Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története

Skizofrénia és sokkoló gyógykezelések: Fülöp herceg édesanyjának filmbe illő története
Forrás: Getty Images

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Facebook
Twitter
Pinterest

Fülöp herceg édesanyjára, Aliz hercegnőre nem kis terheket rótt az élet.

Fülöp herceg édesanyja, Aliz hercegnő 1885-ben látta meg a napvilágot a windsori kastélyban, Lajos Sándor battenbergi herceg és Viktória hessen–darmstadti hercegnő első gyermekeként. Édesanyja Viktória brit királynő egyik unokája volt, a család pedig épp nála volt vendégsében, amikor megindult a szülés, így a kislány az angliai városban született. Aliz hallássérült volt és leginkább szájról olvasott, de ez később nem akadályozta meg abban, hogy négy nyelven sajátítson el, így nemcsak németül és angolul tanult meg tökéletesen, de franciául és görögül is.

A hercegnő már egészen fiatalon számos társasági eseményen részt vett. 1902-ben, VII. Eduárd brit király koronázásán ismerkedett meg I. György görög király negyedik fiával, András görög és dán királyi herceggel. A találkozásból szerelem, majd 1903-ban esküvő lett. Nászukból öt gyermek született: Margit, Teodóra, Cecília, Zsófia és Fülöp herceg. Legkisebb és egyetlen fiúgyermekük még csak 18 hónapos volt, amikor 1922-ben édesapját, Andrást száműzték Görögországból. A családnak a brit Királyi Haditengerészet hajóján sikerült elhagynia Korfu szigetét, és Franciaországban telepedtek le, ahol Aliz áttért a görög ortodox vallásra.

Kép
forrás: Getty Images

Aliz hercegnő romló egészségi állapota...

András herceg az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, és idővel elhidegült feleségétől Aliz hercegnőtől, aki pedig olyan súlyos mentális problémákkal küzdött, hogy nemcsak hangokat hallott, de úgy gondolta, hogy fizikai kapcsolatban áll Jézussal és más szentekkel is. Szülei tehát ilyen terhekkel a vállukon képtelenek voltak tisztességes körülményeket teremteni a gyermek Fülöp hercegnek, ezért egy ideig a rokonok vették magukhoz őt.

Fülöp 9 éves volt, amikor édesanyjánál skizofréniát diagnosztizáltak és akarata ellenére szanatóriumba vitték. Először Berlinben helyezték el, majd innen végül a svájci Kreuzlingenbe került, ahol olyan kezeléseknek vetették alá, melyek többek közt korai menopauzát idéztek elő nála, bár többször is megpróbált megszökni az intézményből, sajnos sikertelenül. Végül Olaszországba vitték, ahonnan saját közbenjárásának köszönhetően kiengedték. Családját egészen 1937-ig nem látta, férjével pedig hosszú idő után először a repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Cecília lányuk temetésén találkozott 1938-ban. Aliz hercegnő hamarosan visszatért Athénba és rangjához képest kimondottan visszafogott otthont választott magának. Életét a rászorulóknak szentelte, szegénykonyhákon és a Vöröskeresztnek dolgozott, mindez pedig nem volt számára ismeretlen, hiszen egykoron a Balkán-háború alatt ápolónőként szolgált több katonai kórházban is. A második világháború alatt zsidókat bújtatott és félelmet nem ismerve tudta siketségére hivatkozva elterelni magáról a németek felmerülő gyanúját. Férje, András 1944-ben hunyt el, ám erről a hírről a második világháború miatt csak hetekkel később értesült. 1949-ben megalapította a Márta és Mária keresztény apácarendet a görögországi Tínosz szigetén, ahol szinte haláláig élt és dolgozott. Mondhatni igencsak aktívan. Aliz jótékonykodással töltötte az idejét ez idő tájt, kétszer is adománykörútra utazott az Egyesült Államokba, illetve a közélettől sem vonult teljesen vissza, hiszen többek közt tiszteletét tette II. Erzsébet koránázásán is. 1967-ben romló egészségi állapota és a görög politikai viszonyok miatt menye jobbnak látta azt, ha anyósa a közelükbe költözik, és a Buckingham-palotában alakítottak ki neki egy kis lakrészt. Aliz végül két évvel később, 1969-ben itt is hunyt el. Először a windsori Szent György-kápolnában temették el, még annak ellenére is, hogy utolsó kívánsága az volt, hogy az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna-templomban helyezzék örök nyugalomra nagynénje, Jelizaveta Fjodorovna mellett Jeruzsálemben. Ezen kívánságát végül 1988. augusztus 3-án a család teljesítette is.

Kép
forrás: Getty Images

Kíváncsi vagy még több izgalmas történetre a királyi családról? Míg Teadélután első évada a múlt és jelen század legbefolyásosabb női alakjával, II. Erzsébettel foglalkozott, addig a második évadban már Fülöp herceg különleges élete került a középpontba. A férfi, aki a királynő 70 évig tartó uralkodása alatt végig mellette állt, vagy egy lépéssel lemaradva, ha a protokoll éppen úgy kívánta!

Hallgasd meg a Teadélután második évadának első adását, amiből minden kiderül!

Ebben a galériában pedig 10 érdekességet találsz Fülöp hercegről!

Galéria / 10 kép

10 dolog, amit nem tudtál Fülöp hercegtől

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Életmód

A legboldogabb nők 6 közös tulajdonsága

Kép
Életmód

Nem fogyasztod eleget, pedig jót tesz egészségednek: a spárga jótékony hatásai!

Külföldön megőrülnek a spárgáért, ez persze nem csoda, hiszen számos jótékony hatása van, melyek miatt abszolút érhető, hogy ilyen nagy népszerűségnek örvend. Azonban annak ellenére, hogy Magyarországon hatalmas területen termelik, mégis meglepően kevesen fogyasztják. Nos, mi most megpróbálunk meggyőzni arról, hogy miért építsd be az étrendedbe ezt az igazán szuper zöldséget.

Kép
Életmód

A banánnál is hatásosabbak! Káliumban gazdag ételek, amikkel szíved egészségét támogatod

A banán talán a legismertebb káliumban gazdag étel, de számos más egészséges élelmiszer jó káliumforrás. És, hogy miért van szükségünk káliumra? Többek között szabályozza a vérnyomást, a szívritmust, a sav-bázis egyensúlyt és szerepet játszik az idegrendszeri jelek továbbításában.

Kép
Sztárok

Néhányan sokkal sikeresebbek lettek: 10 eredményes sportoló, aki színészi pályafutásba kezdett

Van, aki jól döntött, hogy váltott: íme azok a sportolók, akik színészi pályafutásba kezdtek.

Kép
Életmód

Hollywoodon túl! 10 nem amerikai film, amit egyszer látnod kell

Íme azon európai filmek listája, melyben mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez legközelebb álló darabokat!

Kép
Életmód

8 dolog, amit gyakrabban kellene takarítanod az otthonodban, mint gondolnád - naponta lenne az ideális!

Lehet, hogy eddig nem tudtad, de bizony vannak az otthonunkban olyan fontos dolgok, melyeket minden nap érdemes letörölni, letakarítani, ezzel is megakadályozva a baktériumok és kórokozók felhalmozódását.

Kép
Szépség

Cindy Crawford 33 éve csak erre a testápolóra esküszik - ez a száraz bőrűek megmentője!

Cindy Crowford már 25 éves kora óta használja ezt a testolajat, amit kifejezetten a száraz bőrűeknek ajánlunk!