Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz

Két népszerű reggeli ital, ami a szakértők szerint lassítja a fogyást és puffadást okoz
Forrás: Brooke Lark/Unsplash

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Facebook
Twitter
Pinterest

Sokan el sem tudják ezen reggeli italok nélkül képzelni a napjukat, pedig az emésztés szempontjából nem éppen ők a legjobbak.

Sokan általában egy reggeli itallal kezdjük a napot legyen szó vízről, kávéról, teáról, gyümölcsléről vagy bármi másról, amit gyorsan el tudunk kortyolni, miközben készülődünk vagy csupán fejben megpróbáljuk összerakni az előttünk álló napot. A reggelire elfogyasztott ételekhez hasonlóan azonban ezek a különbözőféle folyadékok is nagyban befolyásolhatják a nap hátralévő részét.

Hogy melyik reggeli italt érdemes kerülni?

Első körben fontos megjegyeznünk azt, hogy a szakemberek szerint azért kell jobban figyelni ezekre, a sokaknál a szilárd reggelit helyettesítő italokra, mert hatással vannak a bélműködésre és könnyen puffadáshoz vezethetnek.

1. Protein shake

A fehérjeturmixról az a kép él a köztudatban, hogy egészséges és nem mellesleg a nap bármely szakaszában fogyasztható. Nos, ami azt illeti, ez nincs egészen így, azaz reggelente inkább érdemes kerülni, mert a benne lévő tejsavó, valamint a különféle cukorhelyettesítők elnehezítik a gyomrot, arról nem beszélve ha túl gyorsan fogyasztasz el egyszerre sok fehérjeport, az túlterhelheti az emésztőrendszert, ami puffadáshoz és hosszútávon gyulladáshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében érdemes lehet egyszerűbb összetevőket tartalmazó fehérjeporokat választani, növényi alapú alternatívákat, vagy figyelni a tested jelzéseire és az adag méretét az emésztésedhez "tűrőképességéhez" igazítani. Ha viszont biztosra mennél, akkor érdemes egy egészségügyi- vagy táplálkozási szakértőt megkérdezni a témában, ő ugyanis egy kivizsgálás után pontosan megtudják mondani azt, hogy mik a te egyéni szükségleteid ezen a téren.

Kép
forrás: Element5 Digital/Pexels

2. Gyümölcslé

Alapjaiban nézve egy egészséges italnak tűnhet, hiszen a gyümölcs maga is egészséges, de van pár olyan ok, ami miatt érdemes kerülni a túlzott fogyasztását. „A boltban kapható italok jellemzően gyümölcskoncentrátumból, cukorból, hozzáadott aromákból és vízből készül, nem pedig valódi gyümölcsből. Ezek az összetevők túlzott gázképződést, puffadást és gyulladást okozhatnak” - mondja a szakember. Manapság a kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcslevek fruktóztartalma elég magas, a cukor ezen fajtájának nagy mennyiségű fogyasztása a hatékony felszívódás szempontjából néhány ember számára komoly kihívást jelent az emésztőrendszerre nézve, ami szintúgy puffadáshoz vezethet. Ezenkívül egyes gyümölcslevekből hiányoznak a gyümölcsökkel együtt járó rostok, melyek segítik az emésztést. Amikor a rostokat eltávolítják egy italból, akkor a benne lévő cukor gyorsabban felszívódik, aminek hatására a megugró vércukorszint emésztési kellemetlenségeket okozhat. Ha tehát csökkenteni szeretnéd az emésztési problémák kockázatát, akkor érdemes lehet a gyümölcsleveket vízzel hígítani, esetleg frissen facsart nedűket, vagy egy egész gyümölcsöt választani, hogy a nemkívánatos mellékhatások nélkül élvezhesd eme finomságok egészségünkre gyakorolt előnyeit. Illetve a házi készítésű zöldlevek is nagyon jó alternatívák lehetnek, persze azért nem árt kikérni egy egészségügyi szakember véleményét ebben a témában is, nehogy tartós problémák merüljenek fel.

Kép
forrás: Anete Lusina/Pexels

Most pedig íme jó bélmikrobiom titka: 6 étel, ami átformálja az emésztésed!

Galéria / 6 kép

A jó bélmikrobiom titka! 6 étel, ami csodát tesz az emésztéseddel

Megnézem a galériát

Videók

Promóciók

Ennél a banknál a mobiloddal szinte mindent elintézhetsz!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Promóciók

A Ferragamo felfedi az új Signorina Unica illatot

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Kép
Életmód

14 idézet híres emberektől, amik által képes leszel észrevenni a kínálkozó lehetőségeket az életben

Elakadtál? Szomorúnak és motiválatlannak érzed magad? Ezek a bölcsességek segíteni fognak!

Kép
Életmód

A természet csodája: Ilyen elképesztő a lenmag hatása a testre és az életünkre

A lenmag valóban csodaszer a természetből. Rendkívül tápláló és előnyös a szervezetünk számára. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez, az emésztési problémák megelőzéséhez, a bőr egészségéhez és a fogyáshoz. A lenmag könnyen beilleszthető az étrendünkbe, és számos módon felhasználható az ételkészítésben. Próbáld ki a lenmagot, és élvezd az egész testre kifejtett jótékony hatásait!

Kép
Életmód

6 étel, amiben a legnagyobb eséllyel bukkan fel ez a rendkívül káros anyag: próbáld minimalizálni a fogyasztásukat

Sokan nem tudják, de bizony a csomagolt élelmiszerekben is igencsak jelentős kockázat van. Ugyanis nemrégiben kutatás készült arról, hogy a csomagolt élelmiszerekben található mikroműanyag jelentősen növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát. Nézzük is, mely ételekben van a legtöbb ilyen jellegű káros anyag, melyeket érdemes lenne kerülni.

Kép
Életmód

InStyle Cool list: 10 fiatal hazai képzőművész, akinek a nevét érdemes megjegyezni

Újra itt az InStyle Cool listje! Most hazánk legizgalmasabb kreatív tehetségei közül ismerhetsz meg néhány képzőművészt!

Kép
Életmód

4 állatjegy, akit hatalmas szerencse ér májusban: ez vár ránk a Föld-Kígyó hónapjában az asztrológus szerint!

Május a Föld-Kígyó hónapja 2024-ben a kínai asztrológia szerint! A Föld-Kígyó intelligens, mindenkivel barátságos és szórakoztató. Kiegyensúlyozott, alapos és bölcs, tanácsait általában érdemes megfogadni!

Kép
Stílus

Diana hercegné után most Zendaya élesztette újra ezt az elfeledett trendet - meg is van a tavasz legnagyobb slágere!

A tenniscore már egy ideje elkezdte bontogatni, hogy aztán idén tavasszal mindent meghódítson.