Túlzásba vihető a retinol hasznlálata? Utánajártunk, mi az ajánlott mennyiség és gyakoriság!

Túlzásba vihető a retinol hasznlálata? Utánajártunk, mi az ajánlott mennyiség és gyakoriság!
Forrás: Pexels / Karolina Grabowska

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Túlzásba lehet-e vinni az egyik legnépszerűbb kozmetikai termék használatát? Létezik-e, hogy túl sok retinol tartalmú készítményt használunk, és ezzel kárt okozhatunk-e a bőrünknek, vagy az egészségünknek? Cikkünkből megtudhatod!

Kozmetikusok és bőrgyógyászok is megegyeznek abban, hogy a bőrápolás egyik kulcsa a retinol, aminek rengeteg előnye van. Serkenti a bőrsejtek termelődését, szabaddá teszi a pórusokat, hámlaszt, és fokozza a kollagéntermelést is, így küzd a finom ráncok kialakulása ellen. Így igazi jolly joker, aminek a használatát szinte nem lehet elég fiatalon elkezdeni és számos hidratálóban, szérumban, pakolásban, maszkban, vagy egyéb arcápolási termékben megtalálható.

Először is tisztázzuk, hogy pontosan mi is az a retinol?

Ez nem más, mint egy A-vitamin-származék, ami tudományosan bizonyítottan segít a bőrsejtek újratermelődésének szabályozásában a fokozott kollagéntermelés által. Hozzájárul a bőr tónusának és textúrájának javításához, ezáltal az egységesebb bőrfelszín képződéséhez. A szebb és természetesebb megjelenés mellett segít csökkenteni a bőr pigmentációját, elszíneződését, tehát felveszi a harcot a nem kívánt pigmentfoltokkal is, valamint segít az apró ráncok eltüntetésében is, sőt, ha ez még nem lenne elég, a problémás bőrre is gyógyír, mivel segít a bőrpír, a pattanások és az apró bőrhibák csökkentésében is.

Ez is érdekelhet

Nézzük, mit javasolnak a szakértők, milyen mennyiségben és milyen gyakran érdemes használni a retinolt?

Akár minden este használható, de a kezdetekkor érdemes hetente csak néhány alkalommal bevetni, és fokozatosan hozzászoktatni a bőrt a retinolhoz. A bőrgyógyászok szerint az a legjobb, ha eleinte alacsony koncentrációval kezdünk, és ügyelünk arra, hogy csak borsónyi mennyiséget vigyünk fel az egész arcra. Lassan tanácsos növelni a használat gyakoriságát, amint megbizonyosodtunk arról, hogy a bőrünk és a szervezetünk egyaránt jól tolerálja, javasolják a bőrgyógyászok. Bőrtípustól függően meglehet, hogy belekerül pár hétbe, mire a bőr hozzászokik a retinol rendszeres alkalmazásához, így mindenképp érdemes a fokozatos hozzászoktatás mellett dönteni, és eleinte csak heti két-három estével kezdeni.

Milyen mellékhatásokat tapasztalhatunk a retinol használata során?

A megkérdezett szakértők szerint ez nagyban függ a retinol használatának gyakoriságától, de a használt arcápoló szer erőssége és retinoltartalma is nagyban befolyásolja, hogy miként reagál rá a szervezet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az enyhe bőrpír, a hámlás, és a fokozott bőrérzékenység és szárazság leginkább a száj és a szem körül. Legdrasztikusabb esetben akár retinol égést is tapasztalhatunk, ami a bőr erőteljes kipirosodásához, és az égési sérüléshez hasonló tünetekhez vezet, ez azonban igen ritka, és a legtöbb esetben szinte senkinél nem okoz a retinol ilyen jellegű panaszokat. Természetesen ilyen esetben azonnal fel kell függeszteni a panaszt kiváltó termék alkalmazását, és célszerű a bőrt inkább hialuronsavat tartalmazó szerrel ápolni. Valamint nem szabad megfeledkezni a fényvédelemről sem, hiszen a a retinol érzékenyebbé teheti a bőrt a nap sugaraival szemben, akkor is, ha egyébként semmilyen kellemetlen mellékhatást nem vált ki a rendszeres alkalmazása.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a retinolos készítményeknél nagyon fontos a mennyiség, így sosem szabad egy mogyorónyi adagnál többet egyszerre felvinni az arcra, továbbá várandósok esetében javasolt a retinol alkalmazásának mellőzése.

Tudtad, hogy nem véletlen, az arcod éppen melyik részén alakulnak ki a ráncok? Ennek a jelentését a galériára kattintva megtudhatod!

Galéria / 7 kép

Erre utal az, hogy az arcodon hol vannak a legmélyebb ráncok

Megnézem a galériát

Videók

Szépség

Bosszantanak a striák? 5 tipp, amivel látványosan elhalványíthatod a csíkokat még a nyár előtt

Életmód

10 szokás olyan nőktől, akiknek mindig tiszta az otthonuk

Promóciók

Így csökkenthető a tandíj az egyetemen / főiskolán

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

6 csillagjegy, akit elhagy a szerencse a májusi újhold idején

Ezek a csillagjegyek nem fogják szeretni az újholdat májusban.

Kép
Életmód

Hihetetlen, de igaz! 3 gyümölcs, ami segít eltűntetni a hasi zsírpárnákat

Ezek a gyümölcsök nemcsak finomak, hanem szuper hatással vannak az egyik legkritikusabb pontunkra is.

Kép
Sztárok

Nem is egy, rögtön három Omegát villantott Barry Keoghan a Met-gálán

Az ír színész mindkét csuklójára, de még mellényzsebébe is jutott egy különleges darab. Azért a többiek sem spóroltak.

Kép
Sztárok

Mesébe illő! Íme a 10 legszebb Vera Wang esküvői ruha, amit sztárok viseltek

Vera Wang neve már teljesen összefonódott az esküvői divattal: ő diktálja a trendeket. Nem véletlen, hogy a sztárok is vele tervezteti meg esküvői ruháikat. Mutatjuk a 10 legszebb ruháját!

Kép
Sztárok

Eljegyezték A Bridgerton család sztárját: hatalmas gyémántgyűrűt kapott - FOTÓ

A MET-gálán jelentette be A Bridgerton család gyönyörű színésznője, hogy eljegyezték! Gyémántgyűrűjéről senki nem tudta levenni a szemét.

Kép
Stílus

Most ezek a legnépszerűbbek: 5 sportcipő, amit imádnak a stílusos nők 2024-ben

Nem kell félni! Ugyanis idén se maradunk menő sportcipők nélkül!