Egy boldogtalan gyermekkor története: Ezért nem látta Fülöp herceg kisfiúként a szüleit

Egy boldogtalan gyermekkor története: Ezért nem látta Fülöp herceg kisfiúként a szüleit
Forrás: Getty Images
Facebook
Twitter
Pinterest

Fülöp herceg gyerekként olyan szomorú családi tragédiákat élt át, amelyek kétségtelenül örökre megváltoztatták az életét.

A néhai Fülöp herceget bár sokan úgy ismerték mint Edinburgh hercegét és II. Erzsébet királynő férjét, aki élete nagy részében nyugalomban és jómódban élt, azért az ő életútjában is voltak olyan meglepő szálak, melyekről a királyi család körüli keringő történetekben kimondottan kevés szó esik.

Fülöp, András görög királyi herceg és Battenbergi Aliz, ötödik és egyben egyetlen fiúgyermekeként, Görögország és Dánia hercegeként látta meg a napvilágot 1921. június 10-én, Korfun. Fülöp herceg mindössze 18 hónapos volt, amikor a kialakult görög-török forradalom miatt nagybátyja, I. Konstantin görög király kénytelen volt lemondani a trónról, miközben édesapját, Andrást egy megtagadott felettesi parancs miatt először halálra ítélték, majd enyhítve a helyzetet végül "csak" száműzték az országból. Ebben a helyzetben a családnak nem volt más esélye, mint menekülőre fogni. A brit Királyi Haditengerészet hadihajóján sikerült végül elhagyniuk Korfu szigetét, az útra pedig a kis Fülöpöt egy narancsos ládába rejtették.

Kép
forrás: Getty Images

A száműzetés első éveiben édesapja, András az alkoholba és a szerencsejátékba menekült, és idővel elhidegült feleségétől. A pár mivel képtelen volt békében együtt élni, így jobbnak látták ha a Fülöpöt kihagyják ebből a kapcsolati hullámvasútból. A kisfiút ezért hosszabb-rövidebb időre rokonokhoz küldték, aki emiatt úgy nőtt fel, hogy szinte alig találkozott vérszerinti szüleivel.

Persze joggal merül fel a kérdés, hogyha apja szenvedélyei miatt nem tudott eleget tenni szülői kötelezettségeinek, akkor a kisfiú egész egyszerűen miért nem marad az édesanyjánál?! Nos, sajnos Aliz hercegnő súlyos mentális problémákkal küzdött, nemcsak hangokat hallott, hanem úgy gondolta, hogy fizikai kapcsolatban áll Jézussal és más szentekkel is. Fülöp mindössze 9 éves volt, amikor édesanyjánál skizofréniát diagnosztizáltak és szanatóriumba vitték, ahonnan saját közbenjárása miatt végül 2.5 évvel később kiengedték, sajnos későn, ugyanis családja ekkora már teljesen szétesett.

A 14 éves Fülöp egy iskolai darabban.
forrás: Getty Images
A 14 éves Fülöp egy iskolai darabban.

Fülöp mindössze 23 éves volt, amikor édesapja meghalt, így nem sok lehetősége volt arra, hogy jobban megismerje őt. Édesanyja, Aliz hercegnő a szanatóriumi időszak után viszont mindent megtett azért, hogy méltó módon pótolhassa fiával a kimaradt éveket - lányai ekkor már felnőtt, önálló nőként boldogultak a mindennapokban - , mindemellett pedig élete hátralévő részét a jótékonykodásnak szentelte.


És ezt láttad már?

Galéria / 10 kép

10 dolog, amit lehet nem tudsz Fülöp herceg eseménydús életéből

Megnézem a galériát

Videók

Kép
Sztárok

Molesztálás és bántalmazás! Pamela Anderson szomorú gyerekkorának döbbenetes titkairól mesélt

Pamela Anderson meglepő őszinteséggel vallott életének egy eddig kevésbé ismert részleteiről is.

Kép
Sztárok

Végre fény derült rá, melyik a legkedveltebb és a legutáltabb Harry Potter karakter: netezők szavazták meg

Listába szedtük a netes szavazás eredményét, szerintünk sok érdekesség kiderül belőle.

Kép
Sztárok

Akkor és most: Így változott meg Madonna arca 25 év alatt

Madonna hihetetlen átalakulását már a legnagyobb rajongói sem tudják szívből jövő lelkesedéssel fogadni.

Kép
Sztárok

Fény derült rá, mikor mutatja meg Borbély Alexandra az ikerlányait: Elzát és Francit

Bár több fotón is szerepeltek már a kicsik, az arcukat eddig még nem láthattuk.

Kép
Szépség
Kép
Sztárok

Bámulatos átalakulás: Mutatjuk, hogyan fogyott el Adele 10 év alatt

Adele már több mint 45 kiló mínusznál jár!