12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

12 dolog, amit biztosan nem tudtál a hamburgerről

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Facebook
Twitter
Pinterest

Új rovat az InStyle.hu-n! Erm Róbert, a szentendrei Erm’s Burgerbistro tulajdonosa blogol nektek a street food-történelem legizgalmasabb pillanatairól! E heti vizsgálódásunk tárgya a hamburger lesz.


1. Azt, hogy honnan ered a hamburger, pontosan nem lehet tudni. A 4. században az ókori Rómában is találhatóak olyan írások, melyekben marhahús pogácsa „ isicia omentata” volt keverve fekete és zöld borssal fenyőmaggal és fehér borral. Ezekből pogácsákat készítettek és úgy sütötték ki .
2. A 12. században a nomád mongolok fő élelmiszere a kumisz a ló vagy teve hús. A gyorsan mozgó lovas sereg sokszor képtelen volt megállni és tábort verni. Ezért étkezéseik is gyakran lóháton történt. Néhány szelet húst becsomagolva a nyereg alá tettek és az a hőtől és a súrlódástól teljesen szétmállott. Így alakult ki a darált hús. Amikor Dzsingisz kán unokája Kublai Khan megszállta Moszkvát a harcosai bevezették a darált lóhúst, melyet később bifszeknek neveztek el.

gif


3. A későbbiekben Németországba is eljutott ez a fajta húskészítmény, ahol kapribogyót, hagymát sőt még kaviárt is tettek a keverékbe és az utcán árulták.
4. Egyes teóriák szerint egy ősi zsidó bölcs javaslatára, a megsütött húsvéti bárány húst friss füvekkel kovásztalan lapos kenyér közé tegyék és úgy fogyasszák. Ez inkább lehet elődje wrapnak. De ez a fajta kenyér nem terjedt el Európában olyan módon mint a cipó.

Table with hamburger and condiments
Table with hamburger and condiments


5. Egy másik történet szerint 18.századi arisztokrata az inasát rendre arra utasította, hogy úgy hozzon neki húst, hogy az két szelet kenyér között legyen. Fontos volt, hogy ne kelljen villát használnia és az egyik keze szabad maradjon, hogy a kártyázást ne kelljen megszakítania és ne zsírozza össze a lapokat.
6. A 19. század első felében a transzatlanti útvonalakon meginduló bevándorlási hullám az Új világ felé elsősorban a hamburgi kikötőkből indult. A legelterjettebb célállomás a New York volt. Mivel a bevándorlók mellett rengeteg matróz is érkezett a hajókkal, így a helyi éttermek nekik kezdték elsősorban árulni a Hamburg stílusú staekeket.

gif


7. Az első húsdaráló gépet egy német mérnök, bizonyos Karl Drais találta fel és jegyeztette be az Egyesült Államokban. Ennek a gépnek a segítségével már nem volt akadály a darált hús nagy mennyiségű forgalmazásának. A húsdaráló használatának népszerűsödésével egyenesen arányosan kezdett háttérbe szorulni a német múlt és nagyszerű amerikai ételek láttak napvilágot, mint a hot dog és a fasírt.
8. Ezzel egyidőben az iparosodás és a gyorsan változó társadalom étkezési szokásai is megváltoztak. Az embereknek egyre kevesebb idejük jutott az étkezésre. Az utcákon és a gyárak közelében megjelentek az első mozgó árusító helyek és telepített fix büfék. Egyszerre többen többféle módon kezdtek hamburgereket készíteni.

gif


9. Volt aki kenyérben, volt aki cipóban árulta. Az első hamburgerek csak hús és pékáruból álltak, aztán fokozatosan bővítették a szendvicseket. 1888-tól F.& J. Heincznek köszönhetően már ketcup is kerülhetett a szendvicsekbe. A zöldségek közül először a finomra vágott hagymát tették a hamburgerbe, majd fokozatosan a salátát ( BLT szendvics, bacon-lettuce-tomato ) vagy savanyú káposztát ( Rúben szendvics).
10. A hamburger bumm Amerikában az 1940 es években kezdődött. Egyre másra nyitottak üzletláncok, melyek vagy eltűntek vagy világ méretűvé váltak. A hamburger mellé megjelentek az üdítők is mint pl. a cola A történetet innen már mindenki ismeri.

gif


11. Magyarországon is voltak büfék, ahol volt hot dog és hamburger is, meg üdítő. Ezek egy kicsit másmilyenek voltak. Jók voltak. Gyerekként szerettem amikor kaptam hamburgert egy marék csalamádéval ketchuppal és mustárral óriás puffancsban. A hús extra vékony és ízetlen volt, de valamiért mindig-még ha a fele ruhámon is csorgott lefelé- úgy érezem tök menő dolog hamburgert enni.
12. Az elmúlt pár évben jobbnál jobb hamburgerezők jelentek meg ország szerte. Az egyedi ízek, a jobbnál jobb ötletek és hamburger kreációk széles választéka elözönlötte az utcákat. Mindegyik jó, mindegyiket egy-egy család vagy baráti társaság találta ki és hozta létre a saját ízlésük és ízviláguk szerint.

Fotó: Erm's Bistro
Fotó: Erm's Bistro
A korábbi bejegyzéseket itt találod.

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!