7. Komolyan gondolod a karriered? Tanulj!

"Nekem kellett megtanulnom mindent, amit nem tanítanak az iskolában. Fiatal modellként álmodni sem mertem arról, hogy olyan nagy nevek stúdiójába tehet be a lábam, mint Avedon, vagy (Irving) Penn. De mégis így történt. Ám hiába ismertem meg munkájukat és egyéni stílusokat, értenem kellett a nyelvükön is. Sokat figyeltem, és jegyeztem mindent amit mondtak, majd otthon elvégeztem a mondjuk úgy, házifeladatot. Ha nem lettem volna képben, nem értettem volna mire hivatkoznak, és mit akarnak tőlem, mikor azt mondják: film noir vagy Jean Shrimpton. Szóval a szakma ismerete egy modellnek is kötelező."

Nézd meg ezt is!
Mindenkiből lehet modell? - Hétköznapi emberek nagy divatkampányokban